Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybka zupa krem ze szparagów

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  pęczków
Zielone szparagi
1  ząbek
2 
Cebula mała
1 
Biała część pora
700  ml
Woda
100  g
Ser gorgonzola
200  ml
Śmietanka Kremówka
2  łyżek
Sok z cytryny
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.37 g
Węglowodany
14.73 g
Tłuszcze
23.58 g
Wartość energetyczna
299.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
8 min
Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.
Krok 2
8 min
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.
Krok 3
7 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.
Krok 4
20 min
Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.
Krok 5
6 min
Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.
Krok 6
1 min
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Szybka zupa krem ze szparagów

Krok 1 z 6

Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.

Szybka zupa krem ze szparagów

Krok 2 z 6

Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.

Szybka zupa krem ze szparagów

Krok 3 z 6

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.

Szybka zupa krem ze szparagów

Krok 4 z 6

Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.

Szybka zupa krem ze szparagów

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.

Szybka zupa krem ze szparagów

Krok 6 z 6

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika