Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Dodaj do CookBook

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

(0)
42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Świeży bób
25  dag
Fasolka szparagowa
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Sok z cytryny
3  gałązek
Świeży tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
82.1 g
Wartość energetyczna
492.8 kcal
Tłuszcze
5.2 g
Białko
34.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W dzieciństwie uwielbiałam bób i zajadałam się nim przez całe wakacje. Do dziś bób budzi miłe wakacyjne wspomnienia i choć moje dzieci nie są nim zainteresowane (najwyraźniej kulinarne preferencje nie są dziedziczne), często pojawia się w mojej kuchni. Najprościej jest go oczywiście ugotować i zjeść, ale wówczas mogę mieć pewność, że dzieci go nie ruszą. Za to podany w postaci kremowej zupy zostanie zjedzony do ostatniej łyżki. Krem z bobu to idealny sposób na grymaszenie nad talerzem (mam jeszcze inny niezawodny sposób na jakiekolwiek fochy – nie chcesz, nie jedz – i też działa, choć w początkowej fazie może się wydawać kompletnie nieskuteczny, bo latorośl faktycznie nie je, ale to temat na osobny wpis).

Bób jest zdrowy! Zawiera mnóstwo białka, błonnika i kwasu foliowego. Mnóstwo witamin zawiera nawet jego łupinka, dlatego bób, zwłaszcza ten młody, dobrze jeść w całości. Jak na warzywo bób jest dość kaloryczny, ma też właściwości wzdymające, dlatego też nie wszyscy są do niego przekonani. Moim zdaniem, jedzony w umiarze, nikomu nie zaszkodzi.

Czy w takim razie nie będzie można poprosić o dokładkę kremu z bobu? Cóż, jeśli podwoicie ilość składników, dokładka będzie :) (z podanej przeze mnie ilości przygotujecie 4 porcje zupy).

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    20 min
    Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i łyka, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Bób dobrze płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, gotujemy od miękkości ok. 10-15 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Ugotowany bób odcedzamy na sicie. Kiedy lekko przestygnie, obieramy z łupinek. Część odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.
  • Krok 4

    3 min
    Na patelni lub w rondelku lekko rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem listków świeżego tymianku. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy pół minuty. Dodajemy odłożony do dekoracji bób, chwilę smażymy, cały czas mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z podsmażonym bobem.
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 1 z 5

Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i łyka, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 2 z 5

Bób dobrze płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, gotujemy od miękkości ok. 10-15 minut.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 3 z 5

Ugotowany bób odcedzamy na sicie. Kiedy lekko przestygnie, obieramy z łupinek. Część odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 4 z 5

Na patelni lub w rondelku lekko rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem listków świeżego tymianku. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy pół minuty. Dodajemy odłożony do dekoracji bób, chwilę smażymy, cały czas mieszając.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z podsmażonym bobem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu