Grochówka z kiełbasą
100min
Łatwy
200 g
Groch
200 g
Kiełbasa obiadowa, wieprzowina i wołowina
4 średnich
Ziemniaki białe, miąższ i skóra, surowe
100 g
Boczek wędzony parzony
20 g
Mąka pszenna
2 łyżek
Olej rzepakowy
1 ząbek
Czosnek
0.5 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
40.04 g
Węglowodany
105.42 g
Tłuszcze
55.87 g
Wartość energetyczna
1067.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
1 min
Groch przebierz, opłucz. Zalej 2 szklankami bulionu i zagotuj.
Krok 2
60 min
Odstaw na 2 godziny.
Krok 3
20 min
Do grochu dodaj 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostaw) i wszystko razem ugotuj.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Kiełbasę pokrój w paseczki i także dodaj do zupy. Boczek drobno pokrój, stop na łyżce oleju. Skwarki przełóż do zupy.
Krok 5
2 min
Cebulę obierz, umyj, posiekaj. Podsmaż na oleju. Przełóż do zupy. Dodaj majeranek.
Krok 6
2 min
Z oleju i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem.
Krok 7
5 min
Zagotuj z zupą. Dopraw pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.
Domowa grochówka z kiełbasą, pachnąca czosnkiem i majerankiem to wymarzona zupa dla zmarzniętych i zgłodniałych domowników. Jest wyjątkowo pyszna, bo ugotowana na Bulionie warzywnym WINIARY, z dodatkiem ziemniaków, podsmażonej cebuli oraz chrupkich skwarek z wędzonego boczku. Zaprawiamy zasmażką z mąki i podajemy udekorowaną natką lub gałązką świeżego majeranku. Świetnie smakuje z tostami z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa.
Komentarze 0