Kołocz śląski z jabłkami i posypką
97min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.74 g
Węglowodany
46.1 g
Tłuszcze
12.79 g
Wartość energetyczna
311.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
97 min
Krok 1
5 min
Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
Krok 2
5 min
Jajka ubić z cukrem.
Krok 3
10 min
Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).
Krok 4
2 min
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 5
3 min
Ciasto wyłożyć na brytfannę.
Krok 6
10 min
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
Krok 7
10 min
Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
Krok 8
50 min
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.
Krok 9
2 min
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo smaczne i naprawdę pięknie pachnie. Zapach ciasta drożdżowego często kojarzy się nam z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, nic więc dziwnego, że z przyjemnością je pieczemy i zajadamy.
Kołocz śląski z jabłkami i posypką to przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które wypełni dom wspaniałymi zapachami i rozpłynie się w ustach cudownym smakiem. Dodatkowo jest to przepis regionalny, bardzo popularny na terenie Górnego Śląska.
Kołocz śląski z jabłkami i posypką to przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które wypełni dom wspaniałymi zapachami i rozpłynie się w ustach cudownym smakiem. Dodatkowo jest to przepis regionalny, bardzo popularny na terenie Górnego Śląska.
Komentarze 0