Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Ciasta z białą czekoladą

Czekolada biała również może stanowić znakomitą słodką polewę do ciast na różne okazje!

Przepisy 21

Tarta z czekoladowym kremem

Tarta z czekoladowym kremem

1 godz 15 min Łatwy
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

3 godz Łatwy
Ciasto lodowe stracciatella bez pieczenia

Ciasto lodowe stracciatella bez pieczenia

32 min Średni
Brownie według Pascala Brodnickiego

Brownie według Pascala Brodnickiego

1 godz 32 min Łatwy
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

13 godz 55 min Średni
Słoneczny jabłecznik

Słoneczny jabłecznik

1 godz 50 min Łatwy
Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

50 min Łatwy
Ptysie z budyniem

Ptysie z budyniem

1 godz 40 min Łatwy
Piernikowa choinka

Piernikowa choinka

48 min Łatwy
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

1 godz 18 min Łatwy
Ciasto francuskie z jabłkami i czekoladą

Ciasto francuskie z jabłkami i czekoladą

57 min Łatwy
Biały puch z wiórkami kokosowymi

Biały puch z wiórkami kokosowymi

2 godz 5 min Trudny
Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

13 godz 12 min Łatwy
Tartaletki czekoladowo - budyniowe z jagodami

Tartaletki czekoladowo - budyniowe z jagodami

1 godz Łatwy
Mazurek z płatków owsianych

Mazurek z płatków owsianych

2 godz 15 min Łatwy
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

1 godz 5 min Łatwy
Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

45 min Łatwy
Kulki Rafaello

Kulki Rafaello

2 godz 45 min Łatwy
Sernik z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami

2 godz Średni
Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

1 godz 12 min Łatwy
Ciasto rafaello na biszkopcie

Ciasto rafaello na biszkopcie

3 godz 26 min Łatwy

Ciasta z białą czekoladą – wypieki dla fanów białej słodyczy 

Biała czekolada nie wszystkim smakuje, ale z pewnością ma swoich fanów. Jej wyjątkowa słodycz sprawia, że świetnie spisuje się w wypiekach. Ciasta z białą czekoladą to oryginalny pomysł na deser. Warto sięgać po czekoladę dobrej jakości, z dużą zawartością miazgi kakaowej. Białe czekolady mogą być wzbogacane aromatami wanilii, od naszego gustu zależy, czy na taką się zdecydujemy, ale warto zwracać uwagę na ich obecność w składzie. Jeśli pieczemy ciasto, możemy kupować czekoladę w tabliczkach, natomiast gdy wybieramy mniejsze wypieki – ciasta czy babeczki – w których czekolada będzie stanowiła tylko dodatek, a nie składnik kremu czy polewy, wtedy warto wybrać czekoladowe dropsy, czyli niewielkie kawałki białej czekolady (dostępne są też czekoladowe dropsy z innych gatunków czekolad). 

Przepisy na ciasta z białą czekoladą 

W naszym katalogu znajdziecie różne przepisy na ciasta z białą czekoladą, bo jej dodatek pasuje do wielu rodzajów wypieków. Można ją dodać na przykład do sernika. Masa serowa wzbogacona białą czekoladą nabierze bardziej kremowego koloru, a jej konsystencja stanie się bardziej spójna. Oprócz tego w składnik ten można wykorzystać do kremów. Czekoladę wystarczy roztopić (najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej) i połączyć z kremem z bitej śmietany. W ten sposób uzyskany krem nadaje się do przekładania biszkoptów, ale też innych ciast. Możesz też – jak w przypadku innych rodzajów czekolad – przygotować białą czekoladową polewę. Polewę możesz przygotować z samej białej czekolady, rozpuszczając ją tylko w wodnej kąpieli i oblewając nią ciasto, albo dodać do niej nieco śmietanki. Tak przygotowana polewa to świetne zwieńczenie ciasta z białą czekoladą, ale możesz użyć jej także przy wypiekach, które nie zawierają tego składnika. 

Przejrzyj nasze przepisy na ciasta z białą czekoladą, a także ciasteczka i muffinki z jej udziałem i rozsmakuj się w intensywnej słodyczy, jaką wnosi. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu