Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa cygańska

Zupa cygańska

(0)
34min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Ziemniaki
1.5 
Papryka czerwona
1  łyżka
Natka pietruszki
1.5 
Cebula
2  łyżek
Olej
75  g
Boczek wędzony
1.5  kostek
WINIARY Rosół drobiowy
1  łyżka
Mąka
1.5  łyżek
Koncentrat pomidorowy
3  łyżek
Kwaśna śmietana
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.38 g
Węglowodany
20.24 g
Tłuszcze
18.67 g
Wartość energetyczna
269.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa cygańska to gęsta, rozgrzewająca, aromatyczna zupa, która ma w sobie to, co najlepsze – sycący i delikatny boczek, smażone na oleju cebule i papryki, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę cygańską zagęszczamy śmietaną, a całość przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Zupa cygańska to wywar idealny na jesienne i zimowe wieczory - rozgrzewa i syci, jak żadna inna zupa!

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
  • Krok 4

    5 min
    Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.
  • Krok 5

    1 min
    Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zupa cygańska

Krok 1 z 5

Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.

Zupa cygańska

Krok 2 z 5

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Zupa cygańska

Krok 3 z 5

Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.

Zupa cygańska

Krok 4 z 5

Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.

Zupa cygańska

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K KRYSTYNA

Ugotowałam dzisiaj. zupa pyszna . Zamiast koncentratu pomidorowego dałam przesmażone pomidory...PYCHA.

Winiary
Expert

Krystyno, dziękujemy za opinię i wskazówkę - zamiast koncentratu można oczywiście dodać pomidory, zwłaszcza, kiedy trwa na nie jeszcze sezon. :)

C Cyprian

Czyli to wegetariańska zupa ?

Winiary
Expert

Cyprianie, dziękujemy za czujność i przepraszamy za przeoczenie. Boczek należy podsmażyć na osobnej suchej patelni i podsmażony dodać wraz z tłuszczem do garnka wraz z warzywami i razem ugotować. Dodaliśmy o tym informację do przepisu.

G Gość

W opisie brak info, co z tym boczkiem 😲

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cygański garnek

    Cygański garnek

    58 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem

    Zupa grochowa z boczkiem

    40 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Pożywna grochowa

    Pożywna grochowa

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu