Zupa cygańska

(0)
34min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
2 
Papryka czerwona
2  łyżek
Natka pietruszki
2 
Cebula
2  łyżek
Olej
100  g
Boczek wędzony
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
4  łyżek
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.25 g
Węglowodany
19.37 g
Tłuszcze
16.33 g
Wartość energetyczna
244.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa cygańska to gęsta, rozgrzewająca, aromatyczna zupa, która ma w sobie to, co najlepsze – sycący i delikatny boczek, smażone na oleju cebule i papryki, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę cygańską zagęszczamy śmietaną, a całość przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Zupa cygańska to wywar idealny na jesienne i zimowe wieczory - rozgrzewa i syci, jak żadna inna zupa!
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
8 min
Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
15 min
Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
Krok 4
5 min
Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.
Krok 5
1 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zupa cygańska

Krok 1 z 5

Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę, smaż na oleju 5 minut. Boczek przesmaż i wytop na osobnej, suchej patelni.

Zupa cygańska

Krok 2 z 5

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Zupa cygańska

Krok 3 z 5

Rosół rozpuść w 1 l wrzątku. Gotuj 15 minut razem z warzywami. Dodaj do garnka boczek wraz z wytopionym tłuszczem.

Zupa cygańska

Krok 4 z 5

Śmietanę połącz z mąką, dodaj do zupy. Dopraw Maggi, zagotuj.

Zupa cygańska

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K KRYSTYNA
.

Ugotowałam dzisiaj. zupa pyszna . Zamiast koncentratu pomidorowego dałam przesmażone pomidory...PYCHA.

Winiary
.
Expert

Krystyno, dziękujemy za opinię i wskazówkę - zamiast koncentratu można oczywiście dodać pomidory, zwłaszcza, kiedy trwa na nie jeszcze sezon. :)

C Cyprian
.

Czyli to wegetariańska zupa ?

Winiary
.
Expert

Cyprianie, dziękujemy za czujność i przepraszamy za przeoczenie. Boczek należy podsmażyć na osobnej suchej patelni i podsmażony dodać wraz z tłuszczem do garnka wraz z warzywami i razem ugotować. Dodaliśmy o tym informację do przepisu.

G Gość
.

W opisie brak info, co z tym boczkiem 😲

Pokaż więcej komentarzy