Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta czerwona zasmażana
Dodaj do CookBook

Kapusta czerwona zasmażana

(1)
42 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta czerwona
1 
Jabłka
1 
Cebula
1  łyżka
Cukier
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Smalec
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.5 g
Wartość energetyczna
113.8 kcal
Tłuszcze
2.5 g
Białko
3.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sprawdź nasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną ! Ten smaczny i uniwersalny dodatek pozwoli ci wzbogacić wiele obiadowych dań. Jest też skarbnicą cennych witamin i mikroelementów.

Jak przygotować czerwoną kapustę zasmażaną ? To nic trudnego, choć wymaga nieco pracy. Zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Z kilogramowej główki wyjdzie około sześciu porcji. Kiedy już całość poszatkujesz, włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i ponownie zalej wrzątkiem – tym razem do połowy wysokości kapusty.

Dodaj do garnka sól, cukier oraz jedno starte jabłko. Gotuj całość do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Następnie dodaj łyżkę octu (lub soku z cytryny) i gotuj jeszcze 5 minut.

W osobnym rondlu na łyżce smalcu zeszklij pociętą w drobną kostkę cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj intensywnie, by mąka się nie przypaliła. Dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. I gotowe!
Kapusta czerwona zasmażana idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie doskonale pasować na przykład do pieczonej kaczki, mięsnych roladek czy klusek śląskich. Sprawdzi się również w towarzystwie mniej tradycyjnych potraw.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).
  • Krok 4

    5 min
    Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.
  • Krok 5

    3 min
    Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.
Kapusta czerwona zasmażana

Krok 1 z 7

Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 2 z 7

Odcedź i zalej taką ilością gorącej wody, aby połowa kapusty znalazła się nad jej powierzchnią.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 3 z 7

Dodaj sól, cukier i starte jabłko. Gotuj do odpowiedniej miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet (lub sok z cytryny).

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 4 z 7

Smalec rozpuść w rondelku, dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklij.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 5 z 7

Wsyp mąkę, zrób zasmażkę, a następnie wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 6 z 7

Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.

Kapusta czerwona zasmażana

Krok 7 z 7

Podawaj do kaczki pieczonej lub rolad z kluskami śląskimi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Kasia

W przepisie szczypta soli, w przygotowaniu łyżka soli. Gratulacje
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-08:53 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-02:24 CET
Kasiu, przepraszamy, już poprawiliśmy przepis.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Sałatka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kapustą i grzybami

    Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Kapusta z ziarnami

    Kapusta z ziarnami

    11 min Łatwy
  • Kapusta biała zasmażana

    Kapusta biała zasmażana

    30 min Łatwy
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu