Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Maleńkie drożdże to jedno z największych kulinarnych odkryć ludzkości. To im właśnie zawdzięczamy pyszne, puchate baby, bułeczki, chleby, buchty, strucle i inne drożdżowe przysmaki. Zebraliśmy dla Was wypróbowane, domowe przepisy na rozmaite ciasta z drożdży: rogaliki i słodkie bułki z owocami, drożdżowe placki, świderki, makowiec, a także smażone ciasta z drożdżami – wyśmienite, delikatne bliny, kociewskie racuchy oraz oczywiście pączki :) Niezależnie od techniki, jaką stosujemy przy przyrządzaniu ciasta drożdżowego, warto pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ciasto drożdżowe musi być gęste i długo wyrabiane (aż będzie „odchodzić” od naczynia i od ręki - żeby dostarczyć drożdżom jak najwięcej powietrza), a podczas wyrastania powinno stać w ciepłym, zacisznym miejscu, przykryte lnianą ściereczką.