Jak wykorzystać cytrynę w przepisach?

Cytryny ze względu na kwaśny smak nie cieszą się taką popularnością jak inne owoce, ale bez dodatku soku z cytryny nie możemy wyobrażać sobie chociażby lukru do wypieków. Wystarczy tylko kilka kropel, aby desery nabrały wyjątkowego słodko-kwaśnego smaku. Można wykorzystać zarówno sok z cytryny, kandyzowaną cytrynę, jak i jej aromatyczną skórkę. Kwaśny smak cytryny doskonale komponuje się z bananami, malinami, truskawkami czy brzoskwiniami. Sprawdź najlepsze inspiracje na desery z cytryną!

Przepisy na desery z cytryną

Sok z cytryny jest znakomitym dodatkiem do kremów – wystarczy tylko kilka kropel, aby przełamać słodki smak i nadać niepowtarzalny aromat. Krem można wykorzystać do tarty cytrynowej z bezą lub tarty z malinami. Inną propozycją jest ciasto cytrynowe z herbatnikami – nie za słodkie, nie za kwaśne, wprost idealne do popołudniowej kawy. Warto również przygotować babkę cytrynową, nie tylko od święta. Aby wyszła idealnie puszysta i wilgotna, można wykorzystać do jej przygotowania majonez. Cytryna jest obowiązkowym składnikiem śląskiego deseru – szpajzla jest lekka jak chmurka, słodko-kwaśna i bardzo efektowna. Można ją ozdobić startą skórką cytrynową, owocami lub orzechami.