Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta czerwona - kategoria top

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona (czyli modra) ma tyle samo składników mineralnych i witamin, co kapusta biała. Czerwony kolor zawdzięcza większej ilości antocyjanów.

Przepisy 20

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

35 min Łatwy
Modra kapusta z jabłkiem

Modra kapusta z jabłkiem

50 min Łatwy
Grillowane podpłomyki z sałatką z soczewicy i marynowanej czerwonej kapusty z akcentem zimnego sosu WINIARY

Grillowane podpłomyki z sałatką z soczewicy i marynowanej czerwonej kapusty z akcentem zimnego sosu WINIARY

30 min Łatwy
Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

75 ze 100
45 min Średni
Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

26 min Łatwy
Rybny burger

Rybny burger

75 ze 100
30 min Łatwy
Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

40 min Łatwy
Domowy kebab na ostro z wołowiną

Domowy kebab na ostro z wołowiną

30 min Łatwy
Sałatka gyros z kapustą czerwoną

Sałatka gyros z kapustą czerwoną

2 godz 40 min Łatwy
Czerwona kapusta z jabłkiem

Czerwona kapusta z jabłkiem

40 min Łatwy
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i porem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i porem

20 min Łatwy
Coleslaw z czerwonej kapusty

Coleslaw z czerwonej kapusty

9 min Łatwy
Surówka z czerwonej kapusty i marchwi

Surówka z czerwonej kapusty i marchwi

40 min Łatwy
Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta czerwona zasmażana

42 min Łatwy
Fish burger

Fish burger

95 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

Hamburger domowy z chrupiącym boczkiem

45 ze 100
25 min Łatwy
Kuskus z soczewicą i czerwoną kapustą

Kuskus z soczewicą i czerwoną kapustą

80 ze 100
35 min Łatwy
Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Świąteczna pieczeń z dziczyzny

100 ze 100
4 godz 50 min Trudny
Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

1 godz 28 min Średni
Sałatka do słoików na zimę

Sałatka do słoików na zimę

1 godz 30 min Łatwy

Liście czerwonej kapusty są dość twarde i choć można jadać je na surowo, smaczniejsze są po sparzeniu wrzątkiem lub krótkim gotowaniu. Dania z czerwonej kapusty to nie tylko cała gama popularnych sałatek do drugiego dania (z jabłkami i ananasem, z cebulą, z rodzynkami, z papryką, oliwkami czy kukurydzą), lecz także pyszne kapusty zasmażane oraz kompozycje jednogarnkowe z czerwoną kapustą i mięsem lub fantazyjne zestawy warzyw na ciepło. Przygotowując potrawy z czerwonej kapusty warto pamiętać, że – jak wszystkie warzywa kapustne – wymaga duszenia lub gotowania bez przykrycia, co pozwala pozbyć się gorzkich i niemiło pachnących olejków eterycznych.

Kalorie

31 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kapusta czerwona ma takie same właściwości jak kapusta biała Swój kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy korzystnych dla organizmu człowieka, chroniących przed działaniem wolnych rodników i wzmacniających naczynia krwionośne. Pozytywne właściwości ma sok z czerwonej kapusty, który posiada właściwości gojące i zabliźniające.

Ciekawostki

Warzywa kapustne zawierają tzw. substancje wolotwórcze – goitrynę i progoitrynę, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków, dlatego nie są wskazane dla osób zmagających się z chorobami tarczycy.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu