Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną
65min
Łatwy
1 kostka
0.5 szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
0.5
Brokuł
1 gałązka
Lubczyk
1
Marchewka
1
Pietruszka
5 porcji
Seler naciowy
1
Cebula
1
Kalarepa
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
2.4 g
Węglowodany
12.96 g
Tłuszcze
4.98 g
Wartość energetyczna
103.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
0 min
Do garnka wlać 4-5 szklanki wody, dodać kostkę rosołową, lubczyk, zagotować. Następnie wsypać kaszę, jęczmienną i gotować około 25 minut.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, połączyć z kaszą.
Krok 4
0 min
10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać umyty i podzielony na różyczki brokuł, gotować do miękkości.
Krok 5
5 min
Ugotowaną zupę wymieszać ze śmietanką i natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać.
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną to pomysł na sycącą potrawę, która może gościć na Twoim stole kilka razy w tygodniu i na pewno Ci się nie znudzi. Do jej przygotowania wykorzystasz warzywa, kaszę, Kostkę Mięsną WINIARY, przyprawy i śmietanę. Zupa jest sycąca, a trzymana w lodówce nie zepsuje się i będzie świetnie smakowała na drugi dzień.
Komentarze 0