Dania wywodzące się z różnych regionów naszego kraju są niezwykle popularne. Potrawy śląskie jak rolada, kluski, czy modro kapusta, są z powodzeniem uznawane w całym kraju, choć ich nazwa w zależności od regionu może się nieco różnić. Jednak daniem wywodzącym się ze Śląska, które znane jest niemal wszystkim - jest zdecydowanie wodzionka.
Najlepsza ze wszystkich śląskich zup
Jedną z najbardziej rozpoznawalnych oraz klasycznych zup regionalnych jest niewątpliwie wywodząca się ze Śląska popularna zupa wodzionka lub jak kto woli wodzianka. O samej zupie stało się głośno w ostatnich latach za sprawą hitu muzycznego, który w zabawny sposób prowadzi nas przez cały szereg instrukcji niezbędnych do przygotowania tejże zupy. Samo przygotowanie jest niezwykle proste oraz nie wymaga od nas praktycznie żadnej wiedzy kulinarnej. Żartobliwie można by rzec, że całość ogranicza się do umiejętności zagotowania wody w czajniku - a to prawdopodobnie potrafi praktycznie każdy. Co jednak będzie niezbędne do przygotowania wodzionki?
Zupa wodzianka - przepis
Zupa wodzianka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, skwarki, Przyprawę w płynie Maggi WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować! Zatem wszystkimi produktami, które będą nam potrzebne do przygotowania tej jakże aromatycznej zupy śląskiej są:
- czosnek
- tłuszcz (masło bądź smalec)
- przegotowana woda
- suchy chleb
- sól i pieprz
- Przyprawa w płynie Maggi WINIARY
- opcjonalnie śmietana
Zupa wodzianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cały proces przygotowania zaczynamy od tego, że suchy chleb musimy pokroić w kosteczkę oraz wrzucić go do miski, w której będzie oczekiwał na dalszy rozwój wydarzeń. Następnie musimy przegotować czosnek. Jego ilość uzależniona jest jedynie od naszych preferencji. Jeśli lubimy mocno czosnkowy smak, dodajmy kilka ząbków, jeśli zaś wolimy mniej - dajmy mniej. Na dobrą sprawę wystarczy jeden, dwa ząbki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do chleba. Następnie całość zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Na samą górę dodajemy solidną łyżkę tłuszczu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na sam koniec możemy zupę doprawić przyprawą w płynie Maggi WINIARY oraz kwaśną śmietaną, która podbije oraz uwydatni smak i aromat. Wodzianka to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a sama zupa aromatyczna, szybka oraz smaczna.
Komentarze 0