Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli kochasz czekoladę i piękne desery, to przepis na tartę z kremem czekoladowym jest właśnie dla Ciebie! To wyjątkowo dekoracyjne ciasto zachwyci każdego miłośnika słodkości. Zaczynając od kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, przez przełamujące słodkość i dodające charakteru nadzienie z dżemu wiśniowego, aż po aksamitny i wyjątkowo czekoladowy krem na bazie Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY – wszystko w tej tarcie jest pyszne! A będzie również piękne, gdy udekorujesz tartę czekoladowymi jajkami na Wielkanoc lub kolorowymi drażetkami na inne okazje!
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Do 250 g mąki dodaj 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
5 min
Kiedy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
5 min
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Krok 4
20 min
Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 5
2 min
Po ostygnięciu, rozsmaruj na cieście dżem wiśniowy.
Krok 6
10 min
150 ml mleka zagotuj ze 100 g masła. Zawartość opakowania Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, cukier i łyżkę mąki rozprowadź w 250 ml zimnego mleka. Wlej mieszankę powoli do gotującego się mleka z masłem. Gotuj dalej energicznie mieszają, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 7
5 min
Masę czokoladową zmiksuj z 50 g miękkiego masła, dodając je małymi porcjami. Gotowy krem przełóż na wierzch tarty. Udekoruj deser w zależności od okazji.
Krok 1
z
7
Do 250 g mąki dodaj 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto.
Krok 2
z
7
Kiedy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
z
7
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Krok 4
z
7
Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Krok 5
z
7
Po ostygnięciu, rozsmaruj na cieście dżem wiśniowy.
Krok 6
z
7
150 ml mleka zagotuj ze 100 g masła. Zawartość opakowania Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, cukier i łyżkę mąki rozprowadź w 250 ml zimnego mleka. Wlej mieszankę powoli do gotującego się mleka z masłem. Gotuj dalej energicznie mieszają, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 7
z
7
Masę czokoladową zmiksuj z 50 g miękkiego masła, dodając je małymi porcjami. Gotowy krem przełóż na wierzch tarty. Udekoruj deser w zależności od okazji.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0