Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

0
12 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
1 łyżka
Ocet
1 trochę
Sól
1 łyżka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.28 g
Węglowodany
0.36 g
Wartość energetyczna
72.17 kcal
Tłuszcze
4.76 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

12 min
Krok 1
1 min
Wbij jajko do miseczki.
Krok 2
3 min
Zagotuj wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.
Krok 3
4 min
Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
Krok 4
3 min
Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 5
1 min
Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 1 z 5

Wbij jajko do miseczki.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 2 z 5

Zagotuj wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 3 z 5

Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 4 z 5

Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 5 z 5

Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.

Jajka w koszulkach (jajka poche) to specjał, który podaje się w eleganckich restauracjach. Teraz i Ty będziesz mogła przygotować je w domu – to wcale nie jest takie trudne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających domowników. Najlepiej smakują ze świeżym pełnoziarnistym chlebem. A dla miłośników dodatków mięsnych, proponujemy kilka kawałków wysmażonego boczku lub kiełbasy, a wszystko to ozdobione kiełkami rzodkiewki lub brokuła. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika