Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Przepisy na ciasta drożdżowe

Domowe przepisy na rozmaite ciasta z drożdży: rogaliki i słodkie bułki z owocami, drożdżowe placki.

Przepisy 17

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

1 godz 1 min Łatwy
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

1 godz 55 min Łatwy
Łatwa babka a’la panettone

Łatwa babka a’la panettone

4 godz 10 min Łatwy
Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

65 ze 100
1 godz 55 min Łatwy
Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

2 godz 3 min Łatwy
Strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa z serem

3 godz 59 min Łatwy
Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

2 godz 22 min Łatwy
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

2 godz 18 min Łatwy
Słodkie bułeczki drożdżowe

Słodkie bułeczki drożdżowe

55 min Średni
Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

3 godz 5 min
Strucla drożdżowa z makiem

Strucla drożdżowa z makiem

13 godz Łatwy
Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

3 godz 15 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

2 godz 47 min Łatwy
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

1 godz 37 min Łatwy
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

3 godz Łatwy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2 godz 42 min Łatwy

Ciasta drożdżowe – sposób na domowe wypieki 

Ciasta drożdżowe mają wiele przeznaczeń. Często używa się je do mniejszych wypieków, takich jak rogaliki, bułeczki czy drożdżówki. Znane z piekarń słodkości można jednak bez większego trudu przygotować we własnej kuchni. Przepisy na ciasta drożdżowe są różne, jednak sam schemat przygotowania ciasta drożdżowego wygląda podobnie. Zaczyna się od przygotowania rozczynu drożdżowego, czyli mieszanki drożdży, cukru, mąki i ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Tak przygotowaną mieszankę na ciasto drożdżowe należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosła. Kiedy zwiększy znacząco swoją objętość, dodaje się do niej pozostałe składniki ciasta drożdżowego: więcej mąki, jajka, płynną margarynę (w pokojowej temperaturze), szczyptę soli oraz cukier, jeśli ciasto ma być słodkie (składnik ten pomija się, kiedy np. przygotowujemy bułki, które nie mają być słodkie). Składniki ciasta drożdżowego zagniata się następnie, by uzyskać charakterystyczną, rozciągliwą konsystencję. 

Do czego można wykorzystać ciasto drożdżowe 

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe otwiera przed nami wiele możliwości jego zastosowania. Wychodząc od niego z łatwością przygotujesz proste ciasto drożdżowe z lukrową polewą albo kruszonką, możesz też zamienić je w drożdżowy placek z owocami. Bez trudu przygotujesz także wspomniane wcześniej bułeczki czy rogaliki – zarówno na słodko, jak i na słono. Takie domowe wypieki możesz jeść samodzielnie albo wzbogacić o różne dodatki – słodkie i wytrawne. Poza tym ciasto drożdżowe jest używane do przygotowywania pizzy. Oczywiście w tej wersji nie dodajemy do niego cukru. By uzyskać pizzę, ciasto drożdżowe należy uformować w cienki pasek, następnie posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć na nie wybrane dodatki. W podobny sposób możemy przygotować pizzerinki, czyli małe pizze. Zastosowań ciasta drożdżowego jest sporo, a wiele inspiracji znajdziesz w naszych przepisach. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu