Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
zupa, zupy, przepis, pomysł, inspiracja

Zupy z boczkiem

Wśród przepisów na zupy z boczkiem znajdziecie same swojskie, dobrze znane smaki: żurek, grochówkę, kartoflankę, fasolową.

Przepisy 19
Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

40 min Łatwy
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

37 min Średni
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

2 godz 19 min Średni
Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

31 min Łatwy
Fasolowa z boczkiem

Fasolowa z boczkiem

39 min Łatwy
Wodzianka

Wodzianka

22 min Łatwy
Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

37 min Łatwy
Grochowa domowa

Grochowa domowa

37 min Łatwy
Barszcz ukraiński z ziemniakami

Barszcz ukraiński z ziemniakami

1 godz 10 min Łatwy
Grochówka z kiełbasą

Grochówka z kiełbasą

80
1 godz 40 min Łatwy
Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

1 godz 16 min Łatwy
Zupa cygańska

Zupa cygańska

34 min Łatwy
Zupa grochowa z boczkiem

Zupa grochowa z boczkiem

40 min Łatwy
Grochowa z soczewicą

Grochowa z soczewicą

38 min Łatwy
Zupa chłopska z boczkiem

Zupa chłopska z boczkiem

47 min Łatwy
Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

1 godz 45 min Łatwy
Zupa meksykańska z pulpecikami

Zupa meksykańska z pulpecikami

51 min Łatwy
Zupa z młodą z kapustą

Zupa z młodą z kapustą

1 godz Łatwy
Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy

Zupy z boczkiem – wyjątkowy smak i aromat 

Boczek to tłusty kawałek mięsa wieprzowego, który ma wiele zastosowań kulinarnych. W przypadku zup z boczkiem zwykle używa się boczku wędzonego, co ma istotne konsekwencje dla smaku całego wywaru. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku zupy przejmują wędzoną nutę smakową. Stąd zupy z boczkiem to właśnie te, w których ważny jest wędzony posmak wywaru: żurek, grochówka, barszcz, kapuśniak, zupa fasolowa. Sprawdź nasze przepisy na zupy z boczkiem i przygotuj którąś z nich już dziś. 

Przepisy na zupy z boczkiem 

Najczęściej boczek w zupach stanowi część składników, na których przygotowuje się wywar. Przed zalaniem składników wodą i gotowaniem warto chwilę podsmażyć boczek, dzięki czemu szybciej i silniej uwolni swój smak i aromat. Choć można gotować zupę na boczku w kawałku, najlepiej jest pokroić go w kostkę lub słupki jeszcze przed gotowaniem, o ile zamierzamy zostawić go w zupie przy jej podawaniu. Zupy zawierające boczek często są bardzo gęste, to znaczy jest w nich dużo innych dodatków, z którymi boczek świetnie się komponuje. Mogą to być na przykład ziemniaki, groch, fasola, kapusta, marchewka, soczewica, a także inne mięsa – np. kiełbasa czy golonka. Takie gęste zupy są bardzo pożywne i mogą być serwowane jako obiad jednodaniowy. 

Niekiedy serwuje się też zupy z boczkiem w formie chipsów. Ten sposób podawania najczęściej pojawia się w przypadku zup kremów. W celu przyrządzenia chipsów z boczku należy cienkie plastry pokroić na krótsze kawałki, a następnie smażyć dość długo na patelni (nie wymagają dodatku tłuszczu, wytopi się z boczku). Należy usmażyć je mocno z obu stron, ale uważać, by boczek się nie przypalił. Następnie wykładamy boczek na ręczniki papierowe, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, stanie się chrupiący. Takie nowoczesne zupy smakują wybornie! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu