Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne wypieki z cytryną 

Cytryna jest niezwykłym owocem. Dodanie odrobiny jej soku lub startej skórki sprawia, że desery nabierają wyjątkowego, świeżego aromatu. Takie świąteczne wypieki jak babka majonezowa czy babka śmietankowa wprost nie mogą się obejść bez cytryny, dzięki której prócz pięknego zapachu ciasta nabierają ładnego koloru i przyjemnie cytrusowej nutki smakowej. Gotowe i wystudzone babki można dodatkowo ozdobić polewą cytrynową i delikatnie posypać jak najdrobniej startą skórką. 

Prawdziwym cytrusowym szaleństwem jest tarta cytrynowa z bezą – mocno słodki wypiek zrównoważony kwaśnym smakiem cytryny. Aromatyczna tarta wyróżnia się przepięknie zrumienioną bezą, kryjącą pod sobą złocistą masę cytrynową rozłożoną na chrupiącym spodzie. Fani cytrusowych smaków na pewno pokochają ciasto z ananasową masą, której wyjątkowy smak podkreśla sok cytrynowy. Ale uwaga! Puszysty wypiek ma jednak pewną wadę… zdecydowanie zbyt szybko znika z talerzy. W upalne dni do ciasta idealnie pasuje mrożona kawa lub doskonale orzeźwiający napój z kiwi, cytryną i miętą oraz dużą ilością pokruszonego lodu. 

Wypieki z aromatem cytrynowym 

Sernik babci to nasza propozycja na przygotowanie tradycyjnego w kuchni polskiej ciasta. Dzięki dodaniu do masy budyniu waniliowego, bakalii oraz aromatu cytrynowego sernik jest puszysty i idealnie wilgotny. Dokładnie taki sam jak u babci. Z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego przygotujemy także znakomite wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym, które z pewnością bardzo spodobają się dzieciom. Niewielkie babeczki stylizowane na zajączki podbiją serca najmłodszych nie tylko oryginalnym wyglądem, lecz także wyśmienitym smakiem, gdyż mają na sobie delikatny krem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. 

Nie ma takiego łasucha, który by nie uwielbiał drobnych słodkości, zwłaszcza takich, w których można znaleźć mnóstwo czekolady. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami zniewalają swoim wyjątkowym zapachem już podczas pieczenia. Każde okrągłe ciasteczko o aromacie cytrynowo-maślanym tuż przed włożeniem do piekarnika zostaje obsypane grubo siekaną czekoladą deserową. Ciasteczka znikają z blachy jeszcze zanim zdążą dobrze ostygnąć, no bo jak się oprzeć chrupiącemu wypiekowi z dodatkiem pysznej czekolady?