Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta kremowa zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami jest bezkonkurencyjna. Pieczone warzywa, także pomidory, nabierają niezwykłego smaku i aromatu, który później oddają zupie. Dlatego te zupy smakują tak pysznie. Na krem wybierzcie pomidory mięsiste, na przykład lima. Albo każde inne nadające się na przetwory, czyli takie, w których znajduje się więcej miąższu, a mniej pestek. Do pomidorów dodajcie czosnek, posypcie tymiankiem i… upieczcie! Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów nie wymaga wiele więcej pracy, więc delektujcie się jej wyjątkowym smakiem!
Czy to nie genialnie prosta i pyszna zupa? Zobacz też inne nasze przepisy na szybki obiad w formie zupy!
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
3 min
Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
Krok 3
45 min
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
Krok 4
40 min
Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
Krok 5
3 min
Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
Krok 6
10 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
Krok 7
3 min
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
Krok 8
1 min
Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Krok 1
z
8
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
z
8
Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
Krok 3
z
8
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
Krok 4
z
8
Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
Krok 5
z
8
Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
Krok 6
z
8
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
Krok 7
z
8
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
Krok 8
z
8
Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0