Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
sosy do potraw, sos do potraw, pomysł na sos

Pomysły na sosy do makaronów

Czy wiesz, że sosy do makaronu to jeden z najważniejszych składników włoskich past? Sprawdź przepisy na pyszne makarony, a także inne smaczne potrawy.

Przepisy 22

Spaghetti bolognese - przepis

Spaghetti bolognese - przepis

65 ze 100
38 min Łatwy
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

7 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70 ze 100
20 min
Pikantne spaghetti bolognese

Pikantne spaghetti bolognese

40 ze 100
38 min
Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

35 ze 100
30 min
Świderki w sosie serowym

Świderki w sosie serowym

70 ze 100
25 min Łatwy
Makaron ratatoille

Makaron ratatoille

85 ze 100
30 min Łatwy
Puree z brokuła i ziemniaka

Puree z brokuła i ziemniaka

36 min Łatwy
Vege bolognese na soczewicy z makaronem

Vege bolognese na soczewicy z makaronem

95 ze 100
50 min Średni
Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Lutenica z miodem

Lutenica z miodem

1 godz 10 min Łatwy
Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

70 ze 100
38 min Łatwy
Tagliatelle w sosie śmietanowym

Tagliatelle w sosie śmietanowym

55 ze 100
33 min Łatwy
Sos myśliwski

Sos myśliwski

40 min Łatwy
Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

80 ze 100
30 min Łatwy
Sos do makaronu z batatami i boczkiem

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

20 ze 100
46 min Łatwy
Maccheroni all’Amatriciana

Maccheroni all’Amatriciana

55 ze 100
30 min Łatwy
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75 ze 100
55 min Łatwy
Carbonara z boczkiem i awokado

Carbonara z boczkiem i awokado

85 ze 100
30 min Łatwy
Rigatoni z bakłażanem alla norma

Rigatoni z bakłażanem alla norma

90 ze 100
30 min Łatwy
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

55 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

55 ze 100
15 min Łatwy

Magiczny świat makaronów 

Włosi słyną z prostej, lecz niezwykle smakowitej kuchni, przepełnionej cudownym zapachem świeżych ziół, dojrzewających w słońcu pomidorów, oryginalnych win oraz wyśmienitych serów. Do najbardziej znanych na świecie potraw należy przede wszystkim pizza, lody, zupa minestrone oraz wszelkie dania na bazie mąki. To właśnie pełne słońca Włochy są kolebką tak uwielbianych na świecie potraw makaronowych – przekładanych warzywami i mięsem lasagne, ciągnących się spaghetti bolognese czy niewielkich pierożków ravioli. Wszystkie te wyjątkowe dania łączy jedno – aromatyczny, gęsty sos, najczęściej na bazie pomidorów lub śmietany, koniecznie z dodatkiem świeżo siekanych ziół i aromatycznych przypraw. 

Włosi kochają makaron, dlatego stworzyli tak wiele ciekawych rodzajów i odmian, nieraz używanych do konkretnych rodzajów potraw. Muszle, kokardki, świderki, kolanka, rurki, wstążeczki i wiele, wiele innych – oryginalnych kształtów oraz rozmiarów nie ma końca. Można je wykorzystać do różnorodnych zup, aromatycznych zapiekanek, gęstych sosów oraz sycących sałatek. A wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni. 

Makaron i sos – duet idealny 

Sosy do makaronu są nieodłącznym elementem większości mącznych potraw. To dlatego właśnie większość rurek, kokardek czy muszelek ma rowkowaną powierzchnię, bo dzięki niej składniki sosu i przyprawy nie spływają na dno talerza a przylegają do makaronu, przekazując mu większość swojego oryginalnego smaku. 

Pamiętajmy, że według włoskich reguł to makaron jest podstawą dania, a sos ma podkreślić jego wyjątkowy, naturalny smak, dlatego też tak ważne jest, by był on gęsty, wyrazisty i aromatyczny. Jeśli masz ochotę na lekki lecz sycący posiłek, wypróbuj przepisu na wyjątkowy makaron tagliatelle w sosie śmietanowym, którego delikatny smak podkreślają kawałki szynki oraz podsmażone na maśle plasterki pieczarek i cebuli. Gdy jesteś zwolenniczką ostrzejszych smaków, skorzystaj z przepisu na wyjątkowy sos pomidorowy z dodatkiem słodkich batatów i ostrej papryki. Zaskocz swoich bliskich wyśmienitym makaronem z kurczakiem i pieczarkami, które po obsmażeniu na patelni z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, cebuli i śmietany, tworzą cudownie gęsty sos, wprost idealny do większego makaronu, takiego jak grube wstążki, rurki czy zgrabne muszelki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu