Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

(0)
4 godz 3 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
2  szklanek
Cukier
1.5  szklanek
Olej
260  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  łyżeczka
Sól
200  g
Marchewka
2  łyżeczek
Cynamon
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Cukier puder
250  g
Serek mascarpone
1 
Marchewka
1 
Marchewka
1  łyżka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.8 g
Węglowodany
87.88 g
Tłuszcze
67 g
Wartość energetyczna
967.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

243 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  • Krok 2

    5 min
    Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
  • Krok 3

    60 min
    Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
  • Krok 5

    120 min
    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
  • Krok 6

    5 min
    Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
  • Krok 7

    10 min
    Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).
  • Krok 8

    25 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
  • Krok 9

    3 min
    Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).
Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 1 z 9

Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 2 z 9

Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 3 z 9

Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 4 z 9

Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 5 z 9

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 6 z 9

Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 7 z 9

Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Ciasto marchewkowe

    3 godz 27 min Łatwy
  • Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

    2 godz 9 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu