Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Świeży szczaw (2 x ok. 150g)
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
200  g
Kawałek selera
1  kawałek
Por
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Masło klarowane
200  ml
Mleko kokosowe
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
3  kulek
Ziarenka pieprzu
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.1 g
Węglowodany
24.64 g
Tłuszcze
16.31 g
Wartość energetyczna
243.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty, to zachęcam cię do przygotowywania zupy szczawiowej w zupełnie nowej odsłonie. Jako dodatek do tradycyjnej zupy polecam mleko kokosowe, które przełamuje charakterystyczny kwaskowy smak szczawiu i nadaje zupie aksamitną konsystencję. W efekcie zupa szczawiowa zyska zadziwiająco przenikające się smaki. Taka zupa szczawiowa to prawdziwie wiosenny przysmak!

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z mleczkiem kokosowym:

Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    8 min
    Warzywa obierz, umyj, umieść w garnku i zalej ok. 1,5 l wody.
  • Krok 2

    40 min
    Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar przecedź.
  • Krok 3

    8 min
    Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek).
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy).
  • Krok 5

    3 min
    Podsmażony szczaw zmiksuj przy pomocy blendera i dodaj do gotującego się wywaru.
  • Krok 6

    3 min
    Do garnka dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę szczawiową podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jajkiem w koszulce czy plasterkami wędzonego łososia.
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 8

Warzywa obierz, umyj, umieść w garnku i zalej ok. 1,5 l wody.

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 8

Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar przecedź.

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 8

Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek).

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy).

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 5 z 8

Podsmażony szczaw zmiksuj przy pomocy blendera i dodaj do gotującego się wywaru.

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 6 z 8

Do garnka dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 7 z 8

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia.

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Krok 8 z 8

Zupę szczawiową podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jajkiem w koszulce czy plasterkami wędzonego łososia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny
  • Barszcz czerwony czysty

    Barszcz czerwony czysty

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z łososiem

    Zupa szczawiowa z łososiem

    35 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu