Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

(0)
30min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Śliwki
4  łyżek
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Suszony mielony imbiru
150  g
Makaron Świderki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.83 g
Węglowodany
56.37 g
Tłuszcze
0.94 g
Wartość energetyczna
251.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kilka śliw posadzonych przy płocie, jak co roku, wydało mnóstwo owoców. Lubię śliwki. Pamiętam z dzieciństwa, jak latem chodziło się na mirabelki. Jak babcia gotowała kompot z renklody. I jak sama robiłam powidła ze śliwek. Śliwki są dobre na wszystko, a zupa śliwkowa to rewelacja!

Nie wiem, jaką odmianę śliwek mam w ogrodzie. Chociaż wiem. Moją ulubioną. Słodką, zwartą, z łatwo odchodzącą pestką. Zupa śliwkowa z takich owoców jest rewelacją, a jej przygotowanie to przyjemność. Na pewno nie są to węgierki, bo węgierki są mniejsze, ciemnofioletowe. Z węgierek wychodzą najpyszniejsze na świecie powidła śliwkowe. A z renklody kompot.

Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki są doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu doskonale regulują trawienie, a także witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminy E. Samo zdrowie. Dlatego latem śliwki często można znaleźć w moim domu nie tylko w misce z owocami, ale także cieście, deserze i zupie.

Smacznego!

Wszystkim łasuchom polecam inne nasze zupy owocowe:
zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
zupa owocowa z kaszą jaglaną
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
zupa truskawkowa z bezikami
zupa owocowa z serkiem mascarpone
zupa owocowa z makaronem
chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
zupa owocowa z kruszonką
kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    20 min
    Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.
  • Krok 3

    5 min
    Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

Krok 1 z 3

Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

Krok 2 z 3

Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

Krok 3 z 3

Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

    1 godz 14 min Średni
  • Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

    1 godz 33 min Łatwy
  • Rosół chiński z grzybami mun

    1 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu