Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała i jasnozielona część pora
20  dag
Świeża lub mrożona brukselka
2  gałązek
Seler naciowy
0.67  szklanka
Zielona soczewica
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
1 
Cebula
3  ząbków
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Czarny i biały pieprz
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z połówki cytryny
1  pęczek
Świeża zielenina do dekoracji (u mnie mikro liście amarantusa)
0.25  szklanka
Słodka śmietanka 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.73 g
Węglowodany
30.1 g
Tłuszcze
8.13 g
Wartość energetyczna
237.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1
60 min
Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2
20 min
Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
Krok 3
10 min
W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
Krok 4
5 min
awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
Krok 5
3 min
Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6
2 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
Krok 7
1 min
Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 1 z 7

Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 2 z 7

Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 3 z 7

W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 4 z 7

awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 5 z 7

Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 6 z 7

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.

Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku.
Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.

Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:


Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika