Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Jajka w koszulkach (jajka poche)

(0)
12min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
1  łyżka
Ocet
trochę
Sól
25  g
Majonez Dekoracyjny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.28 g
Węglowodany
0.36 g
Tłuszcze
4.76 g
Wartość energetyczna
72.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka w koszulce (inaczej jajka poche, zgubione lub perduty) to specjał, który podaje się często w eleganckich restauracjach, ale są także świetnym pomysłem na leniwe, niedzielnie śniadanie. Dzięki temu przepisowi możesz poczuć się jak w samym centrum Francji. Przygotowanie jajka poszetowego w domu, wcale nie jest takie trudne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających domowników. Potrawa pochodzi z Francji, stąd tez wywodzi się jego nazwa — słowo "poche" oznacza "kieszonkę". W Polsce stosuje się jeszcze dwie inne nazwy — jajka zgubione oraz perduty. Pochodzą one ze staropolszczyzny i dziś są praktycznie nieużywane.

Na czym polega fenomen jajek poszetowych? Gotuje się je w taki sposób, aby białko, które się ścina, otuliło żółtko. Dzięki temu pozostaje ono płynne, a po przekrojeniu cienkiej ścianki białka wypływa, rozlewając się na świeży chleb, tosty lub bezpośrednio na talerz. Idealne jajko w koszulce powinno mieć kształt kulki i z zewnątrz przypominać nieco mozzarelle. Podaje się go zwykle z prostymi przyprawami — zwykle jest to jedynie sól i pieprz. Popularnym dodatkiem jest także majonez dekoracyjny, który doskonale komponuje się ze smakiem jajka poche oraz listki świeżej sałaty, np. masłowej. Wykorzystaj np. Majonez Dekoracyjny WINIARY, który ma łagodny smak i pasuje do wielu potraw. Możesz je podać także samodzielnie lub w towarzystwie gorącej grzanki z rozpuszczonym na wierzchu masłem.

Podczas przygotowywania jajek w koszulce bardzo ważny jest także ocet — spełnia on szalenie ważną funkcję! To dzięki niemu białko ścina się szybciej, więc możliwe jest szybkie otulenie płynnego żółtka, zanim zacznie się ono gotować i twardnieć. Łyżkę octu wystarczy dodać do garnka, w którym gotuje się woda. Metod przygotowywania jajek poszetowych jest kilka, ale w każdej kluczowe znaczenie ma także wywołanie małego wiru w garnku z wodą. Dzięki temu wrzucone do niego jajko od razu zacznie płynąć w ruchu kulistym, dzięki czemu prawidłowo się zetnie i stanie się idealną kulką. Pamiętaj, aby w tym przypadku nie solić wody, a wszystkich przypraw użyć dopiero po wyjęciu jajka z wody.

Wariacją na temat jajek poszetowych są tzw. jajka po benedyktyńsku — wówczas podaje się je na świeżo wypieczonej grzance z plasterkiem lekko obsmażonej szynki i polewa sosem holenderskim, a następnie dekoruje szczypiorkiem. Jajka poche najlepiej smakują ze świeżym pełnoziarnistym chlebem. A dla miłośników dodatków mięsnych, proponujemy kilka kawałków wysmażonego boczku lub kiełbasy, a wszystko to ozdobione kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Smacznego!

Przygotowanie

12 min
  • Krok 1

    1 min
    Wbij jajko do miseczki.
  • Krok 2

    3 min
    Zagotuj wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.
  • Krok 3

    4 min
    Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  • Krok 4

    3 min
    Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Krok 5

    1 min
    Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 1 z 5

Wbij jajko do miseczki.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 2 z 5

Zagotuj wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 3 z 5

Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 4 z 5

Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 5 z 5

Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Jajka
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Barszcz biały z kiełbaskami w boczku i jajkiem w koszulce

    Barszcz biały z kiełbaskami w boczku i jajkiem w koszulce

    40 min Łatwy
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Cukinia i bakłażan w cieście

    Cukinia i bakłażan w cieście

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu