Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Mąka
10  dag
Cukier
25  dag
Margaryna
10  dag
Drożdże
5 
Jajko
0.75  szklanka
Mleko
1  szczypta
Sól
1500  g
Jabłka
2  łyżeczek
Cynamon
2  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka
1 
Żółtko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.74 g
Węglowodany
46.1 g
Tłuszcze
12.79 g
Wartość energetyczna
311.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo smaczne i naprawdę pięknie pachnie. Zapach ciasta drożdżowego często kojarzy się nam z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, nic więc dziwnego, że z przyjemnością je pieczemy i zajadamy.



Kołocz śląski z jabłkami i posypką to przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które wypełni dom wspaniałymi zapachami i rozpłynie się w ustach cudownym smakiem. Dodatkowo jest to przepis regionalny, bardzo popularny na terenie Górnego Śląska.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka ubić z cukrem.
  • Krok 3

    10 min
    Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).
  • Krok 4

    2 min
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
  • Krok 5

    3 min
    Ciasto wyłożyć na brytfannę.
  • Krok 6

    10 min
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
  • Krok 7

    10 min
    Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
  • Krok 8

    50 min
    Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.
  • Krok 9

    2 min
    Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 1 z 9

Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 2 z 9

Jajka ubić z cukrem.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 3 z 9

Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 4 z 9

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 5 z 9

Ciasto wyłożyć na brytfannę.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 6 z 9

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 7 z 9

Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 8 z 9

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Krok 9 z 9

Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Kluski na parze nadziewane borówkami

    Kluski na parze nadziewane borówkami

    2 godz 18 min Łatwy
  • Bułeczki drożdżowe z marmoladą

    Bułeczki drożdżowe z marmoladą

    2 godz 10 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu