Zupa z ciecierzycy to danie, które ugotujecie w zaledwie 30 minut!
Ciecierzyca z puszki nie wymaga wcześniejszego namaczania, co znacznie skraca czas przygotowania całej potrawy. Do gotowania zupy z ciecierzycy zwykle używamy cieciorki pochodzącej z ekologicznych upraw z Włoch (podobnie z pomidorami) - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli szukacie pomysłu na pożywne danie, które szybko przyrządzicie po powrocie z pracy, koniecznie dodajcie przepis na zupę z ciecierzycy do ulubionych.
Historia ciecierzycy jest niezwykle długa. Roślina ta była spożywana przez starożytnych Greków i Rzymian. Była jednym z podstawowych produktów w ich diecie. Nadal tak jest w wielu krajach o suchym klimacie np. w Indiach, skąd pochodzi około 80% światowej produkcji cieciorki. Równie chętnie jadana jest w Hiszpanii czy krajach Ameryki Południowej, gdzie przygotowuje się z niej pikantne zupy i pożywne potrawki.
Cieciorka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Roślina ta jest najpopularniejszym strączkiem zaraz po fasoli i grochu. Jest ona niezwykle popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Jest składnikiem m.in. hummusu, czyli pasty z ciecierzycy i sezamu, uwielbianej zarówno przez osoby na diecie roślinnej, jak i zwykłej. Zawsze warto mieć puszkę ciecierzycy w swojej spiżarni- jest to bardzo sycący dodatek do sałatek czy farszów. Z jej zmielonych ziaren wytwarzana jest mąka, która świetnie skleja ciasto, więc podczas przygotowywania placuszków przy jej użyciu nie trzeba dodawać jajek. Wspaniałym pomysłem jest dodanie cieciorki do zupy.
Zupa z ciecierzycy z puszki to danie przepyszne, proste w przygotowaniu oraz pełne zdrowych warzyw. Do jej przygotowania
wystarczy jeden garnek, a z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która nigdy nie była w kuchni. Ciężko się nie zakochać w tej zupie- nie dość, że
smaczna, to jeszcze szybka i na każdą kieszeń. Aby ją przyrządzić, wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Stanowi to dobry początek pod aromatyczną potrawę. Następnie należy obrać i pokroić warzywa- marchewki w plasterki, a ziemniaki w kosteczki. Kolejnym krokiem jest ich podsmażenie. Koniecznie muszą towarzyszyć im przyprawy- kurkuma oraz słodka i ostra papryka. Do smażonych warzyw dodajemy wodę i cierpliwie czekamy, aż wszystkie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy cieciorkę, pomidory i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy idealnie będzie pasować pieczywo- zwykłe grzanki albo chlebek czy bułeczki czosnkowe. Możemy udekorować potrawę listkami pietruszki lub innego zioła. Smacznego!
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Renata
Oraz przepisy na duże krewetki