Wodzianka!
21min
Łatwy
trochę
200
g
Boczek wędzony
1
l
Woda
0.5
Chleb pszenny
1
pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
7.05 g
Węglowodany
28.29 g
Tłuszcze
51.18 g
Wartość energetyczna
602.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
10 min
Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmaż na skwarki. Zachowaj wytopiony tłuszcz.
Krok 2
5 min
Chlebek pokroić w kostkę (może być w drobną jak kto woli), na 4 talerze roałóż po równych porcjach skwarek wraz z niewielką ilością wytopionego tłuszczu i po garści pokrojonego chleba.
Krok 3
5 min
Następnie zalej każdą porcję wrzątkiem przypraw solą, maggi oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
1 min
Zupę należy spożywać natychmiast, aby chleb się zbytnio nie rozmókł.
Wodzionka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, skwarki, Przyprawę w płynie Maggi WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować!
Komentarze 1