Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Wodzianka

Wodzianka

(0)
22min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest reniulek

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
200  g
Boczek wędzony
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Czerstwy chleb
trochę
Pieprz i sól
2 
Cebula
trochę
Majeranek suszony (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.74 g
Węglowodany
17.25 g
Tłuszcze
24.81 g
Wartość energetyczna
331.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania wywodzące się z różnych regionów naszego kraju są niezwykle popularne. Potrawy śląskie jak rolada, kluski, czy modro kapusta, są z powodzeniem uznawane w całym kraju, choć ich nazwa w zależności od regionu może się nieco różnić. Jednak daniem wywodzącym się ze Śląska, które znane jest niemal wszystkim - jest zdecydowanie wodzionka.


Najlepsza ze wszystkich śląskich zup

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych oraz klasycznych zup regionalnych jest niewątpliwie wywodząca się ze Śląska popularna zupa wodzionka lub jak kto woli wodzianka. O samej zupie stało się głośno w ostatnich latach za sprawą hitu muzycznego, który w zabawny sposób prowadzi nas przez cały szereg instrukcji niezbędnych do przygotowania tejże zupy. Samo przygotowanie jest niezwykle proste oraz nie wymaga od nas praktycznie żadnej wiedzy kulinarnej. Żartobliwie można by rzec, że całość ogranicza się do umiejętności zagotowania wody w czajniku - a to prawdopodobnie potrafi praktycznie każdy. Co jednak będzie niezbędne do przygotowania wodzionki?


Zupa wodzianka - przepis

Zupa wodzianka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, podsmażoną cebulkę, bulion drobiowy WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować! Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi produktami, które będą nam potrzebne do przygotowania tej jakże aromatycznej zupy śląskiej.

 Zupa wodzianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cały proces przygotowania zaczynamy od pokrojenia cebuli i boczku oraz posiekania natki pietruszki. Następnie czerstwe pieczywo musimy pokroić w kosteczkę oraz wrzucić je do miski, w której będzie oczekiwało na dalszy rozwój wydarzeń. Teraz czas na podsmażenie cebulki i boczku oraz dodanie bulionu drobiowego WINIARY i pieczywa. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Zupę zagotowujemy i podgrzewamy przez ok. 10-15 minut. Wodzianka to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a sama zupa aromatyczna, szybka oraz smaczna.

RecipeFull HTML Comp

Zainspiruj się również

  Pomysły na pyszne dania i desery na wyjątkowe okazje   Pomysły na pyszne desery - przepisy

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Pieczywo porwij lub pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Do dużego garnka wrzuć boczek i smaż, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Całość zalej wodą. Dodaj bulion drobiowy WINIARY oraz pieczywo i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 10-15 min.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki oraz ewentualnie suszonym majerankiem.
Wodzianka

Krok 1 z 4

Cebulę pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.

Wodzianka

Krok 2 z 4

Pieczywo porwij lub pokrój w kostkę.

Wodzianka

Krok 3 z 4

Do dużego garnka wrzuć boczek i smaż, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Całość zalej wodą. Dodaj bulion drobiowy WINIARY oraz pieczywo i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 10-15 min.

Wodzianka

Krok 4 z 4

Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki oraz ewentualnie suszonym majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Adrian

Wodzionka*

Winiary
Expert

Adrian, możemy spotkać się zarówno z nazwą wodzianka, jak i wodzionka. Pozdrawiamy! 😊

Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

    Domowy smalec z pieczarkami i cebulą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Czeska zupa czosnkowa

    Czeska zupa czosnkowa

    53 min Łatwy
  • Zapiekane pomidory z fetą

    Zapiekane pomidory z fetą

    40 min Łatwy
  • Pizza z bananem i czekoladą

    Pizza z bananem i czekoladą

    7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu