Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szpinakiem można zajadać się cały rok, ale późną wiosną zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku smakuje najpyszniej! Dziś ugotowałam ją w wersji tradycyjnej, ale zamiast jajka dodałam ser feta. Jego słony smak nadał zupie wyrazistości, choć i bez niego zupa szpinakowa może mieć swój charakter, podkreślony sokiem z cytryny.
Największym problemem przy przygotowywaniu zupy ze świeżego szpinaku (i właściwie to jedyny problem) jest dokładne wypłukanie ze wszystkich listków piasku i innych zanieczyszczeń. Nie mam za wiele cierpliwości, więc nie bardzo przepadam za tą czynnością, ale i tak jest zdecydowanie przyjemniejsza od oczyszczania grzybów, więc się nie zniechęcajcie.
Poza czasochłonnym płukaniem listków zupę robi się szybko. Szpinak dusi się błyskawicznie, więc wystarczy kilka minut na patelni. W innym przypadku zrobi się nam z niego breja :) Choć oczywiście preferencje są różne, kto nie lubi lekko twardawych łodyżek, na własną odpowiedzialność dusi dłużej :)
Zupa szpinakowa z serem feta może niekoniecznie smakować dzieciom, głównie przez obecność zielonych liści w talerzu. Nie przejmujcie się, z tego się wyrasta.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
27 min
Krok 1
3 min
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).
Krok 2
5 min
Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
15 min
Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
Krok 4
1 min
Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.
Krok 5
2 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.
Krok 1
z
6
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).
Krok 2
z
6
Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
z
6
Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
Krok 4
z
6
Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.
Krok 5
z
6
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0