Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kasza/ryż

Przepisy na pyszne dania z kaszą manną

Delikatną, lekkostrawną kaszę mannę uzyskuje się z ziaren pszenicy. Poznaj przepisy z kaszy manny na obiady i nie tylko!

Przepisy 23
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

70
1 godz 20 min Łatwy
Grysik

Grysik

8 min Łatwy
Kotleciki z jajek i brokuła

Kotleciki z jajek i brokuła

45
52 min Łatwy
Gulasz z cukinią

Gulasz z cukinią

100
1 godz 47 min Łatwy
Kotleciki z brokuła i kalafiora

Kotleciki z brokuła i kalafiora

100
45 min Łatwy
Deser z kaszy manny z sosem żurawinowym

Deser z kaszy manny z sosem żurawinowym

2 godz 28 min Łatwy
Ciasto z makiem i jabłkami

Ciasto z makiem i jabłkami

2 godz 20 min Łatwy
Klasyczne pulpety z kaszą manną

Klasyczne pulpety z kaszą manną

45
40 min Łatwy
Kapuśniak z pekińskiej z pulpetami

Kapuśniak z pekińskiej z pulpetami

51 min Łatwy
Knedle z serem

Knedle z serem

59 min Łatwy
Ciasto sypane z truskawkami

Ciasto sypane z truskawkami

1 godz 4 min Łatwy
Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

12 godz Łatwy
Mus z kaszy manny z bananami

Mus z kaszy manny z bananami

1 godz 5 min Łatwy
Kleik z kaszy manny

Kleik z kaszy manny

14 min Łatwy
Gołąbki meksykańskie

Gołąbki meksykańskie

55
1 godz 30 min Łatwy
Kluski kładzione z kaszy manny

Kluski kładzione z kaszy manny

23 min Łatwy
Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

2 godz 18 min Łatwy
Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

100
1 godz 10 min Łatwy
Deser z kaszy manny

Deser z kaszy manny

1 godz 6 min Łatwy
Deser z kaszą manną, budyniem waniliowym z galaretką truskawkową

Deser z kaszą manną, budyniem waniliowym z galaretką truskawkową

17 min Łatwy
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

1 godz 45 min Łatwy
Rafaello kulki z kaszy manny

Rafaello kulki z kaszy manny

1 godz 40 min Łatwy
Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

28 min Łatwy

Kasza manna – jak powstaje i jakie są jej rodzaje 

Kasza manna, zwana też grysikiem, to drobnoziarnista kasza, którą otrzymuje się podczas mielenia pszenicy na mąkę. Na sklepowych półkach znajdziemy ją w dwóch rodzajach, jako kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Błyskawiczna kasza manna w czasie produkcji podlega wstępnej obróbce termicznej. W efekcie preparowana kasza manna gotuje się szybciej niż jej „surowa” odpowiedniczka. 

Oprócz tradycyjnej kaszy manny od jakiegoś czasu w wybranych sklepach można znaleźć także kaszę mannę razową i orkiszową. 

Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego często podaje się ją małym dzieciom, często służy też do zagęszczania podawanego im mleka. Stosowana bywa też przy dietach leczniczych u osób z wrażliwym układem pokarmowym. 

Przepisy z kaszą manną 

Manna jest bardzo łagodna w smaku. Ugotowana manna może być podawana samodzielnie, często serwowana bywa wtedy z sokiem owocowym. Poza tym z udziałem manny przyrządza się różnego rodzaju kleiki, musy, zupy i kisiele mleczne. 

Jednak niepozorna kasza manna ma zaskakująco szerokie zastosowanie kulinarne. Ponieważ może wchłonąć dużo wody, stosowana bywa jako środek zagęszczający przy przygotowywaniu klusek, kotletów, pasztetów, zup, a także przy wypiekach – ciastach i słodkich masach. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu