Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wodzianka!

0
21 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Boczek wędzony
1 l
Woda
0.5 
Chleb pszenny
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
51.18 g
Białko
7.05 g
Wartość energetyczna
602.01 kcal
Węglowodany
28.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
10 min
Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmaż na skwarki. Zachowaj wytopiony tłuszcz.
Krok 2
5 min
Chlebek pokroić w kostkę (może być w drobną jak kto woli), na 4 talerze roałóż po równych porcjach skwarek wraz z niewielką ilością wytopionego tłuszczu i po garści pokrojonego chleba.
Krok 3
5 min
Następnie zalej każdą porcję wrzątkiem przypraw solą, maggi oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
1 min
Zupę należy spożywać natychmiast, aby chleb się zbytnio nie rozmókł.
Wodzianka!

Krok 1 z 4

Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i usmaż na skwarki. Zachowaj wytopiony tłuszcz.

Wodzianka!

Krok 2 z 4

Chlebek pokroić w kostkę (może być w drobną jak kto woli), na 4 talerze roałóż po równych porcjach skwarek wraz z niewielką ilością wytopionego tłuszczu i po garści pokrojonego chleba.

Wodzianka!

Krok 3 z 4

Następnie zalej każdą porcję wrzątkiem przypraw solą, maggi oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Wodzianka!

Krok 4 z 4

Zupę należy spożywać natychmiast, aby chleb się zbytnio nie rozmókł.

Wodzionka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, skwarki, Przyprawę w płynie Maggi WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika