Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała i jasnozielona część pora
20  dag
Świeża lub mrożona brukselka
2  gałązek
Seler naciowy
0.67  szklanka
Zielona soczewica
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Czarny i biały pieprz
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z połówki cytryny
1  pęczek
Świeża zielenina do dekoracji (u mnie mikro liście amarantusa)
0.25  szklanka
Słodka śmietanka 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.73 g
Węglowodany
30.1 g
Tłuszcze
8.13 g
Wartość energetyczna
237.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.

Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku.
Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.

Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:


Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    60 min
    Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
  • Krok 2

    20 min
    Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
  • Krok 5

    3 min
    Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 1 z 7

Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 2 z 7

Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 3 z 7

W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 4 z 7

awartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 5 z 7

Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 6 z 7

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem

    39 min Średni
  • Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

    39 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu