Dla wielu smak porzeczek kojarzy się z pysznymi babcinymi przetworami, smakiem lata lub po prostu dodatkiem do lodów w upalne dni.
Występuje bardzo wiele odmian tych owoców, za najpopularniejsze w Polsce uchodzą porzeczki czarne oraz czerwone, ale możemy spotkać również złote, alpejskie, białe i wiele innych.
Dla tych, którzy szukają ciekawych przepisów z wykorzystaniem porzeczek, zebraliśmy najciekawsze w jednym miejscu. Dżemy, kompoty, ciasta - do wyboru do koloru, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
Czarne porzeczki to jedno z najważniejszych źródeł witaminy C – zawierają aż 183 mg tego składnika w 100 g. W czarnych porzeczkach występują także flawonoidy, które pomagają organizmowi pozbywać się toksyn, spowalniają proces starzenia i wspomagają obniżanie poziomu „złego cholesterolu”.
Napar z liści czarnej porzeczki może być stosowany przy chorobach dróg moczowych. Liście można wymieszać z innym moczopędnym ziołem.