Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
sosy do potraw, sos do potraw, pomysł na sos

Pomysły na sosy do makaronów

Czy wiesz, że sosy do makaronu to jeden z najważniejszych składników włoskich past? Sprawdź przepisy na pyszne makarony, a także inne smaczne potrawy.

Przepisy 23
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

9 min Łatwy
Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

8 min Łatwy
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

7 min Łatwy
Lutenica z miodem

Lutenica z miodem

1 godz 10 min Łatwy
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

55
1 godz 15 min Łatwy
Vege bolognese na soczewicy z makaronem

Vege bolognese na soczewicy z makaronem

100
50 min Średni
Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

55
15 min Łatwy
Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

80
30 min Łatwy
Makaron ratatoille

Makaron ratatoille

80
30 min Łatwy
Rigatoni z bakłażanem alla norma

Rigatoni z bakłażanem alla norma

85
30 min Łatwy
Carbonara z boczkiem i awokado

Carbonara z boczkiem i awokado

85
30 min Łatwy
Pikantne spaghetti bolognese

Pikantne spaghetti bolognese

70
36 min Łatwy
Spaghetti bolognese - przepis

Spaghetti bolognese - przepis

70
38 min Łatwy
Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

35
30 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70
20 min Łatwy
Maccheroni all’Amatriciana

Maccheroni all’Amatriciana

65
30 min Łatwy
Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Sos do makaronu z batatami i boczkiem

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

20
46 min Łatwy
Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

70
38 min Łatwy
Tagliatelle w sosie śmietanowym

Tagliatelle w sosie śmietanowym

55
33 min Łatwy
Sos myśliwski

Sos myśliwski

40 min Łatwy
Świderki w sosie serowym

Świderki w sosie serowym

70
25 min Łatwy
Puree z brokuła i ziemniaka

Puree z brokuła i ziemniaka

36 min Łatwy

Magiczny świat makaronów 

Włosi słyną z prostej, lecz niezwykle smakowitej kuchni, przepełnionej cudownym zapachem świeżych ziół, dojrzewających w słońcu pomidorów, oryginalnych win oraz wyśmienitych serów. Do najbardziej znanych na świecie potraw należy przede wszystkim pizza, lody, zupa minestrone oraz wszelkie dania na bazie mąki. To właśnie pełne słońca Włochy są kolebką tak uwielbianych na świecie potraw makaronowych – przekładanych warzywami i mięsem lasagne, ciągnących się spaghetti bolognese czy niewielkich pierożków ravioli. Wszystkie te wyjątkowe dania łączy jedno – aromatyczny, gęsty sos, najczęściej na bazie pomidorów lub śmietany, koniecznie z dodatkiem świeżo siekanych ziół i aromatycznych przypraw. 

Włosi kochają makaron, dlatego stworzyli tak wiele ciekawych rodzajów i odmian, nieraz używanych do konkretnych rodzajów potraw. Muszle, kokardki, świderki, kolanka, rurki, wstążeczki i wiele, wiele innych – oryginalnych kształtów oraz rozmiarów nie ma końca. Można je wykorzystać do różnorodnych zup, aromatycznych zapiekanek, gęstych sosów oraz sycących sałatek. A wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni. 

Makaron i sos – duet idealny 

Sosy do makaronu są nieodłącznym elementem większości mącznych potraw. To dlatego właśnie większość rurek, kokardek czy muszelek ma rowkowaną powierzchnię, bo dzięki niej składniki sosu i przyprawy nie spływają na dno talerza a przylegają do makaronu, przekazując mu większość swojego oryginalnego smaku. 

Pamiętajmy, że według włoskich reguł to makaron jest podstawą dania, a sos ma podkreślić jego wyjątkowy, naturalny smak, dlatego też tak ważne jest, by był on gęsty, wyrazisty i aromatyczny. Jeśli masz ochotę na lekki lecz sycący posiłek, wypróbuj przepisu na wyjątkowy makaron tagliatelle w sosie śmietanowym, którego delikatny smak podkreślają kawałki szynki oraz podsmażone na maśle plasterki pieczarek i cebuli. Gdy jesteś zwolenniczką ostrzejszych smaków, skorzystaj z przepisu na wyjątkowy sos pomidorowy z dodatkiem słodkich batatów i ostrej papryki. Zaskocz swoich bliskich wyśmienitym makaronem z kurczakiem i pieczarkami, które po obsmażeniu na patelni z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, cebuli i śmietany, tworzą cudownie gęsty sos, wprost idealny do większego makaronu, takiego jak grube wstążki, rurki czy zgrabne muszelki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu