Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

(3)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Marchewka
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1 
Duża cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Masło orzechowe
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Chili
1  kawałek
Korzeń imbiru (ok. 3 cm)
1  szczypta
Kurkuma (może być kawałek świeżego korzenia)
1  szczypta
Sól i pieprz
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  pęczek
Natka kolendry lub pietruszki do przybrania
trochę
Ziarno sezamu do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.37 g
Węglowodany
33.8 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
270.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Orientalna zupa marchewkowa z masłem orzechowym podana w postaci gęstego, aromatycznego kremu, świetnie rozgrzewa i syci na długo. W sezonie zimowym bywa naprawdę niezastąpiona. Dodatek chili sprawia, że już od pierwszej łyżki krew zaczyna szybciej krążyć w naszych żyłach, a orientalne aromaty unoszące się nad talerzem zabierają nas w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Delektujcie się każdą łyżką, nie ma się co spieszyć do – póki co szarej i nieco smutnej – zimowej rzeczywistości.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli mamy gotowe masło orzechowe, do stołu możemy zasiąść pół po rozpoczęciu gotowania. Masło orzechowe możecie z łatwością przygotować według przepisu Ani lub też kupić gotowe – na przykład bez dodatku soli i cukru, czyli 100% orzeszków arachidowych :).

Do doprawienia zupy marchewkowej świetnie nadaje się świeża kolendra, jednak ze względu na specyficzny smak i aromat, nie każdy ją lubi. Alternatywą będzie świeża natka pietruszki. Smacznego :)


Sprawdź też inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy idealne na zimę:

  • Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą
  • Zupa z dyni z granatem
  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
  • Zupa meksykańska z nachosami
  • Rozgrzewająca grochówka
  • Indyjska zupa tikka masala
  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.
  • Krok 2

    13 min
    Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 1 z 4

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 2 z 4

Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 3 z 4

Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 4 z 4

Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J JolaCAhGK

Przepyszna zupka, zawsze ją robię na wyjątkowe okazje 😊

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

    Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

    28 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ryżem

    Zupa kalafiorowa z ryżem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu