100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.9g / 26%
Węglowodany
74.7g / 51%
Tłuszcze
15.1g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

mielone z kapustą w sosie pomidorowym

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest W-i-o-l-a

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kg
Kapusta biała
200  g
Ryż biały, średnioziarnisty, surowy, wzbogacony
3 
Jajko
500  g
Mięso mielone
0.5  szklanka
Kasza manna
100  g
Pomidory z puszki krojone
trochę
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Pieprz i sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.86 g
Węglowodany
74.69 g
Tłuszcze
15.11 g
Wartość energetyczna
594.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kotlety mielone z kapustą w sosie pomidorowym to nasza dzisiejsza propozycja na obiad dla całej rodziny. Ten przepis pozwoli Ci zaspokoić głód wszystkich domowników, a przy okazji wymalować uśmiech na ich twarzach. Kostka do smaku drobiowa WINIARY, wzbogaci smak mięsa i sprawi, że będzie jeszcze pyszniejsze. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Kapustę poszatkować drobno, ryż gotować w osolonej wodzie 10 minut, wyjąć osączyć i wysypać z saszetek by ostygł.
Krok 2
5 min
Do mięsa dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę, ryż, jajka, przyprawy, kaszę mannę. Wyrabiamy dokładnie.
Krok 3
5 min
Robimy małe kotlety (podczas gotowania podwoją swoją objętość), obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Krok 4
45 min
Układamy je w garnku warstwami, dodajemy kostki rosołowe i koncentrat. Zalewamy wodą tak, by całkowicie je przykryła. Gotujemy 40-45 minut.
Krok 5
5 min
W połowie szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki pszennej i wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Krok 1 z 5

Kapustę poszatkować drobno, ryż gotować w osolonej wodzie 10 minut, wyjąć osączyć i wysypać z saszetek by ostygł.

mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Krok 2 z 5

Do mięsa dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę, ryż, jajka, przyprawy, kaszę mannę. Wyrabiamy dokładnie.

mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Krok 3 z 5

Robimy małe kotlety (podczas gotowania podwoją swoją objętość), obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Krok 4 z 5

Układamy je w garnku warstwami, dodajemy kostki rosołowe i koncentrat. Zalewamy wodą tak, by całkowicie je przykryła. Gotujemy 40-45 minut.

mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Krok 5 z 5

W połowie szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki pszennej i wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika