Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cygańska

(0)
34min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
2 
Papryka czerwona
2  łyżek
Natka pietruszki
2 
Cebula
2  łyżek
Olej
100  g
Boczek wędzony
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
4  łyżek
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.43 g
Węglowodany
10.54 g
Tłuszcze
13.22 g
Wartość energetyczna
175.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
8 min
Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
15 min
Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 4
5 min
Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.
Krok 5
1 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zupa cygańska

Krok 1 z 5

Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.

Zupa cygańska

Krok 2 z 5

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Zupa cygańska

Krok 3 z 5

Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.

Zupa cygańska

Krok 4 z 5

Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.

Zupa cygańska

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Zupa cygańska to gęsta, rozgrzewająca, aromatyczna zupa, która ma w sobie to, co najlepsze – sycący i delikatny boczek, smażone na oleju cebule i papryki, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę cygańską zagęszczamy śmietaną, a całość przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Zupa cygańska to wywar idealny na jesienne i zimowe wieczory - rozgrzewa i syci, jak żadna inna zupa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha