Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.
Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku. Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.
Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:
Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
Krok 3
10 min
W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
Krok 4
5 min
awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
Krok 5
3 min
Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6
2 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
Krok 7
1 min
Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Krok 1
z
7
Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2
z
7
Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
Krok 3
z
7
W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
Krok 4
z
7
awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
Krok 5
z
7
Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6
z
7
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
Krok 7
z
7
Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0