Ciasto z ananasową masą
1 godz 55 min
Łatwy
1
szklanka
Mąka pszenna tortowa
0.75
szklanka
Mąka pszenna tortowa
1
szklanka
Cukier
0.75
szklanka
Mąka ziemniaczana
6
Jajko
2
łyżeczek
250
g
Masło
1
puszka
Ananas z puszki
0.5
Cytryna
0.5
szklanka
Cukier puder
1
opakowanie
.
Wartości odżywcze
Białko
4.04 g
Węglowodany
34.43 g
Tłuszcze
11.82 g
Wartość energetyczna
256.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie je wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
30 min
Ciasto wylać do blaszki (33 cm x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez około 30 min.
Krok 3
5 min
Z ananasów odlać sok, a następnie pokroić je w małą kostkę.
Krok 4
30 min
Ugotować na tym soku budyń i wystudzić.
Krok 5
5 min
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie ucierania dodawać zimny budyń i na koniec wcisnąć sok cytrynowy, aby masa nabrała większej kwaśności. Ananasy dodać do gładkiego kremu i delikatnie wszystko wymieszać.
Krok 6
5 min
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć masą ananasową.
Krok 7
30 min
Ciasto po przełożeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto z ananasową masą to propozycja na słodki i orzeźwiający deser. Zobacz, jak wykonać ciasto, które szybko zniknie z talerzy. Ananasowa masa budyniowa jest niezwykle kremowa, dzięki dodaniu do niej masła. Słodycz ciasta podkreśli dekoracyjna warstwa cukru pudru.
Komentarze 0