Sernik babci
1 godz 52 min
Łatwy
1
opakowanie
1500
g
Twaróg
200
g
Masło
10
Jajko
350
g
Cukier puder
trochę
Aromat cytrynowy
50
g
Rodzynki
50
g
Skórka z pomarańczy
3
opakowań
Herbatniki
1
paczka
Polewa czekoladowa
.
Wartości odżywcze
Białko
12.34 g
Węglowodany
33.06 g
Tłuszcze
16.72 g
Wartość energetyczna
337.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
112 min
Krok 1
8 min
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
Krok 2
4 min
Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
Krok 3
2 min
Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
3 min
Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
Krok 6
2 min
Masę serową wyłóż na herbatniki.
Krok 7
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.
Krok 8
30 min
Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
Krok 9
1 min
Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Sernik babci to kostka słodyczy, która bez wątpienia jest ikoną polskich ciast i deserów. Do sernika jak u babci dodajemy Budyń o smaku waniliowym WINIARY i oczywiście bakalie, a całość masy serowej wykładamy na posmarowaną masłem i wyłożoną herbatniczkami formę. Sernik babci najpełniej smakuje, gdy podamy go z czekoladową polewą lub z lukrem. Tradycyjny sernik gotowy. Nasze babcie byłyby z nas dumne!
Komentarze 0