Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kalarepa - kategoria top

Kalarepa

Kalarepki możesz wykorzystywać o każdej porze roku - latem jako składnik szaszłyków z grilla czy jesienią jako dodatek do rozgrzewających pieczeni.

Przepisy 23

Kalarepa w śmietanie

Kalarepa w śmietanie

40 min Łatwy
Klopsiki w sosie warzywnym

Klopsiki w sosie warzywnym

75 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

60 ze 100
3 godz 15 min Łatwy
Warzywna przekąska

Warzywna przekąska

20 min Łatwy
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

33 min Łatwy
Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

48 min Średni
Wiosenna zupa z kalarepy

Wiosenna zupa z kalarepy

1 godz
Zupa krem z kabaczka

Zupa krem z kabaczka

50 min Łatwy
Zupa warzywna krem

Zupa warzywna krem

55 min Łatwy
Zupa jarzynowa na młodej włoszczyźnie

Zupa jarzynowa na młodej włoszczyźnie

40 min Łatwy
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

1 godz 5 min Łatwy
Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

33 min Łatwy
Kalarepa faszerowana mięsem

Kalarepa faszerowana mięsem

60 ze 100
1 godz 4 min Łatwy
Szybka surówka z kalarepy i pomidorków

Szybka surówka z kalarepy i pomidorków

15 min Łatwy
Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

45 min Łatwy
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

22 min Łatwy
Zupa warzywna

Zupa warzywna

25 min Łatwy
Chłodnik buraczkowy z rukolą selerem naciowym i kalarepą

Chłodnik buraczkowy z rukolą selerem naciowym i kalarepą

14 min Łatwy
Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy

1 godz 5 min Łatwy
Zupa wiosenna

Zupa wiosenna

37 min Łatwy
Kalarepa nadziewana

Kalarepa nadziewana

65 ze 100
58 min Łatwy
Szybka surówka z kalarepy i cukinii

Szybka surówka z kalarepy i cukinii

30 min Łatwy
Panierowana kalarepka

Panierowana kalarepka

40 min Łatwy

Kalarepa – przysmak nieco zapomniany 

Kalarepa to jasnozielone, okrągłe warzywo, które jeszcze wśród pokolenia naszych rodziców było chętnie jedzone. Dziś wydaje się, że blask kalarepy nieco przygasł. Choć nadal możemy znaleźć ją wśród warzyw na straganach i supermarketach, na polskie stoły trafia rzadziej. A szkoda, bo to bardzo smaczne płody rolne, które możemy użyć na wiele sposobów. 

Proste przepisy z kalarepą surową 

Kalarepę możemy podawać na surowo. Należy tylko obrać ją ze skóry. W tej formie stanowi świetny, chrupiący składnik sałatek. Niegdyś surową kalarepę razem z jabłkiem i marchewką podawano jako surówkę do obiadu i warto ten stary, prosty przepis na kalarepę wypróbować i dziś. Surowa kalarepa nadaje się także fantastycznie jako lekka warzywna przekąska. Wystarczy pociąć ją na plasterki. Można zestawić z surową marchewką pokrojoną w grube słupki i łodygami selera naciowego. Do takiej mieszanki najlepiej podać lekki dip na bazie jogurtu. 

W nowoczesnym wydaniu kalarepa może stanowić składnik warzywnego albo owocowo-warzywnego smoothie. Należy ją zblendować z innymi składnikami, na przykład szpinakiem i jabłkiem lub bananem. Takie smoothie z kalarepy można traktować jako pełnoprawny posiłek – śniadanie lub drugie śniadanie. 

I kilka pomysłów na kalarepę pieczoną oraz gotowaną 

Z powodzeniem można też poddawać kalarepę obróbce termicznej – zarówno gotowaniu, jak i pieczeniu czy smażeniu. Gotowana kalarepa może być składnikiem warzywnych zup lub kremu z kalarepy. Można także przygotować z niej puree, mieszając z puree ziemniaczanym lub podając samodzielnie. Pieczona kalarepa często bywa wydrążona w środku i faszerowana, natomiast w smażonej wersji możemy pokusić się o placki z kalarepy. 

Jak widać, pomysłów na kalarepę jest bardzo dużo. Zdecydowanie warto wrócić do tego warzywa, zwłaszcza że spora część przepisów na kalarepę wymaga niewielkiego budżetu. To także ciekawe urozmaicenie naszego menu, więc jeśli jeszcze nie miałeś okazji próbować dań z kalarepą – serdecznie zachęcamy. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu