
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Z podanej ilości składników przygotujecie2 porcje kremu.
Wykorzystaj pyszny sezon na bakłażana i cukinię – sprawdź inne nasze przepisy na zupy!
Leczo z kurczakiem
Zupa krem z cukinii z fetą
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Zobacz Krem z papryki z rozmarynem
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
5 minKrok 3
90 minKrok 4
10 minKrok 5
7 minKrok 6
3 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.

Krok 2 z 7
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na pół, papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.

Krok 3 z 7
Układamy warzywa na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i szczyptą ostrej papryki. Jeśli mamy zioła suszone, także ziołami. Pieczemy ok. 75-90 minut, w połowie czasu dodając główkę czosnku, odciętą od góry na wysokości 1/3 główki i skropioną oliwą. Jeśli nie dodaliśmy wcześniej ziół, robimy to teraz.

Krok 4 z 7
Wyłączamy piekarnik, paprykę przekładamy do woreczka do pieczenia, zamykamy, odstawiamy aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w palce.

Krok 5 z 7
Z papryki zdejmujemy skórkę, przekładamy paprykę do garnka. Dodajemy miąższ z bakłażana, wyciskamy zawartość główki czosnku. Podlewamy gorącym wywarem, dodajemy passatę, gotujemy chwilę.

Krok 6 z 7
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli i cukru.

Krok 7 z 7
Zupę krem z pieczonej papryki podajemy z płatkami parmezanu. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0