Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jak serwować desery? 

Czy wiesz, że wyraz „deser” pochodzi od francuskiego „desservir” co oznacza „sprzątać ze stołu”, ponieważ według zasad savoir vivre jest on podawany dopiero po zebraniu naczyń i sztućców z poprzedniego dania? Ta słodka potrawa najczęściej jest serwowana na koniec większego posiłku (obiadu, kolacji czy przyjęcia) lub jako osobny podwieczorek. 

Na dużych przyjęciach okolicznościowych lub uroczystościach deser przybiera formę różnych dań, podawanych w odpowiedniej kolejności, przy czym owoce trafiają na stół po pierwszym deserze. Po nich podawane są kawy i herbaty, a torty, ciasta i ciasteczka dopiero jako ostatnie. Warto pamiętać, że sztućce do deseru układa się na stole nad talerzami, przy czym trójzębny widelczyk powinien być zwrócony w prawą, a mała łyżeczka w lewą stronę. Gorące desery najlepiej serwować na talerzykach, dania owocowe w szklanych naczyniach, a mrożone słodkości – w pucharkach. W przypadku deserów liczy się nie tylko smak, lecz także estetyczny sposób podania i atrakcyjny wygląd, który powinien zaskakiwać, wzbudzać podziw i przede wszystkim zachęcić do spróbowania lekkich słodkości. 

Lekkie desery, że palce lizać! 

Zastanawiasz się, co by tu zjeść lub przygotować na podwieczorek? Jednym z najlepszych pomysłów jest smaczny i lekki deser z dodatkiem owoców. Wypróbuj puszysty torcik z dodatkiem świeżych truskawek, który nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu. Skorzystaj z przepisu na wyjątkowy karmelowy deser orzechowy z puddingiem, by móc delektować się kawałkami ciemnej czekolady i herbatników zanurzonych w słodkim złocistobrązowym sosie. Zaskocz swoich bliskich jeszcze ciepłą szarlotką na kruchym spodzie i z niezwykle aromatycznym jabłkowym nadzieniem, podaną wraz z kulką lodów waniliowych… 

Zachwyć małych smakoszy dwukolorowym deserem, składającym się z waniliowego i czekoladowego budyniu, zwieńczonego kawałkami ulubionych owoców. W ciepłe dni przyrządź orzeźwiający deser cytrynowy lub kolorowe galaretki mango i wiśniowe, pokryte kuszącą warstwą puszystej pianki. Takie lekkie desery możesz udekorować cudownie puszystą bitą śmietaną, która w niewielkich porcjach znacznie wzbogaci smak wszelkich słodkości, i zaserwować wraz z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty... Którą z naszych wyjątkowych propozycji dzisiaj wybierzesz?