Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta czerwona zasmażana

1
42 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kapusta czerwona
1 
Jabłka
1 
Cebula
1 łyżka
Cukier
1 łyżka
Sok z cytryny
1 łyżka
Smalec
2 łyżek
Mąka pszenna
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.09 g
Tłuszcze
2.5 g
Węglowodany
22.53 g
Wartość energetyczna
113.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
10 min
Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
Krok 2
5 min
Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
Krok 3
15 min
Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
Krok 4
5 min
Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
Krok 5
3 min
Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Krok 6
3 min
Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Krok 7
1 min
Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Kapusta czerwona zasmażana

Krok 1 z 7

Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 2 z 7

Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 3 z 7

Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 4 z 7

Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 5 z 7

Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 6 z 7

Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 7 z 7

Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.

Sprawdź nasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ! Ten smaczny i uniwersalny dodatek pozwoli ci wzbogacić wiele obiadowych dań. Jest też skarbnicą cennych witamin i mikroelementów.

Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.

Dodaj do garnka łyżkę soli i cukru oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.

W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!

Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika