Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem to nietypowe, ale bardzo smaczne połączenie. Smaki dyni i jabłek intrygująco się przenikają i uzupełniają, tworząc niezapomnianą kompozycję. Kiedy już raz zrobicie to ciasto, na dobre zagości w Waszych domach. Gwarantujemy, że zniknie z blachy szybciej, niż trwa przygotowanie! Smacznego!
Przygotowanie
142 min
Krok 1
10 min
Dynie obieramy ze skóry i czyścimy z miąższu. Kroimy w kosteczkę.
Krok 2
15 min
Zalewamy szklanką zimnego mleka i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka (około 15 minut).
Krok 3
5 min
Następnie za pomocą blendera miksujemy na "papkę ".
Krok 4
10 min
Margarynę roztapiamy w mikrofalówce lub tradycyjnie i studzimy.
Krok 5
10 min
Mleko podgrzewamy. W reszcie ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Gdy podrosną, wlewamy do miski gdzie wsypujemy wcześniej mąkę.
Krok 6
15 min
Następnie dodajemy dynię, resztę cukru, margarynę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około 15 minut tak, by ciasto swobodnie odchodziło od brzegów miski.
Krok 7
20 min
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Krok 8
2 min
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy z kominem.
Krok 9
5 min
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. Posypujemy wierzch cukrem kryształem.
Krok 10
50 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 50 minut.
Krok 1
z
10
Dynie obieramy ze skóry i czyścimy z miąższu. Kroimy w kosteczkę.
Krok 2
z
10
Zalewamy szklanką zimnego mleka i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka (około 15 minut).
Krok 3
z
10
Następnie za pomocą blendera miksujemy na "papkę ".
Krok 4
z
10
Margarynę roztapiamy w mikrofalówce lub tradycyjnie i studzimy.
Krok 5
z
10
Mleko podgrzewamy. W reszcie ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Gdy podrosną, wlewamy do miski gdzie wsypujemy wcześniej mąkę.
Krok 6
z
10
Następnie dodajemy dynię, resztę cukru, margarynę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około 15 minut tak, by ciasto swobodnie odchodziło od brzegów miski.
Krok 7
z
10
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Krok 8
z
10
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy z kominem.
Krok 9
z
10
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. Posypujemy wierzch cukrem kryształem.
Krok 10
z
10
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 50 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
P
Paulina
Ciasto wyszlo przepyszne😍😍Dodalam jedno jajko.Ale i bez tez by wyszlo.
Winiary
Expert
Super, zawsze zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. :-)
R
Renata
Czy na pewno nie powinno być tu ani 1 jajka?
Winiary
Expert
Autor przepisu zaproponował wykonanie bez jajek. Jeśli chcesz, możesz potraktować przepis jako inspirację i dodać. :-)
Komentarze 2