Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
Dodaj do CookBook

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

(3)
28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Marchewka
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1 
Duża cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Masło orzechowe
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Chili
1  kawałek
Korzeń imbiru (ok. 3 cm)
1  szczypta
Kurkuma (może być kawałek świeżego korzenia)
1  szczypta
Sól i pieprz
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  pęczek
Natka kolendry lub pietruszki do przybrania
trochę
Ziarno sezamu do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.8 g
Wartość energetyczna
270.3 kcal
Tłuszcze
13.5 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Orientalna zupa marchewkowa z masłem orzechowym podana w postaci gęstego, aromatycznego kremu, świetnie rozgrzewa i syci na długo. W sezonie zimowym bywa naprawdę niezastąpiona. Dodatek chili sprawia, że już od pierwszej łyżki krew zaczyna szybciej krążyć w naszych żyłach, a orientalne aromaty unoszące się nad talerzem zabierają nas w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Delektujcie się każdą łyżką, nie ma się co spieszyć do – póki co szarej i nieco smutnej – zimowej rzeczywistości.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli mamy gotowe masło orzechowe, do stołu możemy zasiąść pół po rozpoczęciu gotowania. Masło orzechowe możecie z łatwością przygotować według przepisu Ani lub też kupić gotowe – na przykład bez dodatku soli i cukru, czyli 100% orzeszków arachidowych :).

Do doprawienia zupy marchewkowej świetnie nadaje się świeża kolendra, jednak ze względu na specyficzny smak i aromat, nie każdy ją lubi. Alternatywą będzie świeża natka pietruszki. Smacznego :)


Sprawdź też inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy idealne na zimę:

  • Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą

  • Zupa z dyni z granatem

  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

  • Zupa meksykańska z nachosami

  • Rozgrzewająca grochówka

  • Indyjska zupa tikka masala

  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.
  • Krok 2

    13 min
    Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 1 z 4

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę lub talarki.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 2 z 4

Do podduszonej cebulki dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, szczyptę chili i kurkumy. Podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy ok 10 minut, pod koniec dodając masło orzechowe.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 3 z 4

Dodajemy do podduszonych warzyw wywar, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Krok 4 z 4

Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Posypujemy sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

JolaCAhGK

Przepyszna zupka, zawsze ją robię na wyjątkowe okazje 😊
Anonim (niezweryfikowany) 01/22/2022-08:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu