Deser z kaszy manny z sosem żurawinowym
148min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
19.23 g
Węglowodany
71.75 g
Tłuszcze
41.85 g
Wartość energetyczna
732.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
148 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzej, dodaj do niego masło i cukier, podgrzewaj do rozpuszczenia.
Krok 2
5 min
Do gotującego mleka wsyp powoli kaszę, energicznie mieszając. Gotuj przez około 3 minuty. Zestaw z ognia, ostudź.
Krok 3
10 min
Śmietankę ubij i połącz z zimną kaszą.
Krok 4
3 min
Przełóż do wypłukanych zimną wodą salaterek lub do silikonowej formy z kominkiem.
Krok 5
120 min
Desery wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 6
5 min
Żurawinę zmiksuj z cukrem pudrem. Po 2-3 godzinach wyjmij desery z salaterek i polej sosem żurawinowym.
Słodki podwieczorek jest jednym z momentów dnia, kiedy możesz się zrelaksować z pysznym deserem – na przykład owocowym, jakim jest deser z kaszy manny z sosem żurawinowym. Prosty w wykonaniu, smaczny i słodki. Sos owocowy możesz przygotować nie tylko z żurawiny, ale także z konfitur wiśniowych lub soku malinowego. Deser z kaszy manny podawaj schłodzony – pamiętaj, aby włożyć go do lodówki na dwie lub trzy godziny przed podaniem na stół. Możesz dodać do niego kilka sztuk żurawiny w całości. Żurawinę możesz zastąpić konfiturami z wiśni lub sokiem malinowym - wedle upodobania.
Komentarze 0