Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galantyna z kurczaka

0
720 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak
3 
Udo kurczaka
2 
Jajko
2 łyżek
Kasza manna
1 łyżeczka
Czosnek granulowany
1 łyżka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
30 g
Przyprawa do kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
412.75 kcal
Białko
33.33 g
Tłuszcze
27.63 g
Węglowodany
6.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

720 min
Krok 1
10 min
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
Krok 2
600 min
Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 3
20 min
FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 4
10 min
Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
Krok 5
5 min
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Krok 6
5 min
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
Krok 7
5 min
Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
Krok 8
65 min
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Galantyna z kurczaka

Krok 1 z 8

Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.

Galantyna z kurczaka

Krok 2 z 8

Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.

Galantyna z kurczaka

Krok 3 z 8

FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.

Galantyna z kurczaka

Krok 4 z 8

Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.

Galantyna z kurczaka

Krok 5 z 8

Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.

Galantyna z kurczaka

Krok 6 z 8

Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.

Galantyna z kurczaka

Krok 7 z 8

Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.

Galantyna z kurczaka

Krok 8 z 8

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.

Galantyna z kurczaka jest dość pracochłonnym daniem, jednak efekt końcowy z całą pewnością przerośnie wszelkie oczekiwania! Mięsna potrawa bazuje na kurczaku, jajkach, kaszy mannie i czosnku, przez co kompozycja jest niezwykle delikatna w smaku. Galantynę polecamy podawać ze świeżym chlebem, w towarzystwie sałatki lub plastrów pomidora.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika