Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szpinakowa z serem feta

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  l
Wywar warzywny lub drobiowy
3  pęczków
Świeży szpinak
1 
Marchewka
2 
Nieduże ziemniaki
2  ząbków
1  łyżka
Masło klarowane lub zwykłe
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
10  dag
Ser feta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.36 g
Węglowodany
18.13 g
Tłuszcze
15.07 g
Wartość energetyczna
238.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
3 min
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).
Krok 2
5 min
Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
15 min
Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
Krok 4
1 min
Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.
Krok 5
2 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.
Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 1 z 6

Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 2 z 6

Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 3 z 6

Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 4 z 6

Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 5 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.

Zupa szpinakowa z serem feta

Krok 6 z 6

Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.

Szpinakiem można zajadać się cały rok, ale późną wiosną zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku smakuje najpyszniej! Dziś ugotowałam ją w wersji tradycyjnej, ale zamiast jajka dodałam ser feta. Jego słony smak nadał zupie wyrazistości, choć i bez niego zupa szpinakowa może mieć swój charakter, podkreślony sokiem z cytryny.

Największym problemem przy przygotowywaniu zupy ze świeżego szpinaku (i właściwie to jedyny problem) jest dokładne wypłukanie ze wszystkich listków piasku i innych zanieczyszczeń. Nie mam za wiele cierpliwości, więc nie bardzo przepadam za tą czynnością, ale i tak jest zdecydowanie przyjemniejsza od oczyszczania grzybów, więc się nie zniechęcajcie.

Poza czasochłonnym płukaniem listków zupę robi się szybko. Szpinak dusi się błyskawicznie, więc wystarczy kilka minut na patelni. W innym przypadku zrobi się nam z niego breja :) Choć oczywiście preferencje są różne, kto nie lubi lekko twardawych łodyżek, na własną odpowiedzialność dusi dłużej :)

Zupa szpinakowa z serem feta może niekoniecznie smakować dzieciom, głównie przez obecność zielonych liści w talerzu. Nie przejmujcie się, z tego się wyrasta.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika