Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta kremowa zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami jest bezkonkurencyjna. Pieczone warzywa, także pomidory, nabierają niezwykłego smaku i aromatu, który później oddają zupie. Dlatego te zupy smakują tak pysznie. Na krem wybierzcie pomidory mięsiste, na przykład lima. Albo każde inne nadające się na przetwory, czyli takie, w których znajduje się więcej miąższu, a mniej pestek. Do pomidorów dodajcie czosnek, posypcie tymiankiem i… upieczcie! Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów nie wymaga wiele więcej pracy, więc delektujcie się jej wyjątkowym smakiem!
Czy to nie genialnie prosta i pyszna zupa? Zobacz też inne nasze przepisy na szybki obiad w formie zupy!
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Prosta zupa z ciecierzycy z puszki
Szybki krupnik dla zabieganych
Zupy dla zabieganych, czyli top lista – szybkie zupy, które przygotujesz w 30 minut
Zobacz też
Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
Podajemy z listkami świeżego tymianku.