Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

(0)
57min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Pomidory pelati (ewentualnie 0,5 l passaty)
1  główka
0.25  l
Wywar mięsny lub warzywny
5  gałązek
Świeża bazylia
1 
Serek topiony śmietankowy (trójkąt lub 1/2 kostki)
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Cukier
150  g
Ser mozzarella (waga po odsączeniu)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.3 g
Węglowodany
7.47 g
Tłuszcze
10.37 g
Wartość energetyczna
161.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa nie może się znudzić, gdy za każdym razem przygotujemy ją nieco inaczej. Dziś na obiad zupa pomidorowa krem. Wyjątkowo aromatyczna dzięki dodatkowi pieczonego czosnku i świeżej bazylii. Topiony serek nadaje zupie przyjemną kremową konsystencję. Łagodne w smaku kulki mini mozzarelli świetnie kontrastują z intensywnym smakiem i aromatem kremu.

Pieczenie wyciąga z czosnku i innych warzyw zupełnie nowe smaki i aromaty – dlatego często korzystamy z takiego przygotowania warzyw do zupy! Zobacz przepisy:

Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
30 min
Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.
Krok 2
20 min
W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.
Krok 3
1 min
Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.
Krok 4
3 min
Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.
Krok 5
2 min
Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 1 z 6

Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 3 z 6

Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 4 z 6

Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 5 z 6

Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika