Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy dni stają się coraz dłuższe, a słońce zaczyna przygrzewać mocniej, nasz organizm potrzebuje lekkiego, ale jednocześnie pożywnego jedzenia. Wiosenna zupa warzywna to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Bogactwo młodych warzyw, takich jak kalarepa, szparagi, szpinak czy marchewka sprawia, że ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa dla całej rodziny. Taki posiłek pomoże Tobie i Twoim bliskim odzyskać energię po zimie. Przygotuj tę zupę i przekonaj się, jak wspaniale smakuje wiosna!
Zielona moc wiosny na Twoim talerzu
Jeśli szukasz idealnego sposobu na powitanie wiosny na talerzu lub po prostu chcesz włączyć do swojego menu nowy, sezonowy posiłek, ta wiosenna zupa to strzał w dziesiątkę. Po ciężkich, zimowych potrawach przychodzi czas na lżejsze dania, które dodają energii i witalności. Połączenie młodych warzyw, delikatnego bulionu, aromatycznych ziół i przypraw tworzy kompozycję, która rozbudzi Twoje zmysły. To danie rozwija kulinarną kreatywność i umożliwia sięganie po rozmaite składniki – wszystko zależy od tego, na co masz ochotę.
Warzywna zupa na wiosnę – prostota przygotowania i wyjątkowy smak
Sekretem tej wyjątkowej zupy jest dobór składników, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednio przygotowany bulion – lekki, ale jednocześnie bogaty w smak. Możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, w zależności od tego, co lubisz.
Przygotowanie zupy wiosennej jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć je i zalać je bulionem. Potem całość gotować do miękkości. W przypadku młodych wiosennych warzyw nie trwa to długo. Wystarczy ok. pół godziny i zupa będzie gotowa. Możesz również dodać do niej odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego, żeby nadać kremowej konsystencji. Dodatkiem do zupy może być też kasza jęczmienna, kuskus, cienki makaron lub świeże pieczywo, dzięki temu posiłek będzie bardziej sycący.
Jeśli chcesz przygotować taką zupę – zobacz ten przepis i ciesz się jej smakiem na co dzień i od święta.
Warzywa oczyść i pokrój w słupki.
Podsmaż na maśle około 5 minut i podlej litrem wody.
Zagotuj i wsyp Rosół.
Dodaj szpinak i gotuj przez 7 minut.
Na koniec dodaj zieleninę.
Dopraw do smaku.