
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Groszek do zupy trafił w mrożonej postaci. O świeżym można na razie pomarzyć, ale ten mrożony nie tylko zachowuje piękny kolor, ale także większość witamin, jakich nie brakuje w świeżym groszku. Do tego szpinak, młode listki baby dostępne są przez okrągły rok, nie trzeba więc korzystać z mrożonego, który moim zdaniem nie do końca nadaje się na zupy. Za to szpinak baby jak najbardziej!
A jajko w koszulce? Co to za wynalazek? Jajko w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki. Da się tak? Jak najbardziej. Najpierw delikatnie rozbijamy jajko, aby żółtko pozostało w całości. Nie rozbijamy jajka bezpośrednio do garnka z wodą, a do miseczki. Każde jajko musi trafić do osobnej. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny. Zmniejszamy moc płyty. I teraz najważniejsze – mieszamy łyżką, aby powstał wirek, i w jego środek wlewamy jajko i gotujemy 2-3 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć płynne lub półpłynne żółtko. Moje jajka gotowały się chwilę dłużej, w związku z czym konsystencja żółtka nie jest idealna. Jednak jaka by nie była, zupa zawsze smakuje pysznie!
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Wypróbuj również inne aromatyczne wiosenne zupy!
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą
Zupa szpinakowa z serem feta
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa szparagowa z koperkiem
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zobacz też
Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
1 minKrok 7
3 minKrok 8
4 minKrok 9
3 minKrok 10
1 min
Krok 1 z 10
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Pok kroimy w talarki, podduszamy z dodatkiem szczypty kurkumy.

Krok 2 z 10
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy.

Krok 3 z 10
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do podduszonego pora. Smażymy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4 z 10
Podlewamy ziemniaki z porem 1l wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.

Krok 5 z 10
Do garnka dodajemy mrożony groszek, gotujemy 5 minut.

Krok 6 z 10
Pod koniec gotowania dorzucamy szpinak.

Krok 7 z 10
Zupę miksujemy na gładki krem.

Krok 8 z 10
Do osobnych miseczek delikatnie wbijamy po jednym jajku. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny.

Krok 9 z 10
Zmniejszamy moc płyty lub gaz, mieszamy, aby utworzył się wirek, do którego wlewamy po jednym jajku. Mieszamy, gotujemy 2-3 minuty, wyławiamy jajka łyżką cedzakową.

Krok 10 z 10
Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy zieleniną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0