Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z cukinią

0
107 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Filet z kurczaka
2 
Cebula
2 
Cukinia
2 
Marchewka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
100 ml
Śmietana 36%
1 kawałek
Chili
2 łyżek
Olej
500 g
Ziemniaki
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
2 łyżek
Kasza manna
1 łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
70.22 g
Tłuszcze
24.86 g
Białko
69.22 g
Wartość energetyczna
769.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

107 min
Krok 1
5 min
Mięso umyj, oczyść, a następnie pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Cebulę pokrój w piórka, cukinię w ćwierćtalarki, a marchewkę w krążki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
Kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY rozpuść w 100 ml wrzącej wody.
Krok 4
7 min
W rondlu rozgrzej olej, przesmaż mięso, dodaj cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, dodaj marchewkę, po chwili cukinię, lekko podduś.
Krok 5
25 min
Podlej bulionem, dodaj papryczkę chili, duś około 25 minut (pierwsze 10 minut pod przykryciem), od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
5 min
5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzonego w odrobinie sosu i 100 ml śmietanki, mieszaj, dopraw solą i pieprzem według uznania.
Krok 7
5 min
Przygotuj kopytka: ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej).
Krok 8
5 min
Wystudzone przeciśnij przez praskę, przełóż do miski.
Krok 9
5 min
Dodaj przesianą mąkę, kaszę mannę, pół łyżeczki soli, dobrze wymieszaj.
Krok 10
5 min
Na stolnicy oprószonej mąką formuj z kawałków masy wałki, a następnie odcinaj pod skosem ostrym nożem kopytka.
Krok 11
15 min
Kopytka wrzucaj partiami na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuj 3 minuty od wypłynięcia, wyciągaj łyżką cedzakową.
Krok 12
2 min
Gulasz podawaj z kopytkami.
Gulasz z cukinią

Krok 1 z 12

Mięso umyj, oczyść, a następnie pokrój w kostkę.

Gulasz z cukinią

Krok 2 z 12

Cebulę pokrój w piórka, cukinię w ćwierćtalarki, a marchewkę w krążki. Papryczkę chili drobno posiekaj.

Gulasz z cukinią

Krok 3 z 12

Kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY rozpuść w 100 ml wrzącej wody.

Gulasz z cukinią

Krok 4 z 12

W rondlu rozgrzej olej, przesmaż mięso, dodaj cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, dodaj marchewkę, po chwili cukinię, lekko podduś.

Gulasz z cukinią

Krok 5 z 12

Podlej bulionem, dodaj papryczkę chili, duś około 25 minut (pierwsze 10 minut pod przykryciem), od czasu do czasu mieszając.

Gulasz z cukinią

Krok 6 z 12

5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzonego w odrobinie sosu i 100 ml śmietanki, mieszaj, dopraw solą i pieprzem według uznania.

Gulasz z cukinią

Krok 7 z 12

Przygotuj kopytka: ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej).

Gulasz z cukinią

Krok 8 z 12

Wystudzone przeciśnij przez praskę, przełóż do miski.

Gulasz z cukinią

Krok 9 z 12

Dodaj przesianą mąkę, kaszę mannę, pół łyżeczki soli, dobrze wymieszaj.

Gulasz z cukinią

Krok 10 z 12

Na stolnicy oprószonej mąką formuj z kawałków masy wałki, a następnie odcinaj pod skosem ostrym nożem kopytka.

Gulasz z cukinią

Krok 11 z 12

Kopytka wrzucaj partiami na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuj 3 minuty od wypłynięcia, wyciągaj łyżką cedzakową.

Gulasz z cukinią

Krok 12 z 12

Gulasz podawaj z kopytkami.

Mamy pomysł, jak przygotować niezwykły gulasz, który będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Wystarczy trochę warzyw – cukinia, marchewka i cebula, drobiowe mięso i aromatyczny Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Pyszne i pożywne danie, któremu ostrości doda odrobina papryczki chili. Gulasz najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika