Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszności z grilla 

Znane niemal na całym świecie szaszłyki wywodzą się najprawdopodobniej z centralnej Azji, gdzie na szpikulce nadziewano kawałki mięsa i opiekano nad ogniskiem. To proste danie trafiło do Europy, a później na inne kontynenty, bardzo szybko zyskując dużą popularność. 

Szaszłyki - jak przygotować? 

Do przygotowania szaszłyków można użyć różnego rodzaju mięsa (drób, jagnięcina, wieprzowina) najlepiej wcześniej marynowanego, co gwarantuje, że po upieczeniu pozostanie ono chrupiące z zewnątrz i kruche w środku. Częstymi dodatkami są pokrojone w kostkę lub plastry warzywa, grzyby, wędliny, a nawet owoce. Wybrane produkty wystarczy nabić na drewniane patyczki lub szpikulce, oprószyć przyprawą i wolno opiekać na ruszcie. Gorące szaszłyki prosto z grilla najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącego pieczywa i wybranego sosu (np. czosnkowy, barbecue, tzatziki). 

Szaszłyki z nutą słodyczy 

Szaszłyki na słodko? Jak najbardziej! Drób doskonale nadaje się do łączenia z batatami, dynią oraz słodkimi owocami. Świetnym pomysłem na grillowany przysmak dla najmłodszych są szaszłyki z naleśnikami i nutellą, przełożone plasterkami bananów lub połówkami dojrzałych truskawek. Posmarowany czekoladowo-orzechowym kremem naleśnik zwijamy w ciasną rolkę, a następnie kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Po nadzianiu naprzemiennie z owocami wystarczy je położyć na chwilę na ruszcie, by jedynie lekko się podgrzały. 

Szaszłyki z kurczakiem marynowanym w curry 

Doskonałym słodko-pikantnym smakiem wyróżniają się szaszłyki z kawałków kurczaka zamarynowanych w curry i nabitych na szpikulec z dojrzałą papryką, cebulą, ćwiartkami brzoskwiń oraz plastrami mango. Słodkości mięsu może również nadać ananas – zarówno świeży, jak i z puszki. Tak przygotowane szaszłyki należy grillować równomiernie ze wszystkich stron, dopóki mięso się nie przyrumieni. 

Pyszne szaszłyczki na zimno 

Zarówno podczas imprez ze znajomymi, jak i w czasie letniego spotkania z najbliższymi świetnie się sprawdzi łatwa w przygotowaniu oraz niewymagająca opiekania przekąska. Szaszłyki we włoskim stylu składają się z pomidorków koktajlowych, małych kulek mozzarelli, listków świeżej bazylii i czarnych oliwek bez pestek lub niewielkich kawałków ciasno zrolowanej szynki parmeńskiej. 

Wyśmienite kolorowe szaszłyki na zimno można również przygotować z różnego rodzaju owoców egzotycznych, sezonowych czy z puszki. Świetnym dodatkiem do takiej słodkiej przekąski będzie gorące czekoladowe fondue, któremu na pewno nikt nie będzie w stanie się oprzeć.