Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromat pieczonej papryki, czosnku i bakłażana wypełni po brzegi Wasze kuchnie, zwabi domowników do stołu długo przed tym, jak zupa krem z pieczonej papryki będzie gotowa. Ale warto poczekać, a czas oczekiwania wypełnić miłą rozmową. Lubię to tej zupy wracać także jesienią, kiedy można dodać sporo chili i cieszyć się przyjemnie rozgrzewającym działaniem. Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana świetnie smakuje z dodatkiem parmezanu. Smacznego.
Z podanej ilości składników przygotujecie2 porcje kremu.
Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Krok 3
90 min
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
Krok 4
10 min
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
Krok 5
7 min
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
Krok 6
3 min
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Krok 7
1 min
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Krok 1
z
7
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
Krok 2
z
7
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Krok 3
z
7
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.
Krok 4
z
7
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.
Krok 5
z
7
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.
Krok 6
z
7
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Krok 7
z
7
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0