Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta czerwona zasmażana

(1)
42min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta czerwona
1 
Jabłka
1 
Cebula
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Smalec
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.09 g
Węglowodany
22.53 g
Tłuszcze
2.5 g
Wartość energetyczna
113.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdź nasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ! Ten smaczny i uniwersalny dodatek pozwoli ci wzbogacić wiele obiadowych dań. Jest też skarbnicą cennych witamin i mikroelementów.

Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.

Dodaj do garnka łyżkę soli i cukru oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.

W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!

Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
  • Krok 4

    5 min
    Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
  • Krok 5

    3 min
    Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Kapusta czerwona zasmażana

Krok 1 z 7

Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 2 z 7

Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 3 z 7

Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 4 z 7

Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 5 z 7

Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 6 z 7

Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 7 z 7

Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony czysty

    Barszcz czerwony czysty

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapuśniak z młodej kapusty

    37 min Średni
  • Gołąbki z grzybami

    Gołąbki z grzybami

    2 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu