Brownie według Pascala Brodnickiego
1 godz 32 min
Łatwy
2
łyżeczek
5
tabliczek
Czekolada deserowa
300
g
Masło
3
szklanek
Cukier
8
Jajko
3
łyżek
Kakao
1.25
szklanek
Mąka tortowa
1
tabliczka
Biała czekolada
.
Wartości odżywcze
Białko
4.77 g
Węglowodany
52.29 g
Tłuszcze
26.23 g
Wartość energetyczna
458.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
92 min
Krok 1
15 min
4 tabliczki czekolady deserowej połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Krok 2
5 min
Masło roztopić i ostudzić.
Krok 3
10 min
Do masła dodać cukier i ubijać tak długo, aż cukier prawie się rozpuści.
Krok 4
5 min
Do tego dodawać po jednym jajku i za każdym razem dobrze ubić.
Krok 5
5 min
Do masy dodawać powoli roztopioną czekoladę i cały czas mieszać.
Krok 6
5 min
Dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Krok 7
3 min
Pozostałą czekoladę deserową i białą czekoladę grubo posiekać.
Krok 8
2 min
Posiekane czekolady dodać do masy czekoladowej i wymieszać.
Krok 9
2 min
Ciasto przelać do foremki (23 x 36 cm).
Krok 10
40 min
Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Klasyczne ciasto brownie przygotowane według przepisu słynnego francuskiego kucharza. To, co wyróżnia tę wersję to duża ilość czekolady, która może skusić miłośników tego deseru. Ponad to ciasto odznacza się delikatnością, aromatem, a przede wszystkim genialnym smakiem. Smacznego!
Komentarze 0