Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z kolorowych pomidorów
Zupa krem z kolorowych pomidorów
Zupa krem z kolorowych pomidorów
Dodaj do CookBook

Zupa krem z kolorowych pomidorów

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
3  ząbków
Czosnek
120  g
Duża marchewka
2 
Pietruszka
4 
Żółte pomidory
4 
Pomidory pomarańczowe
6 
Czerwone pomidory
3  łyżek
Oliwa z oliwek
3  łyżek
Kwaśna śmietana
1  pęczek
Świeża bazylia
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.4 g
Wartość energetyczna
338 kcal
Tłuszcze
17.7 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żółte, pomarańczowe, czerwone – sezon na pomidory trwa w najlepsze! Mięsiste, słodkie i soczyste kuszą swoimi intensywnymi kolorami i czerwienią się na krzaczkach. To właśnie o tej porze roku zupa krem z kolorowych pomidorów smakowała będzie najlepiej. Warzywa wystarczy delikatnie udusić z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i rozmarynu, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęsta zupa krem z kolorowych pomidorów najlepiej smakowała będzie z kleksem kwaśnej śmietany lub kromką ciabatty. Jeśli mamy ochotę na coś naprawdę pożywnego dorzućmy garść ugotowanego makaronu.

Spróbuj też innych aromatycznych zup z rozmarynem:

  • Krem z papryki z rozmarynem

  • Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

  • Włoska zupa z soczewicy na białym winie

  • Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

  • Zupa z żółtej fasolki szparagowej

  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

  • Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

  • Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebule obrać i posiekać.
  • Krok 2

    1 min
    Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
  • Krok 3

    2 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  • Krok 4

    3 min
    Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić na nią przygotowane warzywa, dodać gałązki rozmarynu. Zeszklić.
  • Krok 5

    3 min
    W międzyczasie pomidory umyć, oparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
  • Krok 6

    3 min
    Pomidory dodać do smażących się warzyw i krótko przesmażyć wraz z nimi.
  • Krok 7

    1 min
    Całość zalać ok. 500 ml wody.
  • Krok 8

    15 min
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 9

    2 min
    Kiedy warzywa zmiękną dodać świeżą bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku i zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji (dodając kilka łyżek śmietany w trakcie miksowania). Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać przegotowanej wody.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę krem z kolorowych pomidorów podawać z kleksem śmietany, udekorowaną świeżą bazylią, z kromką ciabatty, ew. ugotowanym makaronem.
Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 1 z 10

Cebule obrać i posiekać.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 2 z 10

Czosnek obrać i pokroić na plasterki.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 3 z 10

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 4 z 10

Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić na nią przygotowane warzywa, dodać gałązki rozmarynu. Zeszklić.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 5 z 10

W międzyczasie pomidory umyć, oparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 6 z 10

Pomidory dodać do smażących się warzyw i krótko przesmażyć wraz z nimi.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 7 z 10

Całość zalać ok. 500 ml wody.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 8 z 10

Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 9 z 10

Kiedy warzywa zmiękną dodać świeżą bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku i zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji (dodając kilka łyżek śmietany w trakcie miksowania). Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać przegotowanej wody.

Zupa krem z kolorowych pomidorów

Krok 10 z 10

Zupę krem z kolorowych pomidorów podawać z kleksem śmietany, udekorowaną świeżą bazylią, z kromką ciabatty, ew. ugotowanym makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu