Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Galantyna z kurczaka
Dodaj do CookBook

Galantyna z kurczaka

(0)
12 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kurczak
3 
Udo kurczaka
2 
Jajko
2  łyżek
Kasza manna
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
30  g
Przyprawa do kurczaka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.1 g
Wartość energetyczna
412.7 kcal
Tłuszcze
27.6 g
Białko
33.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Galantyna z kurczaka jest dość pracochłonnym daniem, jednak efekt końcowy z całą pewnością przerośnie wszelkie oczekiwania! Mięsna potrawa bazuje na kurczaku, jajkach, kaszy mannie i czosnku, przez co kompozycja jest niezwykle delikatna w smaku. Galantynę polecamy podawać ze świeżym chlebem, w towarzystwie sałatki lub plastrów pomidora.

Przygotowanie

720 min
  • Krok 1

    10 min
    Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
  • Krok 2

    600 min
    Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
  • Krok 3

    20 min
    FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
  • Krok 4

    10 min
    Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
  • Krok 5

    5 min
    Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
  • Krok 7

    5 min
    Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
  • Krok 8

    65 min
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Galantyna z kurczaka

Krok 1 z 8

Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.

Galantyna z kurczaka

Krok 2 z 8

Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.

Galantyna z kurczaka

Krok 3 z 8

FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.

Galantyna z kurczaka

Krok 4 z 8

Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.

Galantyna z kurczaka

Krok 5 z 8

Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.

Galantyna z kurczaka

Krok 6 z 8

Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.

Galantyna z kurczaka

Krok 7 z 8

Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.

Galantyna z kurczaka

Krok 8 z 8

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu