Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

0
2 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 
Pomidory dojrzałe
4  plastrów
Duże kromki czerstwego chleba/bagietki
3  ząbków
80  ml
Oliwa
2  gałązek
Rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
5  plastrów
Szynka hiszpańska
5 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.69 g
Węglowodany
20.55 g
Tłuszcze
27.12 g
Wartość energetyczna
386.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

146 min
Krok 1
5 min
Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.
Krok 2
3 min
Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.
Krok 3
5 min
Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.
Krok 4
5 min
Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
3 min
Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 6
120 min
Schłodzić przez minimum 2 godziny.
Krok 7
5 min
Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.
Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 1 z 7

Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 2 z 7

Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 3 z 7

Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 4 z 7

Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 5 z 7

Doprawić obficie solą i pieprzem.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 6 z 7

Schłodzić przez minimum 2 godziny.

Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Krok 7 z 7

Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.

Co można wyczarować z kilku pomidorów i kawałka czerstwego chleba? Pyszny chłodnik! Obok gazpacho jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych chłodników na południu Europy. Receptura pochodzi z Andaluzji – miasta Cordoba. Sezon na upały trwa w najlepsze, a pomidory zaczynają nabierać rumieńców. Pora na salmorejo! Zupę przygotowuje się w mig, wydając na składniki zaledwie kilka złotych. Taka zupa krem z pomidorów to pochwała prostoty!

Chleb w zupie może mieć wiele różnych form, a na naszym blogu chleb był nie raz bohaterem przepisów i wycieczek! Sprawdź je w naszych innych wpisach:
Czosnkowe miseczki chlebowe
Domowy chleb na zakwasie – moja historia
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego
Żurek wegetariański w chlebku
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Dzień chleba i miodu w Nadolu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika