Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Pok kroimy w talarki, podduszamy z dodatkiem szczypty kurkumy.
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do podduszonego pora. Smażymy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy ziemniaki z porem 1l wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Do garnka dodajemy mrożony groszek, gotujemy 5 minut.
Pod koniec gotowania dorzucamy szpinak.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Do osobnych miseczek delikatnie wbijamy po jednym jajku. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny.
Zmniejszamy moc płyty lub gaz, mieszamy, aby utworzył się wirek, do którego wlewamy po jednym jajku. Mieszamy, gotujemy 2-3 minuty, wyławiamy jajka łyżką cedzakową.
Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy zieleniną.