Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Pomidory pelati (ewentualnie 0,5 l passaty)
1  główka
Czosnek
0.25  l
Wywar mięsny lub warzywny
5  gałązek
Świeża bazylia
1 
Serek topiony śmietankowy (trójkąt lub 1/2 kostki)
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Cukier
150  g
Ser mozzarella (waga po odsączeniu)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.3 g
Węglowodany
7.47 g
Tłuszcze
10.37 g
Wartość energetyczna
161.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa nie może się znudzić, gdy za każdym razem przygotujemy ją nieco inaczej. Dziś na obiad zupa pomidorowa krem. Wyjątkowo aromatyczna dzięki dodatkowi pieczonego czosnku i świeżej bazylii. Topiony serek nadaje zupie przyjemną kremową konsystencję. Łagodne w smaku kulki mini mozzarelli świetnie kontrastują z intensywnym smakiem i aromatem kremu.

Pieczenie wyciąga z czosnku i innych warzyw zupełnie nowe smaki i aromaty – dlatego często korzystamy z takiego przygotowania warzyw do zupy! Zobacz przepisy:

  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
  • Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
  • Zupa z pieczonej cebuli
  • Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
  • Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
  • Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
  • Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    30 min
    Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.
  • Krok 2

    20 min
    W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.
  • Krok 3

    1 min
    Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.
  • Krok 4

    3 min
    Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.
  • Krok 5

    2 min
    Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 1 z 6

Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 3 z 6

Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 4 z 6

Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 5 z 6

Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia włoska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

    Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu