Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki w sosie warzywnym

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Filet z kurczaka
1 łyżka
Bułka tarta
1 łyżka
Natka pietruszki
1 łyżka
Szczypiorek
3 łyżek
Olej
2 
Kalarepa
2 
Marchewka
200 g
Zielony groszek
2 łyżek
Koperek
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
19.93 g
Białko
26.44 g
Węglowodany
20.72 g
Wartość energetyczna
362.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
7 min
Zacznij przygotowywanie klopsików. Filety zmiel w maszynce do mięsa, z dodatkiem bułki tartej i zieleniny.
Krok 2
1 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
15 min
Uformuj małe klopsiki, usmaż na rumiano na oleju.
Krok 4
10 min
Przygotuj sos warzywny. Warzywa oczyść i pokrój – kalarepkę w słupki, marchewkę w plastry.
Krok 5
20 min
Bulion rozpuść w 1 szklance wody i podlej warzywa, gotuj do miękkości.
Krok 6
5 min
Masło stop, dodaj mąkę, zasmaż (nie zrumieniaj), wymieszaj z warzywami.
Krok 7
1 min
Dopraw do smaku solą i cukrem.
Krok 8
1 min
Dodaj koperek.
Krok 9
1 min
Podawaj z klopsikami i młodymi ziemniakami.
Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 1 z 9

Zacznij przygotowywanie klopsików. Filety zmiel w maszynce do mięsa, z dodatkiem bułki tartej i zieleniny.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 2 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 3 z 9

Uformuj małe klopsiki, usmaż na rumiano na oleju.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 4 z 9

Przygotuj sos warzywny. Warzywa oczyść i pokrój – kalarepkę w słupki, marchewkę w plastry.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 5 z 9

Bulion rozpuść w 1 szklance wody i podlej warzywa, gotuj do miękkości.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 6 z 9

Masło stop, dodaj mąkę, zasmaż (nie zrumieniaj), wymieszaj z warzywami.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 7 z 9

Dopraw do smaku solą i cukrem.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 8 z 9

Dodaj koperek.

Klopsiki w sosie warzywnym

Krok 9 z 9

Podawaj z klopsikami i młodymi ziemniakami.

Na wiosenny obiad: pyszne klopsiki w sosie warzywnym, z drobiowego mięsa z natką i szczypiorkiem. Do tego pyszny, gęsty sos na maśle z kalarepką, marchewką i zielonym groszkiem, gotowanych w delikatnym Bulionie cielęcym WINIARY. Jeżeli używamy groszku z puszki, wystarczy dodać go do gotowego sosu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika