Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kołocz śląski z jabłkami i posypką
Dodaj do CookBook

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Mąka
10  dag
Cukier
25  dag
Margaryna
10  dag
Drożdże
5 
Jajko
0.75  szklanka
Mleko
1  szczypta
Sól
1500  g
Jabłka
2  łyżeczek
Cynamon
2  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka
1 
Żółtko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.1 g
Wartość energetyczna
311.5 kcal
Tłuszcze
12.8 g
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo smaczne i naprawdę pięknie pachnie. Zapach ciasta drożdżowego często kojarzy się nam z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, nic więc dziwnego, że z przyjemnością je pieczemy i zajadamy.



Kołocz śląski z jabłkami i posypką to przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które wypełni dom wspaniałymi zapachami i rozpłynie się w ustach cudownym smakiem. Dodatkowo jest to przepis regionalny, bardzo popularny na terenie Górnego Śląska.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka ubić z cukrem.
  • Krok 3

    10 min
    Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).
  • Krok 4

    2 min
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
  • Krok 5

    3 min
    Ciasto wyłożyć na brytfannę.
  • Krok 6

    10 min
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
  • Krok 7

    10 min
    Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
  • Krok 8

    50 min
    Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.
  • Krok 9

    2 min
    Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 1 z 9

Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 2 z 9

Jajka ubić z cukrem.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 3 z 9

Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 4 z 9

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 5 z 9

Ciasto wyłożyć na brytfannę.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 6 z 9

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 7 z 9

Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 8 z 9

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 9 z 9

Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu