Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Krok 2
5 min
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Krok 3
60 min
Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Krok 4
5 min
Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
Krok 5
120 min
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Krok 6
5 min
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
Krok 7
10 min
Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).
Krok 8
25 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
Krok 9
3 min
Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).
Krok 1
z
9
Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Krok 2
z
9
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Krok 3
z
9
Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Krok 4
z
9
Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
Krok 5
z
9
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Krok 6
z
9
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
Krok 7
z
9
Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).
Krok 8
z
9
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
Krok 9
z
9
Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0