Tarta z czekoladowym kremem
1 godz 15 min
Łatwy
250
g
Mąka pszenna
150
g
Masło
3
łyżek
Cukier puder
1
Jajko
400
ml
Mleko 3,2%
150
g
Masło
5
płaskich łyżek
Cukier
1
łyżka
Mąka pszenna
1
słoik
Dżem wiśniowy
trochę
Czekolada deserowa
1
opakowanie
.
Wartości odżywcze
Białko
6.3 g
Węglowodany
43.95 g
Tłuszcze
33.99 g
Wartość energetyczna
520.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko.
Krok 2
15 min
Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
5 min
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Krok 4
20 min
Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 5
5 min
Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
Krok 6
20 min
Sposób przygotowania prostego kremu budyniowego: wymieszaj 1 szklankę mleka z proszkiem Budyniu do ciast i kremów czekoladowy smak WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, razem z masłem (100 g). Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając około 1 minutę. Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając masło małymi porcjami i cały czas miksując. Wyłóż ciasto powstałą masą.
Krok 7
5 min
Udekoruj startą czekoladą lub jajeczkami czekoladowymi.
Jeśli kochasz czekoladę i piękne desery, to przepis na tartę czekoladową jest dla ciebie! To wyjątkowo dekoracyjne ciasto czekoladowe zachwyci każdego miłośnika słodkości. Zaczynając od kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, przez przełamujące słodkość i dodające charakteru nadzienie z dżemu wiśniowego, aż po aksamitny i wyjątkowo czekoladowy krem na bazie Budyniu do ciast i kremów WINIARY z ekstra ciemnym kakao – wszystko w tej tarcie jest pyszne! A będzie jeszcze dodatkowo piękniejsze, gdy udekorujesz tartę czekoladowymi jajkami na Wielkanoc lub kolorowymi drażetkami na inne okazje!
Komentarze 0