Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z ananasową masą to propozycja na słodki i orzeźwiający deser. Zobacz, jak wykonać ciasto, które szybko zniknie z talerzy. Ananasowa masa budyniowa jest niezwykle kremowa, dzięki dodaniu do niej masła. Słodycz ciasta podkreśli dekoracyjna warstwa cukru pudru.
Przygotowanie
115 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie je wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
30 min
Ciasto wylać do blaszki (33 cm x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez około 30 min.
Krok 3
5 min
Z ananasów odlać sok, a następnie pokroić je w małą kostkę.
Krok 4
30 min
Ugotować na tym soku budyń i wystudzić.
Krok 5
5 min
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie ucierania dodawać zimny budyń i na koniec wcisnąć sok cytrynowy, aby masa nabrała większej kwaśności. Ananasy dodać do gładkiego kremu i delikatnie wszystko wymieszać.
Krok 6
5 min
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć masą ananasową.
Krok 7
30 min
Ciasto po przełożeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie je wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
7
Ciasto wylać do blaszki (33 cm x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez około 30 min.
Krok 3
z
7
Z ananasów odlać sok, a następnie pokroić je w małą kostkę.
Krok 4
z
7
Ugotować na tym soku budyń i wystudzić.
Krok 5
z
7
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie ucierania dodawać zimny budyń i na koniec wcisnąć sok cytrynowy, aby masa nabrała większej kwaśności. Ananasy dodać do gładkiego kremu i delikatnie wszystko wymieszać.
Krok 6
z
7
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć masą ananasową.
Krok 7
z
7
Ciasto po przełożeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Ania
Jeden z gorszych przepisów na to ciasto. Lepiej poszukać na innej stronie!! Szkoda pieniędzy, czasu i nerwów. Biszkopt podany z podwójną mąką co jest wielkim błędem wystarczy 1 szkl mąki. Robiąc masę trzeba uważać z cukrem. Jak będzie za grubo mielony nie ropusci się. Skusiłam się na ten przepis i pożałowałam
B
Bozena
No wlaśnie. Dlaczego też mąki są podane osobno np. 1 szkl. a potem 0,75 szkl.
G
Gość
W mojej opinii przepis zawiera błąd w proporcjach, prawie 3 szklanki mąki na 6 jajek by powstał biszkopt to zdecydowanie za dużo…
Krem jest ok…
Komentarze 3