Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Przepisy na ciasta z warzywami

Ciasta z dodatkiem warzyw wcale nie muszą być wytrawne. Sprawdź nasze propozycje na słodkie wypieki z dodatkiem jarzyn. 

  • Ciasta z dynią
  • Ciasta marchewkowe
  • Ciasta z rabarbarem

Przepisy 16

Ciasto marchewkowe z jabłkami

Ciasto marchewkowe z jabłkami

1 godz 2 min Łatwy
Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

2 godz 22 min Łatwy
Ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane

1 godz 15 min Łatwy
Ciasto z nadzieniem dyniowym

Ciasto z nadzieniem dyniowym

2 godz 56 min Łatwy
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

1 godz 27 min Łatwy
Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

4 godz 3 min Łatwy
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

3 godz 27 min Łatwy
Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

1 godz 40 min Łatwy
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

1 godz 11 min Łatwy
Kakaowa babka z dynią

Kakaowa babka z dynią

1 godz 10 min Łatwy
Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

1 godz 20 min Łatwy
Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba

Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba

2 godz 18 min Łatwy
Ciasto dyniowe z jabłkiem

Ciasto dyniowe z jabłkiem

1 godz 28 min Łatwy
Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe

1 godz 10 min Łatwy
Budyniowiec z rabarbarem

Budyniowiec z rabarbarem

1 godz 25 min Łatwy
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

1 godz 37 min Łatwy

Wypieki z dynią i marchewką 

Dynia i marchew są częstym składnikiem ciast i deserów, ponieważ są lekko słodkie i wyróżniają się intensywnym kolorem. Placek marchewkowy jest bajecznie łatwy w przygotowaniu, a drobno starte warzywo sprawia, że wypiek jest pulchny, lekki i wilgotny. Upieczone i wystudzone ciasto warto przeciąć na pół, a powstałe warstwy przełożyć aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, cukru pudru oraz masła. 

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Jej pomarańczowy miąższ doskonale nadaje się do przygotowania wyśmienitego ciasta z jabłkiem, które kusi nie tylko intensywnym kolorem, lecz także niesamowitym aromatem pieczonych owoców. Z dojrzałej dyni i pomarańczy można także przygotować pyszny krem, wprost stworzony do nadziewania niewielkich pączków lub muffinek. Drobne wypieki polane białym lukrem po ostudzeniu są znakomitą przekąską na rodzinne oglądanie filmów czy imprezę z przyjaciółmi. 

Intensywnie zielone ciasto 

Chcesz zaskoczyć bliskich lekkim deserem o niespotykanym kolorze? Przygotuj lekkie ciasto na bazie… szpinaku. Dokładnie zmiksowane liście zmieszane z resztą składników wystarczy przelać do keksówki wyłożonej papierem lub pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu szpinak jest zupełnie niewyczuwalny, zarówno pod względem smaku, jak i aromatu. Gotowe ciasto warto ozdobić kwaskowatym lukrem w jasnym kolorze. Z pokruszonego zielonego ciasta można przygotować „leśny mech”, wyśmienity deser przełożony puszystą masą śmietanową i ozdobiony dojrzałymi pestkami granatu. 

Wypieki z buraczkami 

Czy można zrobić słodkie ciasto z buraków? Ależ oczywiście! Co więcej, po upieczeniu nie będzie ono miało smaku barszczu czerwonego czy botwinki. Znakomicie za to pasuje do mocnej popołudniowej kawy czy gorącej herbaty. Ucierane ciasto z dodatkiem drobno startych buraczków ma piękny, ciemnoczerwony kolor i delikatny smak. Buraki są także świetnym dodatkiem do klasycznego amerykańskiego brownie, nadając mu nie tylko znacznie intensywniejszej, niemal czarnej barwy, lecz także zachowując wilgotność wypieku przez dłuższy czas. Gotowe ciasto czekoladowe wystarczy polać gęstym lukrem czekoladowym i podawać, zanim jeszcze całkiem ostygnie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu