Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grochówka z kiełbasą

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Groch
200 g
Kiełbasa obiadowa, wieprzowina i wołowina
4 średnich
Ziemniaki białe, miąższ i skóra, surowe
100 g
Boczek wędzony parzony
20 g
Mąka pszenna
2 łyżek
Olej rzepakowy
1 ząbek
Czosnek
0.5 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.04 g
Węglowodany
105.42 g
Tłuszcze
55.87 g
Wartość energetyczna
1067.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
1 min
Groch przebierz, opłucz. Zalej 2 szklankami bulionu i zagotuj.
Krok 2
60 min
Odstaw na 2 godziny.
Krok 3
20 min
Do grochu dodaj 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostaw) i wszystko razem ugotuj.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Kiełbasę pokrój w paseczki i także dodaj do zupy. Boczek drobno pokrój, stop na łyżce oleju. Skwarki przełóż do zupy.
Krok 5
2 min
Cebulę obierz, umyj, posiekaj. Podsmaż na oleju. Przełóż do zupy. Dodaj majeranek.
Krok 6
2 min
Z oleju i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem.
Krok 7
5 min
Zagotuj z zupą. Dopraw pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.
Grochówka z kiełbasą

Krok 1 z 7

Groch przebierz, opłucz. Zalej 2 szklankami bulionu i zagotuj.

Grochówka z kiełbasą

Krok 2 z 7

Odstaw na 2 godziny.

Grochówka z kiełbasą

Krok 3 z 7

Do grochu dodaj 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostaw) i wszystko razem ugotuj.

Grochówka z kiełbasą

Krok 4 z 7

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Kiełbasę pokrój w paseczki i także dodaj do zupy. Boczek drobno pokrój, stop na łyżce oleju. Skwarki przełóż do zupy.

Grochówka z kiełbasą

Krok 5 z 7

Cebulę obierz, umyj, posiekaj. Podsmaż na oleju. Przełóż do zupy. Dodaj majeranek.

Grochówka z kiełbasą

Krok 6 z 7

Z oleju i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem.

Grochówka z kiełbasą

Krok 7 z 7

Zagotuj z zupą. Dopraw pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.

Domowa grochówka z kiełbasą, pachnąca czosnkiem i majerankiem to wymarzona zupa dla zmarzniętych i zgłodniałych domowników. Jest wyjątkowo pyszna, bo ugotowana na Bulionie warzywnym WINIARY, z dodatkiem ziemniaków, podsmażonej cebuli oraz chrupkich skwarek z wędzonego boczku. Zaprawiamy zasmażką z mąki i podajemy udekorowaną natką lub gałązką świeżego majeranku. Świetnie smakuje z tostami z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika