Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo smaczne i naprawdę pięknie pachnie. Zapach ciasta drożdżowego często kojarzy się nam z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, nic więc dziwnego, że z przyjemnością je pieczemy i zajadamy.
Kołocz śląski z jabłkami i posypką to przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które wypełni dom wspaniałymi zapachami i rozpłynie się w ustach cudownym smakiem. Dodatkowo jest to przepis regionalny, bardzo popularny na terenie Górnego Śląska.
Przygotowanie
97 min
Krok 1
5 min
Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
Krok 2
5 min
Jajka ubić z cukrem.
Krok 3
10 min
Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).
Krok 4
2 min
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 5
3 min
Ciasto wyłożyć na brytfannę.
Krok 6
10 min
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
Krok 7
10 min
Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
Krok 8
50 min
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.
Krok 9
2 min
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
9
Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
Krok 2
z
9
Jajka ubić z cukrem.
Krok 3
z
9
Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).
Krok 4
z
9
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 5
z
9
Ciasto wyłożyć na brytfannę.
Krok 6
z
9
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
Krok 7
z
9
Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
Krok 8
z
9
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.
Krok 9
z
9
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0