Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kilka śliw posadzonych przy płocie, jak co roku, wydało mnóstwo owoców. Lubię śliwki. Pamiętam z dzieciństwa, jak latem chodziło się na mirabelki. Jak babcia gotowała kompot z renklody. I jak sama robiłam powidła ze śliwek. Śliwki są dobre na wszystko, a zupa śliwkowa to rewelacja!
Nie wiem, jaką odmianę śliwek mam w ogrodzie. Chociaż wiem. Moją ulubioną. Słodką, zwartą, z łatwo odchodzącą pestką. Zupa śliwkowa z takich owoców jest rewelacją, a jej przygotowanie to przyjemność. Na pewno nie są to węgierki, bo węgierki są mniejsze, ciemnofioletowe. Z węgierek wychodzą najpyszniejsze na świecie powidła śliwkowe. A z renklody kompot.
Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki są doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu doskonale regulują trawienie, a także witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminy E. Samo zdrowie. Dlatego latem śliwki często można znaleźć w moim domu nie tylko w misce z owocami, ale także cieście, deserze i zupie.
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.
Krok 2
5 min
Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.
Krok 3
5 min
Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.
Krok 1
z
3
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.
Krok 2
z
3
Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.
Krok 3
z
3
Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0