Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orientalna zupa marchewkowa z masłem orzechowym podana w postaci gęstego, aromatycznego kremu, świetnie rozgrzewa i syci na długo. W sezonie zimowym bywa naprawdę niezastąpiona. Dodatek chili sprawia, że już od pierwszej łyżki krew zaczyna szybciej krążyć
w naszych żyłach, a orientalne aromaty unoszące się nad talerzem zabierają nas w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Delektujcie się każdą łyżką, nie ma się co spieszyć do – póki co szarej i nieco smutnej – zimowej rzeczywistości.
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli mamy gotowe masło orzechowe, do stołu możemy zasiąść pół po rozpoczęciu gotowania. Masło orzechowe możecie z łatwością przygotować według przepisu Ani lub też kupić gotowe – na przykład bez dodatku soli i cukru, czyli 100% orzeszków arachidowych :).
Do doprawienia zupy marchewkowej świetnie nadaje się świeża kolendra, jednak ze względu na specyficzny smak i aromat, nie każdy ją lubi. Alternatywą będzie świeża natka pietruszki. Smacznego :)
Sprawdź też inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy idealne na zimę:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.
Krok 2
13 min
Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.
Krok 3
10 min
Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.
Krok 1
z
4
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.
Krok 2
z
4
Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.
Krok 3
z
4
Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
z
4
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
JolaCAhGK
Przepyszna zupka, zawsze ją robię na wyjątkowe okazje 😊
Komentarze 1