Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

(0)
4 godz 3 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
2  szklanek
Cukier
1.5  szklanek
Olej
260  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  łyżeczka
Sól
200  g
Marchewka
2  łyżeczek
Cynamon
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Cukier puder
250  g
Serek mascarpone
1 
Marchewka
1 
Marchewka
1  łyżka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.8 g
Węglowodany
87.88 g
Tłuszcze
67 g
Wartość energetyczna
967.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

243 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  • Krok 2

    5 min
    Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
  • Krok 3

    60 min
    Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
  • Krok 5

    120 min
    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
  • Krok 6

    5 min
    Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
  • Krok 7

    10 min
    Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).
  • Krok 8

    25 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
  • Krok 9

    3 min
    Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).
Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 1 z 9

Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 2 z 9

Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 3 z 9

Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 4 z 9

Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 5 z 9

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 6 z 9

Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 7 z 9

Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe

    3 godz 27 min Łatwy
  • Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

    Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

    2 godz 9 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu