Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

(0)
1 godz 53 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Pomidory
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
375  ml
Woda
4  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa z oliwek
2  gałązek
Tymianek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Cukier do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.29 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
82.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gęsta kremowa zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami jest bezkonkurencyjna. Pieczone warzywa, także pomidory, nabierają niezwykłego smaku i aromatu, który później oddają zupie. Dlatego te zupy smakują tak pysznie. Na krem wybierzcie pomidory mięsiste, na przykład lima. Albo każde inne nadające się na przetwory, czyli takie, w których znajduje się więcej miąższu, a mniej pestek. Do pomidorów dodajcie czosnek, posypcie tymiankiem i… upieczcie! Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów nie wymaga wiele więcej pracy, więc delektujcie się jej wyjątkowym smakiem!

Czy to nie genialnie prosta i pyszna zupa? Zobacz też inne nasze przepisy na szybki obiad w formie zupy!

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Prosta zupa z ciecierzycy z puszki

Szybki krupnik dla zabieganych

Zupy dla zabieganych, czyli top lista – szybkie zupy, które przygotujesz w 30 minut

Zobacz też

Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    8 min
    Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
  • Krok 3

    45 min
    Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
  • Krok 4

    40 min
    Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
  • Krok 5

    3 min
    Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
  • Krok 6

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 1 z 8

Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 2 z 8

Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 3 z 8

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 4 z 8

Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 5 z 8

Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 6 z 8

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 7 z 8

Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 8 z 8

Podajemy z listkami świeżego tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

    Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

    2 godz 2 min Średni
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    2 godz 4 min Średni
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu