Kleiki kojarzą się przede wszystkim z lekkostrawną dietą dla maluchów. Jednak prawda jest taka, że uwielbiają je również dorośli. Prosty kleik z kaszy manny jest szybki w przygotowaniu i może stanowić zarówno pożywne śniadanie czy kolację, jak i bazę dla dania głównego. Tutaj zaprezentujemy Ci recepturę kleiku w wersji na słono, z dodatkiem aromatycznego masła. Możesz zaserwować taki przysmak z mięsną potrawką, jeśli chcesz stworzyć sycący posiłek. Podaj kleik z ulubionymi warzywami, a będzie to pełne, zdrowe danie dla całej rodziny!
Kleik z kaszy manny - przepis
Kleik z kaszy mannej to szybki i prosty sposób na pyszne śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w roli leniwego, weekendowego posiłku. Przygotowanie kleiku zajmuje dosłownie kilka minut. Poza tym, do realizacji tego przepisu potrzebujesz tylko czterech składników, obecnych w każdym domu. Prezentowany kleik z kaszy mannej gotowany jest na wodzie, co gwarantuje mu lekkość i łatwostrawność. Istnieje też znacznie mniejsze ryzyko, że zdarzy Ci się go przypalić! Nasz przepis na kleik z kaszy manny rozpoczyna się od przygotowania mieszanki kaszy i niewielkiej ilości zimnej wody. Taką miksturę w formie zawiesiny należy wlać do garnka z wrzącą wodą i mieszać przez cały czas gotowania na niewielkim ogniu. Po około 10 minutach, kiedy składniki zaczną gęstnieć, kleik jest gotowy. Należy jedynie posolić go do smaku. Polecamy serwować kleik z dodatkiem prawdziwego masła.
Z czym można podawać kleik z kaszy mannej?
Jeśli chodzi o kleik z kaszy manny, przepis prezentowany poniżej jest przepisem podstawowym, z minimalną ilością dodatków. Dzięki temu potrawa oddaje swój autentyczny, bardzo delikatny, a zarazem wyjątkowy smak. Jest też prostsza w przygotowaniu i bardziej uniwersalna, ponieważ na talerzu można serwować ją z ulubionymi dodatkami. Z czym najlepiej smakuje kleik z kaszy manny na słono? Ugotowaną na wodzie kaszę mannę można serwować między innymi z dodatkiem mięsno-warzywnej potrawki. W taki sposób powstanie posiłek idealny na obiad czy kolację. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby lekko słony kleik przełamać smakiem słodkim lub kwaśnym. Kleik będzie smakował doskonale z kawałkami owoców, z owocowym syropem czy z bakaliami.
Kleiki można przygotowywać na bazie różnych kasz i zbóż, ale ten z kaszą manną w roli głównej jest wyjątkowo delikatny w smaku i prosty w przygotowaniu. Poza tym, do kleiku z kaszy manny nie potrzebujesz żadnych dodatków - posiłek smakuje doskonale nawet w swojej podstawowej wersji!
Komentarze 0