Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wodzianka!

Wodzianka!

(0)
21min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest reniulek

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
200  g
Boczek wędzony
1  l
Woda
0.5 
Chleb pszenny
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.05 g
Węglowodany
28.29 g
Tłuszcze
51.18 g
Wartość energetyczna
602.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania wywodzące się z różnych regionów naszego kraju są niezwykle popularne. Potrawy śląskie jak rolada, kluski, czy modro kapusta, są z powodzeniem uznawane w całym kraju, choć ich nazwa w zależności od regionu może się nieco różnić. Jednak daniem wywodzącym się ze Śląska, które znane jest niemal wszystkim - jest zdecydowanie wodzionka.

Najlepsza ze wszystkich śląskich zup

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych oraz klasycznych zup regionalnych jest niewątpliwie wywodząca się ze Śląska popularna zupa wodzionka lub jak kto woli wodzianka. O samej zupie stało się głośno w ostatnich latach za sprawą hitu muzycznego, który w zabawny sposób prowadzi nas przez cały szereg instrukcji niezbędnych do przygotowania tejże zupy. Samo przygotowanie jest niezwykle proste oraz nie wymaga od nas praktycznie żadnej wiedzy kulinarnej. Żartobliwie można by rzec, że całość ogranicza się do umiejętności zagotowania wody w czajniku - a to prawdopodobnie potrafi praktycznie każdy. Co jednak będzie niezbędne do przygotowania wodzionki?

Zupa wodzianka - przepis

Zupa wodzianka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, skwarki, Przyprawę w płynie Maggi WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować! Zatem wszystkimi produktami, które będą nam potrzebne do przygotowania tej jakże aromatycznej zupy śląskiej są:

  • czosnek
  • tłuszcz (masło bądź smalec)
  • przegotowana woda
  • suchy chleb
  • sól i pieprz
  • Przyprawa w płynie Maggi WINIARY
  • opcjonalnie śmietana

Zupa wodzianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cały proces przygotowania zaczynamy od tego, że suchy chleb musimy pokroić w kosteczkę oraz wrzucić go do miski, w której będzie oczekiwał na dalszy rozwój wydarzeń. Następnie musimy przegotować czosnek. Jego ilość uzależniona jest jedynie od naszych preferencji. Jeśli lubimy mocno czosnkowy smak, dodajmy kilka ząbków, jeśli zaś wolimy mniej - dajmy mniej. Na dobrą sprawę wystarczy jeden, dwa ząbki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do chleba. Następnie całość zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Na samą górę dodajemy solidną łyżkę tłuszczu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na sam koniec możemy zupę doprawić przyprawą w płynie Maggi WINIARY oraz kwaśną śmietaną, która podbije oraz uwydatni smak i aromat. Wodzianka to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a sama zupa aromatyczna, szybka oraz smaczna. 

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmaż na skwarki. Zachowaj wytopiony tłuszcz.
  • Krok 2

    5 min
    Chlebek pokroić w kostkę (może być w drobną jak kto woli), na 4 talerze roałóż po równych porcjach skwarek wraz z niewielką ilością wytopionego tłuszczu i po garści pokrojonego chleba.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie zalej każdą porcję wrzątkiem przypraw solą, maggi oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę należy spożywać natychmiast, aby chleb się zbytnio nie rozmókł.
Wodzianka!

Krok 1 z 4

Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmaż na skwarki. Zachowaj wytopiony tłuszcz.

Wodzianka!

Krok 2 z 4

Chlebek pokroić w kostkę (może być w drobną jak kto woli), na 4 talerze roałóż po równych porcjach skwarek wraz z niewielką ilością wytopionego tłuszczu i po garści pokrojonego chleba.

Wodzianka!

Krok 3 z 4

Następnie zalej każdą porcję wrzątkiem przypraw solą, maggi oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Wodzianka!

Krok 4 z 4

Zupę należy spożywać natychmiast, aby chleb się zbytnio nie rozmókł.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

    Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Zapiekane pomidory z fetą

    Zapiekane pomidory z fetą

    40 min Łatwy
  • Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

    Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu