Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
zupa, zupy, przepis, pomysł, inspiracja

Zupy z boczkiem

Wśród przepisów na zupy z boczkiem znajdziecie same swojskie, dobrze znane smaki: żurek, grochówkę, kartoflankę, fasolową.

Przepisy 20

Fasolowa z boczkiem

Fasolowa z boczkiem

39 min Łatwy
Zupa grochowa z boczkiem

Zupa grochowa z boczkiem

40 min Łatwy
Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

31 min Łatwy
Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

37 min Łatwy
Zupa cygańska

Zupa cygańska

34 min Łatwy
Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy
Grochowa domowa

Grochowa domowa

37 min Łatwy
Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

1 godz 16 min Łatwy
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

2 godz 19 min Średni
Zupa chłopska z boczkiem

Zupa chłopska z boczkiem

47 min Łatwy
Zupa meksykańska z pulpecikami

Zupa meksykańska z pulpecikami

51 min Łatwy
Barszcz ukraiński z ziemniakami

Barszcz ukraiński z ziemniakami

1 godz 10 min Łatwy
Barszcz z fasolą i ziemniakami

Barszcz z fasolą i ziemniakami

45 min Łatwy
Grochówka z kiełbasą

Grochówka z kiełbasą

80 ze 100
1 godz 40 min Łatwy
Grochowa z kapustą i golonką

Grochowa z kapustą i golonką

1 godz 7 min Łatwy
Grochowa z parmezanem

Grochowa z parmezanem

41 min Łatwy
Zupa z młodą z kapustą

Zupa z młodą z kapustą

1 godz Łatwy
Ostra pomidorowa z parmezanem

Ostra pomidorowa z parmezanem

27 min Łatwy
Grochowa z soczewicą

Grochowa z soczewicą

38 min Łatwy
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

28 min Łatwy

Zupy z boczkiem – wyjątkowy smak i aromat 

Boczek to tłusty kawałek mięsa wieprzowego, który ma wiele zastosowań kulinarnych. W przypadku zup z boczkiem zwykle używa się boczku wędzonego, co ma istotne konsekwencje dla smaku całego wywaru. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku zupy przejmują wędzoną nutę smakową. Stąd zupy z boczkiem to właśnie te, w których ważny jest wędzony posmak wywaru: żurek, grochówka, barszcz, kapuśniak, zupa fasolowa. Sprawdź nasze przepisy na zupy z boczkiem i przygotuj którąś z nich już dziś. 

Przepisy na zupy z boczkiem 

Najczęściej boczek w zupach stanowi część składników, na których przygotowuje się wywar. Przed zalaniem składników wodą i gotowaniem warto chwilę podsmażyć boczek, dzięki czemu szybciej i silniej uwolni swój smak i aromat. Choć można gotować zupę na boczku w kawałku, najlepiej jest pokroić go w kostkę lub słupki jeszcze przed gotowaniem, o ile zamierzamy zostawić go w zupie przy jej podawaniu. Zupy zawierające boczek często są bardzo gęste, to znaczy jest w nich dużo innych dodatków, z którymi boczek świetnie się komponuje. Mogą to być na przykład ziemniaki, groch, fasola, kapusta, marchewka, soczewica, a także inne mięsa – np. kiełbasa czy golonka. Takie gęste zupy są bardzo pożywne i mogą być serwowane jako obiad jednodaniowy. 

Niekiedy serwuje się też zupy z boczkiem w formie chipsów. Ten sposób podawania najczęściej pojawia się w przypadku zup kremów. W celu przyrządzenia chipsów z boczku należy cienkie plastry pokroić na krótsze kawałki, a następnie smażyć dość długo na patelni (nie wymagają dodatku tłuszczu, wytopi się z boczku). Należy usmażyć je mocno z obu stron, ale uważać, by boczek się nie przypalił. Następnie wykładamy boczek na ręczniki papierowe, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, stanie się chrupiący. Takie nowoczesne zupy smakują wybornie! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu