Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała i jasnozielona część pora
20  dag
Świeża lub mrożona brukselka
2  gałązek
Seler naciowy
0.67  szklanka
Zielona soczewica
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Czarny i biały pieprz
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z połówki cytryny
1  pęczek
Świeża zielenina do dekoracji (u mnie mikro liście amarantusa)
0.25  szklanka
Słodka śmietanka 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.73 g
Węglowodany
30.1 g
Tłuszcze
8.13 g
Wartość energetyczna
237.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.

Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku.
Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.

Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:


Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    60 min
    Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
  • Krok 2

    20 min
    Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
  • Krok 5

    3 min
    Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 1 z 7

Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 2 z 7

Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 3 z 7

W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 4 z 7

awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 5 z 7

Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 6 z 7

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem

    Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem

    39 min Średni
  • Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

    Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

    39 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu