Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka w koszulkach (jajka poche)
Dodaj do CookBook

Jajka w koszulkach (jajka poche)

(0)
12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
1  łyżka
Ocet
trochę
Sól
25  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.4 g
Wartość energetyczna
72.2 kcal
Tłuszcze
4.8 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka w koszulce (inaczej jajka poche, zgubione lub perduty) to specjał, który podaje się często w eleganckich restauracjach, ale są także świetnym pomysłem na leniwe, niedzielnie śniadanie. Dzięki temu przepisowi możesz poczuć się jak w samym centrum Francji. Przygotowanie jajka poszetowego w domu, wcale nie jest takie trudne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających domowników. Potrawa pochodzi z Francji, stąd tez wywodzi się jego nazwa — słowo "poche" oznacza "kieszonkę". W Polsce stosuje się jeszcze dwie inne nazwy — jajka zgubione oraz perduty. Pochodzą one ze staropolszczyzny i dziś są praktycznie nieużywane.

Na czym polega fenomen jajek poszetowych? Gotuje się je w taki sposób, aby białko, które się ścina, otuliło żółtko. Dzięki temu pozostaje ono płynne, a po przekrojeniu cienkiej ścianki białka wypływa, rozlewając się na świeży chleb, tosty lub bezpośrednio na talerz. Idealne jajko w koszulce powinno mieć kształt kulki i z zewnątrz przypominać nieco mozzarelle. Podaje się go zwykle z prostymi przyprawami — zwykle jest to jedynie sól i pieprz. Popularnym dodatkiem jest także majonez dekoracyjny, który doskonale komponuje się ze smakiem jajka poche oraz listki świeżej sałaty, np. masłowej. Wykorzystaj np. Majonez Dekoracyjny WINIARY, który ma łagodny smak i pasuje do wielu potraw. Możesz je podać także samodzielnie lub w towarzystwie gorącej grzanki z rozpuszczonym na wierzchu masłem.

Podczas przygotowywania jajek w koszulce bardzo ważny jest także ocet — spełnia on szalenie ważną funkcję! To dzięki niemu białko ścina się szybciej, więc możliwe jest szybkie otulenie płynnego żółtka, zanim zacznie się ono gotować i twardnieć. Łyżkę octu wystarczy dodać do garnka, w którym gotuje się woda. Metod przygotowywania jajek poszetowych jest kilka, ale w każdej kluczowe znaczenie ma także wywołanie małego wiru w garnku z wodą. Dzięki temu wrzucone do niego jajko od razu zacznie płynąć w ruchu kulistym, dzięki czemu prawidłowo się zetnie i stanie się idealną kulką. Pamiętaj, aby w tym przypadku nie solić wody, a wszystkich przypraw użyć dopiero po wyjęciu jajka z wody.

Wariacją na temat jajek poszetowych są tzw. jajka po benedyktyńsku — wówczas podaje się je na świeżo wypieczonej grzance z plasterkiem lekko obsmażonej szynki i polewa sosem holenderskim, a następnie dekoruje szczypiorkiem. Jajka poche najlepiej smakują ze świeżym pełnoziarnistym chlebem. A dla miłośników dodatków mięsnych, proponujemy kilka kawałków wysmażonego boczku lub kiełbasy, a wszystko to ozdobione kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Smacznego!

Przygotowanie

12 min
  • Krok 1

    1 min
    Wbij jajko do miseczki.
  • Krok 2

    3 min
    Zagotuj wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.
  • Krok 3

    4 min
    Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  • Krok 4

    3 min
    Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Krok 5

    1 min
    Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 1 z 5

Wbij jajko do miseczki.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 2 z 5

Zagotuj wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 3 z 5

Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 4 z 5

Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Krok 5 z 5

Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Jajka
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

    Jajka faszerowane w skorupkach z majonezem i koperkiem

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu