Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Galantyna z kurczaka

(0)
12 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kurczak
3 
Udo kurczaka
2 
Jajko
2  łyżek
Kasza manna
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
30  g
Przyprawa do kurczaka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.33 g
Węglowodany
6.09 g
Tłuszcze
27.63 g
Wartość energetyczna
412.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Galantyna z kurczaka jest dość pracochłonnym daniem, jednak efekt końcowy z całą pewnością przerośnie wszelkie oczekiwania! Mięsna potrawa bazuje na kurczaku, jajkach, kaszy mannie i czosnku, przez co kompozycja jest niezwykle delikatna w smaku. Galantynę polecamy podawać ze świeżym chlebem, w towarzystwie sałatki lub plastrów pomidora.

Przygotowanie

720 min
  • Krok 1

    10 min
    Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.
  • Krok 2

    600 min
    Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
  • Krok 3

    20 min
    FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
  • Krok 4

    10 min
    Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.
  • Krok 5

    5 min
    Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.
  • Krok 7

    5 min
    Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
  • Krok 8

    65 min
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Galantyna z kurczaka

Krok 1 z 8

Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka.

Galantyna z kurczaka

Krok 2 z 8

Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.

Galantyna z kurczaka

Krok 3 z 8

FARSZ: Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.

Galantyna z kurczaka

Krok 4 z 8

Z kurczaka zrzynamy trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi.

Galantyna z kurczaka

Krok 5 z 8

Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.

Galantyna z kurczaka

Krok 6 z 8

Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia.

Galantyna z kurczaka

Krok 7 z 8

Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.

Galantyna z kurczaka

Krok 8 z 8

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    1 godz 55 min Łatwy
  • Piersi kurczaka pieczone w ziołach

    31 min Łatwy
  • Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

    54 min Łatwy
  • Kurczak na butelce piwa

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu