Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
wypieki - ciasta

Przepisy na ciasta z warzywami

Ciasta z dodatkiem warzyw wcale nie muszą być wytrawne. Sprawdź nasze propozycje na słodkie wypieki z dodatkiem jarzyn. 

  • Ciasta z dynią
  • Ciasta marchewkowe
  • Ciasta z rabarbarem
Przepisy 26
Brownie z buraka

Brownie z buraka

1 godz Łatwy
Babka marchewkowa z majonezem

Babka marchewkowa z majonezem

58 min Średni
Babeczki pistacjowe

Babeczki pistacjowe

54 min Łatwy
Babeczki leśny mech

Babeczki leśny mech

1 godz 3 min Łatwy
Babeczki z cukinii czekoladowe

Babeczki z cukinii czekoladowe

44 min Łatwy
Muffinki z cukinii

Muffinki z cukinii

42 min Łatwy
Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym

Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym

1 godz 11 min Łatwy
Tarta z warzywami I szpinakiem

Tarta z warzywami I szpinakiem

42 min Łatwy
Quiche ze szparagami

Quiche ze szparagami

60
53 min Łatwy
Ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane

1 godz 15 min Łatwy
Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

2 godz 56 min Średni
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

3 godz 27 min Łatwy
Ciasto dyniowe z jabłkiem

Ciasto dyniowe z jabłkiem

1 godz 28 min Łatwy
Kakaowa babka z dynią

Kakaowa babka z dynią

1 godz 10 min Łatwy
Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

1 godz 40 min Łatwy
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

1 godz 11 min Łatwy
Tarta warzywna

Tarta warzywna

75
2 godz 40 min Łatwy
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

1 godz 27 min Łatwy
Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba

Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba

2 godz 18 min Łatwy
Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

1 godz 20 min Łatwy
Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

4 godz 3 min Łatwy
Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

2 godz 22 min Łatwy
Ciasto z nadzieniem dyniowym

Ciasto z nadzieniem dyniowym

2 godz 56 min Łatwy
Budyniowiec z rabarbarem

Budyniowiec z rabarbarem

1 godz 25 min Łatwy
Ciasto marchewkowe z jabłkami

Ciasto marchewkowe z jabłkami

1 godz 2 min Łatwy
Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe

1 godz 10 min Łatwy

Wypieki z dynią i marchewką 

Dynia i marchew są częstym składnikiem ciast i deserów, ponieważ są lekko słodkie i wyróżniają się intensywnym kolorem. Placek marchewkowy jest bajecznie łatwy w przygotowaniu, a drobno starte warzywo sprawia, że wypiek jest pulchny, lekki i wilgotny. Upieczone i wystudzone ciasto warto przeciąć na pół, a powstałe warstwy przełożyć aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, cukru pudru oraz masła. 

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Jej pomarańczowy miąższ doskonale nadaje się do przygotowania wyśmienitego ciasta z jabłkiem, które kusi nie tylko intensywnym kolorem, lecz także niesamowitym aromatem pieczonych owoców. Z dojrzałej dyni i pomarańczy można także przygotować pyszny krem, wprost stworzony do nadziewania niewielkich pączków lub muffinek. Drobne wypieki polane białym lukrem po ostudzeniu są znakomitą przekąską na rodzinne oglądanie filmów czy imprezę z przyjaciółmi. 

Intensywnie zielone ciasto 

Chcesz zaskoczyć bliskich lekkim deserem o niespotykanym kolorze? Przygotuj lekkie ciasto na bazie… szpinaku. Dokładnie zmiksowane liście zmieszane z resztą składników wystarczy przelać do keksówki wyłożonej papierem lub pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu szpinak jest zupełnie niewyczuwalny, zarówno pod względem smaku, jak i aromatu. Gotowe ciasto warto ozdobić kwaskowatym lukrem w jasnym kolorze. Z pokruszonego zielonego ciasta można przygotować „leśny mech”, wyśmienity deser przełożony puszystą masą śmietanową i ozdobiony dojrzałymi pestkami granatu. 

Wypieki z buraczkami 

Czy można zrobić słodkie ciasto z buraków? Ależ oczywiście! Co więcej, po upieczeniu nie będzie ono miało smaku barszczu czerwonego czy botwinki. Znakomicie za to pasuje do mocnej popołudniowej kawy czy gorącej herbaty. Ucierane ciasto z dodatkiem drobno startych buraczków ma piękny, ciemnoczerwony kolor i delikatny smak. Buraki są także świetnym dodatkiem do klasycznego amerykańskiego brownie, nadając mu nie tylko znacznie intensywniejszej, niemal czarnej barwy, lecz także zachowując wilgotność wypieku przez dłuższy czas. Gotowe ciasto czekoladowe wystarczy polać gęstym lukrem czekoladowym i podawać, zanim jeszcze całkiem ostygnie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu