Nasze przepisy chłodniki

chłodniki


Chłodnik to idealny sposób na zaspokojenie głodu w upalny, letni dzień. Zazwyczaj przyrządza się je na bazie schłodzonego bulionu lub produktów mlecznych (kefirów, maślanek, jogurtów naturalnych lub mleka). Mimo że chłodnik można zrobić z prawie każdego rodzaju warzyw – np. szparagów, pomidorów, kukurydzy albo papryki – to stanowczo najsławniejszy jest chłodnik z botwinki, czyli chłodnik litewski.

Pierwsze wzmianki o tej zupie można znaleźć w książkach kucharskich z początku XIX wieku, kiedy to zaczęła się ekspansja kuchni litewskiej do Polski. Sam Adam Mickiewicz napisał w „Panu Tadeuszu”, że w dworku w Soplicowie jadano właśnie różowy, lekko kwaśny chłodnik litewski. Wśród naszych przepisów znajdują sie m.in. chłodniki ogórkowe, szpinakowe, marchewkowe i chłodniki z awokado. Wakacje to czas, który sprzyja jedzeniu zimnych potraw – niektórzy do chłodników dodają pokruszone kostki lodu lub zamrożone kostki śmietany.