Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z grillowanymi warzywami: cebula, cukinia z grilla i papryka z grilla

Przepisy na pyszne szaszłyki

Szaszłyki z grilla smakują doskonale – są kolorowe, soczyste i pasują do wszystkiego. Sprawdź nasze pomysły na pyszne szaszłyki z wielu składników. 

  • Szaszłyki wieprzowe
  • Szaszłyki owocowe

Przepisy 17

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

55 ze 100
20 min Łatwy
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

35 ze 100
20 min Średni
Szaszłyki z pieczarkami

Szaszłyki z pieczarkami

65 ze 100
4 godz Łatwy
Cevapcici

Cevapcici

50 ze 100
17 min Łatwy
Szaszłyki z piersi indyka i ananasa z sosem curry

Szaszłyki z piersi indyka i ananasa z sosem curry

100 ze 100
50 min Łatwy
Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

85 ze 100
32 min Łatwy
Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

2 godz 50 min Łatwy
Szaszłyki z piersi kurczaka i cytryny z Sosem Czosnkowym WINIARY

Szaszłyki z piersi kurczaka i cytryny z Sosem Czosnkowym WINIARY

32 min Łatwy
Szaszłyki z mielonego mięsa

Szaszłyki z mielonego mięsa

55 ze 100
45 min
Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią

Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią

1 godz 7 min Łatwy
Desery przezroczyste tęczowe

Desery przezroczyste tęczowe

2 godz 15 min Łatwy
Szaszłyki z indyka na maśle z groszkiem i marchewką

Szaszłyki z indyka na maśle z groszkiem i marchewką

40 ze 100
45 min Łatwy
Szaszłyki wieprzowe z piekarnika

Szaszłyki wieprzowe z piekarnika

35 ze 100
51 min Łatwy
Szaszłyki z patelni z kurczakiem

Szaszłyki z patelni z kurczakiem

45 min Łatwy
Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

50 ze 100
4 godz 48 min Średni
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

90 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Szaszłyki z ananasem w miodowej marynacie

Szaszłyki z ananasem w miodowej marynacie

65 ze 100
3 godz 51 min Łatwy

Pyszności z grilla 

Znane niemal na całym świecie szaszłyki wywodzą się najprawdopodobniej z centralnej Azji, gdzie na szpikulce nadziewano kawałki mięsa i opiekano nad ogniskiem. To proste danie trafiło do Europy, a później na inne kontynenty, bardzo szybko zyskując dużą popularność. 

Szaszłyki - jak przygotować? 

Do przygotowania szaszłyków można użyć różnego rodzaju mięsa (drób, jagnięcina, wieprzowina) najlepiej wcześniej marynowanego, co gwarantuje, że po upieczeniu pozostanie ono chrupiące z zewnątrz i kruche w środku. Częstymi dodatkami są pokrojone w kostkę lub plastry warzywa, grzyby, wędliny, a nawet owoce. Wybrane produkty wystarczy nabić na drewniane patyczki lub szpikulce, oprószyć przyprawą i wolno opiekać na ruszcie. Gorące szaszłyki prosto z grilla najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącego pieczywa i wybranego sosu (np. czosnkowy, barbecue, tzatziki). 

Szaszłyki z nutą słodyczy 

Szaszłyki na słodko? Jak najbardziej! Drób doskonale nadaje się do łączenia z batatami, dynią oraz słodkimi owocami. Świetnym pomysłem na grillowany przysmak dla najmłodszych są szaszłyki z naleśnikami i nutellą, przełożone plasterkami bananów lub połówkami dojrzałych truskawek. Posmarowany czekoladowo-orzechowym kremem naleśnik zwijamy w ciasną rolkę, a następnie kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Po nadzianiu naprzemiennie z owocami wystarczy je położyć na chwilę na ruszcie, by jedynie lekko się podgrzały. 

Szaszłyki z kurczakiem marynowanym w curry 

Doskonałym słodko-pikantnym smakiem wyróżniają się szaszłyki z kawałków kurczaka zamarynowanych w curry i nabitych na szpikulec z dojrzałą papryką, cebulą, ćwiartkami brzoskwiń oraz plastrami mango. Słodkości mięsu może również nadać ananas – zarówno świeży, jak i z puszki. Tak przygotowane szaszłyki należy grillować równomiernie ze wszystkich stron, dopóki mięso się nie przyrumieni. 

Pyszne szaszłyczki na zimno 

Zarówno podczas imprez ze znajomymi, jak i w czasie letniego spotkania z najbliższymi świetnie się sprawdzi łatwa w przygotowaniu oraz niewymagająca opiekania przekąska. Szaszłyki we włoskim stylu składają się z pomidorków koktajlowych, małych kulek mozzarelli, listków świeżej bazylii i czarnych oliwek bez pestek lub niewielkich kawałków ciasno zrolowanej szynki parmeńskiej. 

Wyśmienite kolorowe szaszłyki na zimno można również przygotować z różnego rodzaju owoców egzotycznych, sezonowych czy z puszki. Świetnym dodatkiem do takiej słodkiej przekąski będzie gorące czekoladowe fondue, któremu na pewno nikt nie będzie w stanie się oprzeć. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu