Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
sosy do potraw, sos do potraw, pomysł na sos

Pomysły na sosy do makaronów

Czy wiesz, że sosy do makaronu to jeden z najważniejszych składników włoskich past? Sprawdź przepisy na pyszne makarony, a także inne smaczne potrawy.

Przepisy 21

Domowe pesto

30 min Łatwy

Vege bolognese na soczewicy z makaronem

50 min Średni

Lutenica z miodem

1 godz 10 min Łatwy

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

70 ze 100
38 min Łatwy

Tagliatelle w sosie śmietanowym

55 ze 100
33 min Łatwy

Sos myśliwski

40 min Łatwy

Spaghetti bolognese - prosty przepis

65 ze 100
38 min Łatwy

Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

80 ze 100
30 min Łatwy

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70 ze 100
20 min

Pikantne spaghetti bolognese

40 ze 100
38 min

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

35 ze 100
30 min

Świderki w sosie serowym

70 ze 100
25 min Łatwy

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

20 ze 100
46 min Łatwy

Maccheroni all’Amatriciana

55 ze 100
30 min Łatwy

Makaron ratatoille

85 ze 100
30 min Łatwy

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75 ze 100
55 min Łatwy

Carbonara z boczkiem i awokado

85 ze 100
30 min Łatwy

Rigatoni z bakłażanem alla norma

90 ze 100
30 min Łatwy

Puree z brokuła i ziemniaka

36 min Łatwy

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

55 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

55 ze 100
15 min Łatwy

Magiczny świat makaronów 

Włosi słyną z prostej, lecz niezwykle smakowitej kuchni, przepełnionej cudownym zapachem świeżych ziół, dojrzewających w słońcu pomidorów, oryginalnych win oraz wyśmienitych serów. Do najbardziej znanych na świecie potraw należy przede wszystkim pizza, lody, zupa minestrone oraz wszelkie dania na bazie mąki. To właśnie pełne słońca Włochy są kolebką tak uwielbianych na świecie potraw makaronowych – przekładanych warzywami i mięsem lasagne, ciągnących się spaghetti bolognese czy niewielkich pierożków ravioli. Wszystkie te wyjątkowe dania łączy jedno – aromatyczny, gęsty sos, najczęściej na bazie pomidorów lub śmietany, koniecznie z dodatkiem świeżo siekanych ziół i aromatycznych przypraw. 

Włosi kochają makaron, dlatego stworzyli tak wiele ciekawych rodzajów i odmian, nieraz używanych do konkretnych rodzajów potraw. Muszle, kokardki, świderki, kolanka, rurki, wstążeczki i wiele, wiele innych – oryginalnych kształtów oraz rozmiarów nie ma końca. Można je wykorzystać do różnorodnych zup, aromatycznych zapiekanek, gęstych sosów oraz sycących sałatek. A wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni. 

Makaron i sos – duet idealny 

Sosy do makaronu są nieodłącznym elementem większości mącznych potraw. To dlatego właśnie większość rurek, kokardek czy muszelek ma rowkowaną powierzchnię, bo dzięki niej składniki sosu i przyprawy nie spływają na dno talerza a przylegają do makaronu, przekazując mu większość swojego oryginalnego smaku. 

Pamiętajmy, że według włoskich reguł to makaron jest podstawą dania, a sos ma podkreślić jego wyjątkowy, naturalny smak, dlatego też tak ważne jest, by był on gęsty, wyrazisty i aromatyczny. Jeśli masz ochotę na lekki lecz sycący posiłek, wypróbuj przepisu na wyjątkowy makaron tagliatelle w sosie śmietanowym, którego delikatny smak podkreślają kawałki szynki oraz podsmażone na maśle plasterki pieczarek i cebuli. Gdy jesteś zwolenniczką ostrzejszych smaków, skorzystaj z przepisu na wyjątkowy sos pomidorowy z dodatkiem słodkich batatów i ostrej papryki. Zaskocz swoich bliskich wyśmienitym makaronem z kurczakiem i pieczarkami, które po obsmażeniu na patelni z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, cebuli i śmietany, tworzą cudownie gęsty sos, wprost idealny do większego makaronu, takiego jak grube wstążki, rurki czy zgrabne muszelki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu