Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0