Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

0
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Świeży bób
25  dag
Fasolka szparagowa
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1  ząbek
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Sok z cytryny
3  gałązek
Świeży tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.67 g
Węglowodany
82.09 g
Tłuszcze
5.17 g
Wartość energetyczna
492.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
20 min
Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i łyka, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.
Krok 2
15 min
Bób dobrze płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, gotujemy od miękkości ok. 10-15 minut.
Krok 3
3 min
Ugotowany bób odcedzamy na sicie. Kiedy lekko przestygnie, obieramy z łupinek. Część odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.
Krok 4
3 min
Na patelni lub w rondelku lekko rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem listków świeżego tymianku. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy pół minuty. Dodajemy odłożony do dekoracji bób, chwilę smażymy, cały czas mieszając.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z podsmażonym bobem.
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 1 z 5

Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i łyka, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 2 z 5

Bób dobrze płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, gotujemy od miękkości ok. 10-15 minut.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 3 z 5

Ugotowany bób odcedzamy na sicie. Kiedy lekko przestygnie, obieramy z łupinek. Część odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 4 z 5

Na patelni lub w rondelku lekko rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem listków świeżego tymianku. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy pół minuty. Dodajemy odłożony do dekoracji bób, chwilę smażymy, cały czas mieszając.

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z podsmażonym bobem.

W dzieciństwie uwielbiałam bób i zajadałam się nim przez całe wakacje. Do dziś bób budzi miłe wakacyjne wspomnienia i choć moje dzieci nie są nim zainteresowane (najwyraźniej kulinarne preferencje nie są dziedziczne), często pojawia się w mojej kuchni. Najprościej jest go oczywiście ugotować i zjeść, ale wówczas mogę mieć pewność, że dzieci go nie ruszą. Za to podany w postaci kremowej zupy zostanie zjedzony do ostatniej łyżki. Krem z bobu to idealny sposób na grymaszenie nad talerzem (mam jeszcze inny niezawodny sposób na jakiekolwiek fochy – nie chcesz, nie jedz – i też działa, choć w początkowej fazie może się wydawać kompletnie nieskuteczny, bo latorośl faktycznie nie je, ale to temat na osobny wpis).

Bób jest zdrowy! Zawiera mnóstwo białka, błonnika i kwasu foliowego. Mnóstwo witamin zawiera nawet jego łupinka, dlatego bób, zwłaszcza ten młody, dobrze jeść w całości. Jak na warzywo bób jest dość kaloryczny, ma też właściwości wzdymające, dlatego też nie wszyscy są do niego przekonani. Moim zdaniem, jedzony w umiarze, nikomu nie zaszkodzi.

Czy w takim razie nie będzie można poprosić o dokładkę kremu z bobu? Cóż, jeśli podwoicie ilość składników, dokładka będzie :) (z podanej przeze mnie ilości przygotujecie 4 porcje zupy).

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika