Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa cygańska to gęsta, rozgrzewająca, aromatyczna zupa, która ma w sobie to, co najlepsze – sycący i delikatny boczek, smażone na oleju cebule i papryki, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę cygańską zagęszczamy śmietaną, a całość przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Zupa cygańska to wywar idealny na jesienne i zimowe wieczory - rozgrzewa i syci, jak żadna inna zupa!
Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
15 min
Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 4
5 min
Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.
Krok 5
1 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.
Krok 2
z
5
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
z
5
Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 4
z
5
Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.
Krok 5
z
5
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Krystyno, dziękujemy za opinię i wskazówkę - zamiast koncentratu można oczywiście dodać pomidory, zwłaszcza, kiedy trwa na nie jeszcze sezon. :)
C
Cyprian
Czyli to wegetariańska zupa ?
Winiary
Expert
Cyprianie, dziękujemy za czujność i przepraszamy za przeoczenie. Boczek należy podsmażyć na osobnej suchej patelni i podsmażony dodać wraz z tłuszczem do garnka wraz z warzywami i razem ugotować. Dodaliśmy o tym informację do przepisu.
Komentarze 3