Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Galantyna z kurczaka jest dość pracochłonnym daniem, jednak efekt końcowy z całą pewnością przerośnie wszelkie oczekiwania! Mięsna potrawa bazuje na kurczaku, jajkach, kaszy mannie i czosnku, przez co kompozycja jest niezwykle delikatna w smaku. Galantynę polecamy podawać ze świeżym chlebem, w towarzystwie sałatki lub plastrów pomidora.
Przygotowanie
720 min
Krok 1
10 min
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
Krok 2
600 min
Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 3
20 min
FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 4
10 min
Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
Krok 5
5 min
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Krok 6
5 min
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
Krok 7
5 min
Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
Krok 8
65 min
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Krok 1
z
8
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
Krok 2
z
8
Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 3
z
8
FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 4
z
8
Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
Krok 5
z
8
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Krok 6
z
8
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
Krok 7
z
8
Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
Krok 8
z
8
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0