Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik babci

0
112 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Twaróg
200 g
Masło
10 
Jajko
350 g
Cukier puder
1 trochę
Aromat cytrynowy
50 g
Rodzynki
50 g
Skórka z pomarańczy
3 paczek
Herbatniki
1 paczka
Polewa czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
12.34 g
Tłuszcze
34.18 g
Węglowodany
15.6 g
Wartość energetyczna
337.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

112 min
Krok 1
8 min
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.
Krok 2
4 min
Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.
Krok 3
2 min
Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
3 min
Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.
Krok 6
2 min
Masę serową wyłóż na herbatniki.
Krok 7
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.
Krok 8
30 min
Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.
Krok 9
1 min
Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Sernik babci

Krok 1 z 9

Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku.

Sernik babci

Krok 2 z 9

Kiedy masa będzie puszysta, zacznij dodawać do niej stopniowo ser.

Sernik babci

Krok 3 z 9

Do utartej masy dodaj Budyń (proszek) i bakalie.

Sernik babci

Krok 4 z 9

Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Sernik babci

Krok 5 z 9

Blaszkę do pieczenia (25x36 cm) posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami.

Sernik babci

Krok 6 z 9

Masę serową wyłóż na herbatniki.

Sernik babci

Krok 7 z 9

Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto ok. 60 minut.

Sernik babci

Krok 8 z 9

Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut.

Sernik babci

Krok 9 z 9

Sernik podawaj udekorowany skórką pomarańczową, polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Sernik babci to kostka słodyczy, która bez wątpienia jest ikoną polskich ciast i deserów. Do sernika jak u babci dodajemy Budyń o smaku waniliowym WINIARY i oczywiście bakalie, a całość masy serowej wykładamy na posmarowaną masłem i wyłożoną herbatniczkami formę. Sernik babci najpełniej smakuje, gdy podamy go z czekoladową polewą lub z lukrem. Tradycyjny sernik gotowy. Nasze babcie byłyby z nas dumne!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika