Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

(0)
12 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kurczak
3 
Udo kurczaka
2 
Jajko
2  łyżek
Kasza manna
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
30  g
Przyprawa do kurczaka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.33 g
Węglowodany
6.09 g
Tłuszcze
27.63 g
Wartość energetyczna
412.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Galantyna z kurczaka jest dość pracochłonnym daniem, jednak efekt końcowy z całą pewnością przerośnie wszelkie oczekiwania! Mięsna potrawa bazuje na kurczaku, jajkach, kaszy mannie i czosnku, przez co kompozycja jest niezwykle delikatna w smaku. Galantynę polecamy podawać ze świeżym chlebem, w towarzystwie sałatki lub plastrów pomidora.

Przygotowanie

720 min
  • Krok 1

    10 min
    Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
  • Krok 2

    600 min
    Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
  • Krok 3

    20 min
    FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
  • Krok 4

    10 min
    Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
  • Krok 5

    5 min
    Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
  • Krok 7

    5 min
    Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
  • Krok 8

    65 min
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Galantyna z kurczaka

Krok 1 z 8

Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.

Galantyna z kurczaka

Krok 2 z 8

Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.

Galantyna z kurczaka

Krok 3 z 8

FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.

Galantyna z kurczaka

Krok 4 z 8

Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.

Galantyna z kurczaka

Krok 5 z 8

Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.

Galantyna z kurczaka

Krok 6 z 8

Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.

Galantyna z kurczaka

Krok 7 z 8

Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.

Galantyna z kurczaka

Krok 8 z 8

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    1 godz 55 min Łatwy
  • Piersi kurczaka pieczone w ziołach

    Piersi kurczaka pieczone w ziołach

    31 min Łatwy
  • Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

    Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

    54 min Łatwy
  • Kurczak na butelce piwa

    Kurczak na butelce piwa

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu