1

2

Nasze przepisy Potrawy z kaszy manny

Przepisy

Potrawy z kaszy manny

Delikatną, lekkostrawną kaszę mannę uzyskuje się z ziaren pszenicy. To przysmak nie tylko maluszków, które zajadają ją z mlekiem, lecz także dorosłych, którzy wiedzą, jak wyczarować ze zwykłej kaszki ciekawe potrawy :) Z kaszy manny można przyrządzić słodkie desery z owocami, sokami i bitą śmietaną, pożywne zupy na mięsie lub lekkie rosołki warzywne, można dodać kaszę do ciasta na leniwe pierogi, placki ziemniaczane lub masy mięsnej na kotlety, pulpety czy pieczeń. A przysmaki z kaszy manny z przyjemnością zjedzą i dorośli i mali domownicy.

Kalorie

348 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Pod względem zawartości błonnika, składników mineralnych i witamin kasza manna jest najuboższą z kasz. Jej zaletą jest jednak to, że jest kaszą lekkostrawną, sprzyjającą dietom osób z dolegliwościami żołądkowymi. Jest także idealna dla dzieci. Niestety nie jest przeznaczona dla osób z celiakią – zawiera gluten.

Ciekawostki

Kasza manna jest sprzedawana także jako kasza błyskawiczna – wcześniej poddawana obróbce termicznej - co znacznie skraca czas jej gotowania zarówno na mleku, jak i na wodzie.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: