Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli kochasz czekoladę i piękne desery, to przepis na tartę z kremem czekoladowym jest właśnie dla Ciebie! To wyjątkowo dekoracyjne ciasto zachwyci każdego miłośnika słodkości. Zaczynając od kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, przez przełamujące słodkość i dodające charakteru nadzienie z dżemu wiśniowego, aż po aksamitny i wyjątkowo czekoladowy krem na bazie Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY – wszystko w tej tarcie jest pyszne! A będzie również piękne, gdy udekorujesz tartę czekoladowymi jajkami na Wielkanoc lub kolorowymi drażetkami na inne okazje!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Do 250 g mąki dodaj 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
5 min
Kiedy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
5 min
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Krok 4
20 min
Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 5
2 min
Po ostygnięciu, rozsmaruj na cieście dżem wiśniowy.
Krok 6
10 min
150 ml mleka zagotuj ze 100 g masła. Zawartość opakowania Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, cukier i łyżkę mąki rozprowadź w 250 ml zimnego mleka. Wlej mieszankę powoli do gotującego się mleka z masłem. Gotuj dalej energicznie mieszają, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 7
5 min
Masę czokoladową zmiksuj z 50 g miękkiego masła, dodając je małymi porcjami. Gotowy krem przełóż na wierzch tarty. Udekoruj deser w zależności od okazji.
Krok 1
z
7
Do 250 g mąki dodaj 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
z
7
Kiedy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
z
7
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Krok 4
z
7
Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 5
z
7
Po ostygnięciu, rozsmaruj na cieście dżem wiśniowy.
Krok 6
z
7
150 ml mleka zagotuj ze 100 g masła. Zawartość opakowania Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, cukier i łyżkę mąki rozprowadź w 250 ml zimnego mleka. Wlej mieszankę powoli do gotującego się mleka z masłem. Gotuj dalej energicznie mieszają, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 7
z
7
Masę czokoladową zmiksuj z 50 g miękkiego masła, dodając je małymi porcjami. Gotowy krem przełóż na wierzch tarty. Udekoruj deser w zależności od okazji.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0