
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W dzieciństwie uwielbiałam bób i zajadałam się nim przez całe wakacje. Do dziś bób budzi miłe wakacyjne wspomnienia i choć moje dzieci nie są nim zainteresowane (najwyraźniej kulinarne preferencje nie są dziedziczne), często pojawia się w mojej kuchni. Najprościej jest go oczywiście ugotować i zjeść, ale wówczas mogę mieć pewność, że dzieci go nie ruszą. Za to podany w postaci kremowej zupy zostanie zjedzony do ostatniej łyżki. Krem z bobu to idealny sposób na grymaszenie nad talerzem (mam jeszcze inny niezawodny sposób na jakiekolwiek fochy – nie chcesz, nie jedz – i też działa, choć w początkowej fazie może się wydawać kompletnie nieskuteczny, bo latorośl faktycznie nie je, ale to temat na osobny wpis).
Bób jest zdrowy! Zawiera mnóstwo białka, błonnika i kwasu foliowego. Mnóstwo witamin zawiera nawet jego łupinka, dlatego bób, zwłaszcza ten młody, dobrze jeść w całości. Jak na warzywo bób jest dość kaloryczny, ma też właściwości wzdymające, dlatego też nie wszyscy są do niego przekonani. Moim zdaniem, jedzony w umiarze, nikomu nie zaszkodzi.
Czy w takim razie nie będzie można poprosić o dokładkę kremu z bobu? Cóż, jeśli podwoicie ilość składników, dokładka będzie :) (z podanej przeze mnie ilości przygotujecie 4 porcje zupy).
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i łyka, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.

Krok 2 z 5
Bób dobrze płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, gotujemy od miękkości ok. 10-15 minut.

Krok 3 z 5
Ugotowany bób odcedzamy na sicie. Kiedy lekko przestygnie, obieramy z łupinek. Część odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny.

Krok 4 z 5
Na patelni lub w rondelku lekko rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem listków świeżego tymianku. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy pół minuty. Dodajemy odłożony do dekoracji bób, chwilę smażymy, cały czas mieszając.

Krok 5 z 5
Zupę podajemy z podsmażonym bobem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0