Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sprawdź nasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ! Ten smaczny i uniwersalny dodatek pozwoli ci wzbogacić wiele obiadowych dań. Jest też skarbnicą cennych witamin i mikroelementów.
Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.
Dodaj do garnka łyżkę soli i cukru oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.
W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!
Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.
Przygotowanie
42 min
Krok 1
10 min
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
Krok 2
5 min
Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
Krok 3
15 min
Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
Krok 4
5 min
Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
Krok 5
3 min
Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Krok 6
3 min
Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Krok 7
1 min
Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Krok 1
z
7
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
Krok 2
z
7
Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
Krok 3
z
7
Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
Krok 4
z
7
Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
Krok 5
z
7
Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Krok 6
z
7
Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Krok 7
z
7
Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0