Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kisiel/budyń/galaretka

Lekki deser

Orzeźwiające galaretki z pianką, delikatny torcik truskawkowy czy pyszny krem czekoladowy z musem malinowym – to tylko część naszych wyjątkowych przepisów na lekki deser, które warto wypróbować. 

Przepisy 24

Klasyczny deser z galaretką

20 min Łatwy

Krystaliczna łąka

1 godz 10 min Łatwy

Komosa ryżowa z owocami

30 min Łatwy

Kisiel kawowy

30 min Łatwy

Deser zebra waniliowo-czekoladowy

50 min Łatwy

Ciasto jogurtowo- malinowe (bez pieczenia)

2 godz 5 min Łatwy

Chipsy jabłkowe

4 godz 15 min Łatwy

Torcik truskawkowy bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy

Deser cytrynowy

2 godz 18 min Łatwy

Deser ryżowy z owocami

1 godz 36 min Łatwy

Tort owocowy na zimno bez pieczenia

1 godz 52 min Łatwy

Szarlotka na ciepło z lodami

2 godz 5 min Łatwy

Kokosowe "sushi"

8 godz 25 min Średni

Deser bananowy z rumem

22 min Łatwy

Serniczki jaglane z malinami

1 godz 15 min Łatwy

Pyszny i prosty krem czekoladowy z malinowym musem

34 min Łatwy

Babeczki z budyniem

2 godz 30 min Łatwy

Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego

20 min Łatwy

Omlet z dżemem

20 min Łatwy

Koktajl z bananem i kefirem

10 min Łatwy

Ciasto z serkiem homogenizowanym

1 godz 10 min Łatwy

Deser z kaszy manny

1 godz 6 min Łatwy

Karmelowy deser orzechowy z puddingiem

19 min Łatwy

Galaretki z owocami i pianką- mango i wiśniowa

41 min Łatwy

Jak serwować desery? 

Czy wiesz, że wyraz „deser” pochodzi od francuskiego „desservir” co oznacza „sprzątać ze stołu”, ponieważ według zasad savoir vivre jest on podawany dopiero po zebraniu naczyń i sztućców z poprzedniego dania? Ta słodka potrawa najczęściej jest serwowana na koniec większego posiłku (obiadu, kolacji czy przyjęcia) lub jako osobny podwieczorek. 

Na dużych przyjęciach okolicznościowych lub uroczystościach deser przybiera formę różnych dań, podawanych w odpowiedniej kolejności, przy czym owoce trafiają na stół po pierwszym deserze. Po nich podawane są kawy i herbaty, a torty, ciasta i ciasteczka dopiero jako ostatnie. Warto pamiętać, że sztućce do deseru układa się na stole nad talerzami, przy czym trójzębny widelczyk powinien być zwrócony w prawą, a mała łyżeczka w lewą stronę. Gorące desery najlepiej serwować na talerzykach, dania owocowe w szklanych naczyniach, a mrożone słodkości – w pucharkach. W przypadku deserów liczy się nie tylko smak, lecz także estetyczny sposób podania i atrakcyjny wygląd, który powinien zaskakiwać, wzbudzać podziw i przede wszystkim zachęcić do spróbowania lekkich słodkości. 

Lekkie desery, że palce lizać! 

Zastanawiasz się, co by tu zjeść lub przygotować na podwieczorek? Jednym z najlepszych pomysłów jest smaczny i lekki deser z dodatkiem owoców. Wypróbuj puszysty torcik z dodatkiem świeżych truskawek, który nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu. Skorzystaj z przepisu na wyjątkowy karmelowy deser orzechowy z puddingiem, by móc delektować się kawałkami ciemnej czekolady i herbatników zanurzonych w słodkim złocistobrązowym sosie. Zaskocz swoich bliskich jeszcze ciepłą szarlotką na kruchym spodzie i z niezwykle aromatycznym jabłkowym nadzieniem, podaną wraz z kulką lodów waniliowych… 

Zachwyć małych smakoszy dwukolorowym deserem, składającym się z waniliowego i czekoladowego budyniu, zwieńczonego kawałkami ulubionych owoców. W ciepłe dni przyrządź orzeźwiający deser cytrynowy lub kolorowe galaretki mango i wiśniowe, pokryte kuszącą warstwą puszystej pianki. Takie lekkie desery możesz udekorować cudownie puszystą bitą śmietaną, która w niewielkich porcjach znacznie wzbogaci smak wszelkich słodkości, i zaserwować wraz z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty... Którą z naszych wyjątkowych propozycji dzisiaj wybierzesz? 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu