Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba
2 godz 26 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
16.69 g
Węglowodany
20.55 g
Tłuszcze
27.12 g
Wartość energetyczna
386.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
146 min
Krok 1
5 min
Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.
Krok 2
3 min
Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.
Krok 3
5 min
Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.
Krok 4
5 min
Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
3 min
Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 6
120 min
Schłodzić przez minimum 2 godziny.
Krok 7
5 min
Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.
Co można wyczarować z kilku pomidorów i kawałka czerstwego chleba? Pyszny chłodnik! Obok gazpacho jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych chłodników na południu Europy. Receptura pochodzi z Andaluzji – miasta Cordoba. Sezon na upały trwa w najlepsze, a pomidory zaczynają nabierać rumieńców. Pora na salmorejo! Zupę przygotowuje się w mig, wydając na składniki zaledwie kilka złotych. Taka zupa krem z pomidorów to pochwała prostoty!
Chleb w zupie może mieć wiele różnych form, a na naszym blogu chleb był nie raz bohaterem przepisów i wycieczek! Sprawdź je w naszych innych wpisach:
Czosnkowe miseczki chlebowe
Domowy chleb na zakwasie – moja historia
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego
Żurek wegetariański w chlebku
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Dzień chleba i miodu w Nadolu
Chleb w zupie może mieć wiele różnych form, a na naszym blogu chleb był nie raz bohaterem przepisów i wycieczek! Sprawdź je w naszych innych wpisach:
Czosnkowe miseczki chlebowe
Domowy chleb na zakwasie – moja historia
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego
Żurek wegetariański w chlebku
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Dzień chleba i miodu w Nadolu
Komentarze 0