Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wodzianka
Dodaj do CookBook

Wodzianka

(2)
22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest reniulek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
200  g
Boczek wędzony
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Czerstwy chleb
trochę
Pieprz i sól
2 
Cebula
trochę
Majeranek suszony (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.2 g
Wartość energetyczna
331.4 kcal
Tłuszcze
24.8 g
Białko
9.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania wywodzące się z różnych regionów naszego kraju są niezwykle popularne. Potrawy śląskie jak rolada, kluski, czy modro kapusta, są z powodzeniem uznawane w całym kraju, choć ich nazwa w zależności od regionu może się nieco różnić. Jednak daniem wywodzącym się ze Śląska, które znane jest niemal wszystkim - jest zdecydowanie wodzionka.


Najlepsza ze wszystkich śląskich zup

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych oraz klasycznych zup regionalnych jest niewątpliwie wywodząca się ze Śląska popularna zupa wodzionka lub jak kto woli wodzianka. O samej zupie stało się głośno w ostatnich latach za sprawą hitu muzycznego, który w zabawny sposób prowadzi nas przez cały szereg instrukcji niezbędnych do przygotowania tejże zupy. Samo przygotowanie jest niezwykle proste oraz nie wymaga od nas praktycznie żadnej wiedzy kulinarnej. Żartobliwie można by rzec, że całość ogranicza się do umiejętności zagotowania wody w czajniku - a to prawdopodobnie potrafi praktycznie każdy. Co jednak będzie niezbędne do przygotowania wodzionki?


Zupa wodzianka - przepis

Zupa wodzianka to tradycyjna śląska zupa, której podstawę stanowi suchy chleb i wrzątek. W wersjach bogatszych można dodać boczek, podsmażoną cebulkę, bulion drobiowy WINIARY, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jest to regionalna zupa, której smaku warto spróbować! Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi produktami, które będą nam potrzebne do przygotowania tej jakże aromatycznej zupy śląskiej.

 Zupa wodzianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cały proces przygotowania zaczynamy od pokrojenia cebuli i boczku oraz posiekania natki pietruszki. Następnie czerstwe pieczywo musimy pokroić w kosteczkę oraz wrzucić je do miski, w której będzie oczekiwało na dalszy rozwój wydarzeń. Teraz czas na podsmażenie cebulki i boczku oraz dodanie bulionu drobiowego WINIARY i pieczywa. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Zupę zagotowujemy i podgrzewamy przez ok. 10-15 minut. Wodzianka to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a sama zupa aromatyczna, szybka oraz smaczna.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Pieczywo porwij lub pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Do dużego garnka wrzuć boczek i smaż, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Całość zalej wodą. Dodaj bulion drobiowy WINIARY oraz pieczywo i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 10-15 min.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki oraz ewentualnie suszonym majerankiem.
Wodzianka

Krok 1 z 4

Cebulę pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.

Wodzianka

Krok 2 z 4

Pieczywo porwij lub pokrój w kostkę.

Wodzianka

Krok 3 z 4

Do dużego garnka wrzuć boczek i smaż, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Całość zalej wodą. Dodaj bulion drobiowy WINIARY oraz pieczywo i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 10-15 min.

Wodzianka

Krok 4 z 4

Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki oraz ewentualnie suszonym majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Anonim

Adrian obie formy są poprawne
Anonim (niezweryfikowany) 02/27/2024-11:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Adrian

Wodzionka*
Anonim (niezweryfikowany) 09/19/2023-10:43 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/02/2023-02:53 CEST
Adrian, możemy spotkać się zarówno z nazwą wodzianka, jak i wodzionka. Pozdrawiamy! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu