Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szpinakowa z serem feta
Dodaj do CookBook

Zupa szpinakowa z serem feta

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  l
Wywar warzywny lub drobiowy
3  pęczków
Świeży szpinak
1 
Marchewka
2 
Nieduże ziemniaki
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Masło klarowane lub zwykłe
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
10  dag
Ser feta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.1 g
Wartość energetyczna
238.8 kcal
Tłuszcze
15.1 g
Białko
12.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szpinakiem można zajadać się cały rok, ale późną wiosną zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku smakuje najpyszniej! Dziś ugotowałam ją w wersji tradycyjnej, ale zamiast jajka dodałam ser feta. Jego słony smak nadał zupie wyrazistości, choć i bez niego zupa szpinakowa może mieć swój charakter, podkreślony sokiem z cytryny.

Największym problemem przy przygotowywaniu zupy ze świeżego szpinaku (i właściwie to jedyny problem) jest dokładne wypłukanie ze wszystkich listków piasku i innych zanieczyszczeń. Nie mam za wiele cierpliwości, więc nie bardzo przepadam za tą czynnością, ale i tak jest zdecydowanie przyjemniejsza od oczyszczania grzybów, więc się nie zniechęcajcie.

Poza czasochłonnym płukaniem listków zupę robi się szybko. Szpinak dusi się błyskawicznie, więc wystarczy kilka minut na patelni. W innym przypadku zrobi się nam z niego breja :) Choć oczywiście preferencje są różne, kto nie lubi lekko twardawych łodyżek, na własną odpowiedzialność dusi dłużej :)

Zupa szpinakowa z serem feta może niekoniecznie smakować dzieciom, głównie przez obecność zielonych liści w talerzu. Nie przejmujcie się, z tego się wyrasta.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    3 min
    Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    15 min
    Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
  • Krok 4

    1 min
    Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.
Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 1 z 6

Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 2 z 6

Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 3 z 6

Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 4 z 6

Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 5 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 6 z 6

Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu