Tofu to jeden z podstawowych składników diety wegetariańskiej – twarożek sojowy pochodzący z Chin. Tofu to cenne źródło białka szczególnie dla osób, które nie jedzą mięsa.
Mamy dla Ciebie mnóstwo ciekawych przepisów na dania z tofu: od sałatek z truskawkami lub pomidorami, grillowane szaszłyki i nadziewane bakłażany, po spaghetti z tofu, chińską zupę i delikatne kotleciki z tofu. Warto skosztować również tofu w sezamie… i w sosie ogórkowym.
90 kcal/100 g
Tofu jest produkowane z zsiadłego mleka sojowego – nie zawiera więc glutenu. W diecie wegetariańskiej jest ważnym źródłem białka, dostarcza organizmowi również fosforu (105 mg/100 g) oraz wapnia (146 mg/100 g).
Mówi się o potencjalnym ryzyku zachorowania na raka w związku z częstym spożywaniem produktów sojowych, aczkolwiek nie istnieją jednoznaczne dowody, które popierałyby tę tezę.