Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty! Biegnijcie zatem do warzywniaka i kupujcie świeże, chrupiące, białe i zielone. Aksamitną zupę krem ze szparagów przygotujecie w niespełna pół godziny. Za sprawą koloru zainteresuje także najmłodszych domowników. Podana z grzanką idealnie sprawdzi się też jako pierwsze danie na niezobowiązującym przyjęciu czy kolacji ze znajomymi.
Mmmm, gorgonzola! My uwielbiamy dodatek kremowego i wyrazistego sera w zupie, a Ty? Jeśli tak to sprawdź nasze przepisy na zupy serowe oraz zupy z dodatkiem sera:
Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.
Krok 2
8 min
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.
Krok 3
7 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.
Krok 4
20 min
Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.
Krok 5
6 min
Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.
Krok 6
1 min
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 1
z
6
Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.
Krok 2
z
6
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.
Krok 3
z
6
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.
Krok 4
z
6
Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.
Krok 6
z
6
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0