Kapusta czerwona zasmażana
42min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.09 g
Węglowodany
22.53 g
Tłuszcze
2.5 g
Wartość energetyczna
113.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
10 min
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
Krok 2
5 min
Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
Krok 3
15 min
Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
Krok 4
5 min
Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
Krok 5
3 min
Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Krok 6
3 min
Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Krok 7
1 min
Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Sprawdź nasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ! Ten smaczny i uniwersalny dodatek pozwoli ci wzbogacić wiele obiadowych dań. Jest też skarbnicą cennych witamin i mikroelementów.
Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.
Dodaj do garnka łyżkę soli i cukru oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.
W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!
Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.
Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.
Dodaj do garnka łyżkę soli i cukru oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.
W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!
Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.
Komentarze 0