
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Pieczenie wyciąga z czosnku i innych warzyw zupełnie nowe smaki i aromaty – dlatego często korzystamy z takiego przygotowania warzyw do zupy! Zobacz przepisy:
- Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
- Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
- Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
- Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
- Zupa z pieczonej cebuli
- Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
- Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
- Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
- Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
- Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
20 minKrok 3
1 minKrok 4
3 minKrok 5
2 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.

Krok 2 z 6
W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.

Krok 3 z 6
Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.

Krok 4 z 6
Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.

Krok 5 z 6
Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.

Krok 6 z 6
Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0