Galantyna z kurczaka
720min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
33.33 g
Węglowodany
6.09 g
Tłuszcze
27.63 g
Wartość energetyczna
412.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
720 min
Krok 1
10 min
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
Krok 2
600 min
Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 3
20 min
FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 4
10 min
Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
Krok 5
5 min
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Krok 6
5 min
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
Krok 7
5 min
Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
Krok 8
65 min
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Galantyna z kurczaka jest dość pracochłonnym daniem, jednak efekt końcowy z całą pewnością przerośnie wszelkie oczekiwania! Mięsna potrawa bazuje na kurczaku, jajkach, kaszy mannie i czosnku, przez co kompozycja jest niezwykle delikatna w smaku. Galantynę polecamy podawać ze świeżym chlebem, w towarzystwie sałatki lub plastrów pomidora.
Komentarze 0