Zupa krem z kolorowych pomidorów
32min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.98 g
Węglowodany
41.76 g
Tłuszcze
17.84 g
Wartość energetyczna
338.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
1 min
Cebule obrać i posiekać.
Krok 2
1 min
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Krok 3
2 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Krok 4
3 min
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić na nią przygotowane warzywa, dodać gałązki rozmarynu. Zeszklić.
Krok 5
3 min
W międzyczasie pomidory umyć, oparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Krok 6
3 min
Pomidory dodać do smażących się warzyw i krótko przesmażyć wraz z nimi.
Krok 7
1 min
Całość zalać ok. 500 ml wody.
Krok 8
15 min
Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 9
2 min
Kiedy warzywa zmiękną dodać świeżą bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku i zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji (dodając kilka łyżek śmietany w trakcie miksowania). Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać przegotowanej wody.
Krok 10
1 min
Zupę krem z kolorowych pomidorów podawać z kleksem śmietany, udekorowaną świeżą bazylią, z kromką ciabatty, ew. ugotowanym makaronem.
Żółte, pomarańczowe, czerwone – sezon na pomidory trwa w najlepsze! Mięsiste, słodkie i soczyste kuszą swoimi intensywnymi kolorami i czerwienią się na krzaczkach. To właśnie o tej porze roku zupa krem z kolorowych pomidorów smakowała będzie najlepiej. Warzywa wystarczy delikatnie udusić z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i rozmarynu, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęsta zupa krem z kolorowych pomidorów najlepiej smakowała będzie z kleksem kwaśnej śmietany lub kromką ciabatty. Jeśli mamy ochotę na coś naprawdę pożywnego dorzućmy garść ugotowanego makaronu.
Spróbuj też innych aromatycznych zup z rozmarynem:
- Krem z papryki z rozmarynem
- Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
- Włoska zupa z soczewicy na białym winie
- Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
- Zupa z żółtej fasolki szparagowej
- Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej
- Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
- Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
- Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Komentarze 0