Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik babci

Sernik babci

(0)
1 godz 52 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1500  g
Twaróg
200  g
Masło
10 
Jajko
350  g
Cukier puder
trochę
Aromat cytrynowy
50  g
Rodzynki
50  g
Skórka z pomarańczy
3  opakowań
Herbatniki
1  paczka
Polewa czekoladowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.34 g
Węglowodany
33.06 g
Tłuszcze
16.72 g
Wartość energetyczna
337.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik babci to kostka słodyczy, która bez wątpienia jest ikoną polskich ciast i deserów. Do sernika jak u babci dodajemy Budyń o smaku waniliowym WINIARY i oczywiście bakalie, a całość masy serowej wykładamy na posmarowaną masłem i wyłożoną herbatniczkami formę. Sernik babci najpełniej smakuje, gdy podamy go z czekoladową polewą lub z lukrem. Tradycyjny sernik gotowy. Nasze babcie byłyby z nas dumne!

Przygotowanie

112 min
  • Krok 1

    8 min
    Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
  • Krok 2

    4 min
    Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
  • Krok 3

    2 min
    Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
  • Krok 4

    2 min
    Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 5

    3 min
    Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
  • Krok 6

    2 min
    Masę serową wyłóż na herbatniki.
  • Krok 7

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.
  • Krok 8

    30 min
    Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Sernik babci

Krok 1 z 9

Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.

Sernik babci

Krok 2 z 9

Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.

Sernik babci

Krok 3 z 9

Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.

Sernik babci

Krok 4 z 9

Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Sernik babci

Krok 5 z 9

Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.

Sernik babci

Krok 6 z 9

Masę serową wyłóż na herbatniki.

Sernik babci

Krok 7 z 9

Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.

Sernik babci

Krok 8 z 9

Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.

Sernik babci

Krok 9 z 9

Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Makowiec z masy makowej

    Makowiec z masy makowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto rumowo-waniliowe

    Ciasto rumowo-waniliowe

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu