Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik babci to kostka słodyczy, która bez wątpienia jest ikoną polskich ciast i deserów. Do sernika jak u babci dodajemy Budyń o smaku waniliowym WINIARY i oczywiście bakalie, a całość masy serowej wykładamy na posmarowaną masłem i wyłożoną herbatniczkami formę. Sernik babci najpełniej smakuje, gdy podamy go z czekoladową polewą lub z lukrem. Tradycyjny sernik gotowy. Nasze babcie byłyby z nas dumne!
Przygotowanie
112 min
Krok 1
8 min
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
Krok 2
4 min
Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
Krok 3
2 min
Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
3 min
Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
Krok 6
2 min
Masę serową wyłóż na herbatniki.
Krok 7
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.
Krok 8
30 min
Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
Krok 9
1 min
Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Krok 1
z
9
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
Krok 2
z
9
Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
Krok 3
z
9
Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
Krok 4
z
9
Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
z
9
Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
Krok 6
z
9
Masę serową wyłóż na herbatniki.
Krok 7
z
9
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.
Krok 8
z
9
Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
Krok 9
z
9
Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0